- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Den varma och torra sommaren avspeglades i åvattnens tillstånd, även vattenytorna ligger fortfarande lågt (landskapen i Österbotten)
Sommaren 2018 var exceptionellt varm och regnfattig, vilket påverkade vattentemperaturerna, vattenmängderna, mängden belastning från avrinningsområdet och å andra sidan utspädningen av avloppsvattnet i åarna i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. På grund av torkan är vattenföringarna i vattendragen små såväl i naturliga vatten som i reglerade vattendrag och utgående från prognoserna förväntas inga snabba förändringar.
Under sommaren var vattnets syrehalter tidvis låga
På grund av att perioden var regnfattig förblev belastningen från avrinningsområdet uppenbart mindre än genomsnittet. På motsvarande sätt framhävde vattenbristen betydelsen av avloppsvattnet från bebyggelsen och annan punktbelastning.
Närsaltshalterna i stora åar, i synnerhet Lappo å och Kyro älv, var tämligen små och åvattnet förhållandevis klart under hela sommarperioden. Bland de största åarna uppmättes de högsta närsaltshalterna i Närpes å och de minsta i Lappfjärds å. I typiskt ganska små åvattendrag, som belastas av avloppsvatten och belastning från kreaturshushållningen eller pälsfarmningen, var vattnet grumligt och närsaltshalterna tidvis mycket höga. Detta avspeglades ställvis även i förhöjda bakteriehalter. I åar som påverkas av grundvattnen såsom Storå och Lestijoki å var vattnet tämligen klart under sommaren. Å andra sidan var vattnet i de torvdominerade källflödena mörkt och järnhaltigt trots bristen på regn.
På grund av den varma sommaren och de ringa vattenmängderna låg även vattnets syrehalter tidvis på en för åvatten förhållandevis låg nivå. Minst syre fanns i tämligen små åar som belastas av bl.a. avloppsvatten och i åar som lider av vattenbrist och å andra sidan även i större åar t.ex. Kyro älv och Lappo å, i de långsamt strömmande avsnitten som ligger nedanför avloppsreningsverken.
Under sommaren förekom inga försurningsolägenheter. Som en följd av en lång, torr och varm period har å andra sidan försurningsrisken uppenbart ökat i områden som påverkas av sura sulfatjordar. Om det faller rikligt med regn under hösten eller senare, är risken för försurningsolägenheter stor i åvattnen vid kusten.
Vattenytorna ligger lågt såväl i vattendragen som i grundvattenreserverna
Vattenytan i Kuortaneenjärvi längs Lappo å ligger nu 60 cm lägre än genomsnittet för årstiden. Ytan ligger nu ungefär lika lågt som under vårsänkningen. Förra gången som vattenytan låg så lågt var på hösten år 1968. Avtappningen har varit nära minimum enligt regleringstillståndet (1 m3/s) nästan hela sommaren. Torkan började genast efter vårflödet. Vattenytan ligger nu ca 2,3 m lägre än under flödestoppen på våren.
Även den konstgjorda sjön Hirvijärvi ligger ovanligt lågt, dvs. ca 90 cm lägre än genomsnittet på hösten. Hirvijärvi har aldrig tidigare legat så lågt på sommaren eller hösten. I Lappo ås nedre lopp i Keppo är vattenföringen ca 3,7 m3/s (under flödestoppen på våren nästan 300 m3/s). Lappajärvi ligger ca 30 cm lägre än genomsnittet för tidpunkten.
I Kyro älv vid Nikkola ligger vattenytan ungefär på nivån 35,50 m (N43), vilket är ca 4,5 meter lägre jämfört med flödestoppen på våren. Vattenföringen är nu knappt en tiondel av vattenföringen under vårflödestoppen. I Kyro älvs nedre lopp i Skatila är vattenföringen efter regnet ca 9 m3/s, medan den under flödestoppen på våren var ca 350 m3/s.
Torkan ses också i grundvattenreserverna. I NTM-centralens verksamhetsområde ligger grundvattenståndet till största del fortfarande under genomsnittet. Avvikelsen är störst i små grundvattenförekomster. Geografiskt ligger grundvattenståndet mycket under genomsnittet i Lappo ås avrinningsområde i området av Lappo-Kuortane-Alavus och i Jalasjärvi. Uttorkade hushållsvattenbrunnar finns åtminstone i Alavustrakten. Endast ställvis i Mellersta Österbotten ligger grundvattenståndet på genomsnittlig nivå.
Mer information ges av NTM-centralen i Södra Österbotten:
Vattenstatus
- Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948
Grundvattnen:
- Överinspektör Anne Petäjä-Ronkainen, tfn 0295 024 221 (18–19.10.)
- Chef för vattentjänstgruppen Ilkka J. Närhi, tfn. 0295 028 022
Vattendragen:
- Vattenhushållningsexpert Kristiina Kastman, tfn 0295 028 021
- Vattenresurschef Liisa Maria Rautio, tfn 0295 027 919
- Publiceringsdatum
- 2018-10-18