Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Algsituationen lugn i NTM-centralen i Södra Österbottens område

Under den första veckan i augusti har blågröna alger observerats endast i sjön Ähtärinjärvi av NTM-centralen i Södra Österbottens fasta kontrollplatser. Det blåsiga vädret har hejdat massförekomster av blågröna alger och denna vecka har inte heller medborgarna rapporterat några observationer av rikliga algförekomster. Ytvattentemperaturerna i sjöarna är fortfarande något lägre än vad som är typiskt för denna tid på året. Ytvattentemperaturerna i de österbottniska vattendragen är cirka 18–19 grader.

Man kan följa algsituationen i webbtjänsten Järvi-meriwiki (www.jarviwiki.fi), där algobservationerna sparas. Förekomster av blågröna alger är ofta lokala och algsituationen kan ändras snabbt beroende på väderförhållandena. Observationerna från alguppföljningen vid tidpunkten i fråga berättar endast om algsituationen vid kontrollplatsen.

Blågröna alger eller cyanobakterier finns i alla våra vattendrag, men regelbundna och rikliga massförekomster uppstår främst i näringsrika och grunda vattendrag. Blågrönalgblomningar kan förekomma även i vattendrag av god kvalitet, eftersom algerna kan ta det kväve de behöver direkt från luften. Då räcker det med att rikligt med fosfor sköljs ut i vattendraget till exempel efter ett störtregn för att utlösa algblomningen.

Blågröna alger kan vara giftiga och orsaka till exempel hudsymtom, irriterade ögon och illamående. I synnerhet barn och husdjur bör hållas bort från stranden och vattnet när det finns blågröna alger i vattnet. Vatten som innehåller blågröna alger ska inte användas till matlagning eller som bastuvatten, eftersom gifterna inte försvinner när vattnet kokas. Vatten som innehåller blågröna alger bör inte heller användas som disk- eller tvättvatten och inte som bevattningsvatten på ätbara växter. Badande bör alltid göra en visuell bedömning av badvattnet de går ut i vattnet. Om man misstänker att man badat i vatten med blågrönalger är det bästa att tvätta sig med rent vatten efter simturen.

För tillfället kan det ställvis förekomma brunaktiga ansamlingar, orsakade av granens skvattramrost, på vattenytan både i sjöar och vid kusten. Skvattramrost är en svampsjukdom hos grans som är ofarlig för människan. Badvatten som innehåller rikligt med sporer kan dock förorsaka liknande symtom hos badande som pollenbälten.

 

Mer information:

Alguppföljningstelefonen 0295 027 990

www.jarviwiki.fi

 


Regional information