- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Mängden blågröna alger har ökat på både havs- och insjöområdena i Sydvästra Finland (Egentliga Finland, Satakunta)
Under den gångna veckan har både små och rikliga mängder blågröna alger påträffats på de observationsplatser som är med i den riksomfattande alguppföljningen. Den här sommaren har blågröna alger på havsområden påträffats tidigare än under ett genomsnittligt år. Den varma majmånaden och försommaren har för sin del främjat ökningen av blågröna alger. Blåsigt väder skingrar förekomster av blågröna alger, men på grunda vattenområden ger de hårda vindarna även upphov till frigörelse av näringsämnen som finns på vattentäktsbottnar. Dessa frigjorda näringsämnen används sedan av blågröna alger för tillväxt.
På de havsområden som deltar i NTM-centralen i Egentliga Finlands alguppföljning observerades en liten mängd alger på observationsplatserna i Pargas Korpoström och Själö, samt i Raumos Otanlahti. Blågröna alger observerades i rikliga mängder i Mynälahti, vid den västra sidan av ön Kärmäläinen, och i Nystads Iso Marjakari. Under förra veckoslutet gjordes medborgarobservationer i Nystads Vähä-Hyyppi, där en liten mängd blågröna alger observerades, och i Sagus Kupiluoto, där mängden alger som påträffades var riklig. Under veckan har blågröna alger även påträffats i Kimitoöns kommuns Dalsbruk, på de södra stränderna av både Byholmen och Apelholmen, samt mellan holmarna Stora Bergön och Toholmen. På ett större område mellan Västanfjärds Finsjölandet och Dalsbruks Bruksfjärden påträffades blågröna alger i både små och rikliga mängder.
Av NTM-centralen i Egentliga Finlands rutinuppföljningsplatser på insjöområdena har små mängder blågröna alger observerats i Pyhäjärvis Kauttua, Köyliönjärvis Yttilän Otta och i Painios Moronperä. Rikligt med blågröna alger påträffades i Rimitos Kirkkojärvi och i Salos Kiskon Kirkkojärvi. Medborgarobservationer har gjorts i Åbos Kakskertasjön, på områdena Kivelä och Kalliolanlahti. Även i Elijärvis Paltannokka, Yläne, har rikligt med blågröna alger påträffats.
I början av en algblomning ser man de blågröna algerna i vattnet som grön- eller gulskiftande stickor, flingor eller bollar. Senare stiger de blågröna algerna upp till vattenytan där de bildar ränder. Slutligen bildar de sjok. Då blågröna alger hopar sig på land, kan de bilda en massa som mest påminner om ett tjockt lager målfärg. När algmassan torkar ändras färgen till blågrön, eller t.o.m. turkos. Massor och sjok av blågröna alger skingras vid beröring till flingor, och fastnar inte i föremålet man berört algmassan med. I takt med att sommaren framskrider, finns det orsak till försiktighet då det kommer till algförekomster. Vatten som innehåller synbara mängder blågröna alger bör aldrig användas som hushållsvatten, bastuvatten, eller som bevattning för ätbara växter. Algbemängt vatten blir inte bruksdugligt ens genom att upphetta det, eftersom toxinerna som de blågröna algerna producerar tål upphettning väl. Man bör även undvika att låta barn och husdjur vistas i strandvatten som innehåller blågröna alger, eftersom de inte nödvändigtvis förstår att akta algerna. Efter att man simmat i algbemängt vatten bör man alltid skölja av sig med rent vatten för att undvika hudirritation.
Meddela om algobservation
Utöver rutinuppföljningen tar NTM-centralen i Egentliga Finland även emot algobservationer från resten av Sydvästra Finland. Observationerna kan meddelas direkt till numret 0295 022 530. I tjänsten Järvi-meriwiki är det möjligt att föra in algobservationer även från andra platser än de som deltar i den riksomfattande rutinuppföljningen. Detta gör man antingen genom att logga in på tjänsten (eller skapa ett konto först ifall man inte har ett), eller genom "Havaintolähetti", som är en nedladdningsbar applikation för smarttelefoner (länk nedan, på finska). Man kan t.ex. även bifoga en bild i samband sin observation. Observationer antecknas flitigt i Järvi-meriwiki, så det rekommenderas att bekanta sig med tjänsten. Algobservationer från medborgare kan hittas och studeras i kartapplikationen "Lounais-Suomen sinilevähavainnot" (Observationer av blågröna alger i Sydvästra Finland). Länk till kartapplikationen nedanför. Vid speciellt rikliga eller exceptionella algfynd är det även möjligt att skicka vattenprov för analys via NTM-centralen i Egentliga Finland. Innan vattenprovet skickas, bör man vara i kontakt med NTM-centralen (0295 022 530).
Länkar:
- Översikt av algsituationen i Sydvästra Finland
- Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)
- Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
- Algobservationer i Sydvästra Finland (kartapplikation)
- Riksomfattande översikt av algsituationen (syke.fi)
Mer information:
Praktikant Elina Ek, 0295 022 530
Överinspektör Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879
- Publiceringsdatum
- 2018-06-28