Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2018

Avloppsvattenrådgivare har besökt nästan 10 000 fastigheter i Nyland (Nyland)

Vattenskyddsföreningarna har i snart tio år erbjudit invånare i glesbygder opartisk rådgivningstjänst inom hantering av avloppsvatten.

Vattenskyddsföreningen för Vanda å och Helsingforstrakten (VHVSY ry) har gjort rådgivningsbesök från och med 2011 i över 2500 fastigheter, utanför avloppsnäten, i Esbo, Nurmijärvi, Riihimäki, Tusby och Vanda. Västra Nylands vatten och miljö r.f. (LUVY) har däremot drivit rådgivning på över 6 800 fastigheter från och med 2009. Hangö, Ingå, Högfors, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis är med från Västra Nyland.

I rådgivningsprojekten har information över avloppshanteringen i fastigheter utanför avloppsnätet samlats. Ordentlig information från situationen före 2000-talet finns inte eftersom det tidigare inte var tillåtet att förnya systemen. Ett typiskt gammalt system är slambehållarbehandling, varefter avloppsvattnen leds i marken eller diken. 

Uppskattningsvis är nästan 40 000 fastigheter utanför avloppsnäten i Västra Nyland och ca 17 000 fastigheter i Vanda ås avrinningsområde. Motsvarande information från Östra Nyland finns inte.

Enligt informationen som samlats in från rådgivningsprojekten är ca en fjärdedel eller till och med en tredjedel av avloppsvattensystemen i fastigheterna i glesbygderna i akut behov av förnyelse.

Enligt lagstiftningen gäller nuvarande rengöringskrav inte fastigheter som har beviljats frielse, antingen p.g.a. fastighetsägarens höga ålder eller låga vattenmängd. Avloppsvattensystemet ska iståndsättas fram till 31.10.2019 om byggnaden ligger under 100 meter från vattendrag eller på ett grundvattenområde som passar för vattenförsörjning.

Tack vare personlig rådgivning är fastighetsägarna medvetna om åtgärderna som behövs, fastän systemens förnyelsehastighet har varit mycket långsamt.  För förnyandet av avloppsvattnens rengöringssystem behövs ett åtgärdstillstånd av kommunens byggnadstillsyn.

"I fortsättningen är byggnadsinspektörerna i nyckelroll för att främja avloppsvattnens rengöring i glesbygderna och vi måste se till att de har rätt kunnande", säger NTM-centralens ingenjör Ilkka Juva.

Det påminns i rådgivningsprojekten att det inte räcker med att endast skaffa ett avloppsvattensystem och ändamålsenligt installera den. För att nyttan ska ses på långt sikt i vattnens tillstånd ska de nuvarande systemen regelbundet underhållas, vilket också lagen kräver. I framtiden strävas det efter att bättre än nu känna igen de fastigheter där avloppsvattenrengöringen påverkar vattnens tillstånd.

I rådgivningsprojekten skickas kunderna ett brev där avgiftsfri kartläggning- och rådgivningsbesök erbjuds. I besöket går rådgivaren tillsammans med invånaren igenom avloppsvattenhanteringens nuläge och ger råd för att förbättra och underhålla systemet. Avloppsvattenrådgivning har finansierats av olika kommuner, NTM-centralen i Nyland med Miljöministeriets finansiering och vattenskyddsföreningarna.

Ytterligare information:

  • Västra Nylands vatten och miljö r.f., projektchef Minttu Peuraniemi, tfn 019 568 2969
  • Vattenskyddsföreningen för Vanda å och Helsingforstrakten, miljöexpert Sanna Laakso, tfn 044 767 1393
  • NTM-centralen i Nyland, ingenjör Ilkka Juva, tfn 0295 021400

Länkar till rapporterna:


Regional information