Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2018

Varsinais-Suomen ELY-keskus puuttuu luvattomaan turvetuotantoon (Satakunta, Varsinais-Suomi)

Ympäristöä muuttava maankäyttö vaatii usein joko ympäristönsuojelu- tai vesilain mukaisen luvan ennen kuin käytännön töiden valmistelu voi alkaa. Lupa- ja ilmoitusmenettelyillä pyritään varmistamaan, että hankkeen vaikutukset ympäristölle, naapureille ja muille intressitahoille tulevat asianmukaisesti arvioiduiksi ja hallintaan. ELY-keskuksen tietoon on tullut viime aikoina huolestuttavan monta tapausta, joissa lupaa ei ole haettu.

Ympäristöluvan tarve

Ympäristönsuojelulaki uudistui vuonna 2014 niin, että turvetuotanto myös alle 10 hehtaarin alueilla vaatii ympäristöluvan. Ennen lain muutosta aloitettujen pienten turvetuotantoalueiden on haettava lupa siirtymäkauden jälkeen 1.9.2020 mennessä. Poikkeuksena luvanvaraisuudesta on vain pienimuotoinen kotitarveotto. Ympäristölupa tarvitaan myös turvetuotantoon liittyvälle ojitukselle, toisin sanoen minkäänlaisia ojia ei voi valmistelutyönä tehdä ennen kuin ympäristölupa on saanut lainvoiman.  Natura-alueeseen vaikuttava pienikin kotitarveotto tai pintarahkasammalen poisto vaatii luonnonsuojelulain mukaisen Natura-ilmoituksen teon alueelliselle ELY-keskukselle 30 päivää ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.

Varsinais-Suomen ELY-keskus aloitti vuonna 2017 selvitystyön, jossa käytiin läpi alle 10 hehtaarin turvetuotantoalueita Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Tarkoituksena oli informoida toiminnanharjoittajia luvan tarpeesta. Selvitystyön yhteydessä on tähän mennessä löytynyt kymmenen yli 10 hehtaarin luvatonta turvetuotantoaluetta ja lisäksi useiden alueiden osalta selvitystyö on vielä kesken. Suurin osa luvattomista turvetuotantoalueista sijaitsee Satakunnan pohjoisosissa. ELY-keskus on kehottanut toiminnanharjoittajia hakemaan toiminnalle ympäristölupaa ja tehnyt poliisille tutkintapyyntöjä luvattomista yli 10 hehtaarin turvetuotantoalueista, joissa on ollut selkeä epäilys luvattoman toiminnan tahallisuudesta.

Luvaton turvetuotanto on ympäristörikos

Suomessa luvattomasta turvetuotannosta on rangaistukseksi useimmiten tuomittu sakkoa ja lisäksi määrätty menettämään valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty.  On myös mahdollista, että ELY-keskus voi velvoittaa toiminnanharjoittajan tämän kustannuksella ennallistamaan tai muuten saattamaan alueen sellaiseen kuntoon, ettei ympäristön enempää pilaantumista tapahdu. Luvattomasta turvetuotannosta voivat kärsiä myös sellaiset toimijat, jotka hoitavat omat lupa-asiansa mallikkaasti. Esimerkiksi Natura-vesistöalueen luontoarvoihin kohdistuvan merkittävän haitan kynnyksen ylittyessä eri toimien yhteisvaikutuksen seurauksena lupia turvetuotantoon ei välttämättä voida enää myöntää ko. Natura-vesistöalueen yläpuoliselle valuma-alueelle. Tilanne on varsin kriittinen Karvianjoen valuma-alueella.


Karttaan on merkittyinä vuosina 2017-2018 selvitystyön kohteena olleet turvetuotantoalueet Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Valvonta tehostuu, koulutusta tarjolla

ELY-keskukset kehittävät valvontatyötä, ja maankäytön muutosten seurannassa otetaan käyttöön uusia automaattisia keinoja. Uusimmat satelliittikuvat ovat aiempaa huomattavasti tarkempia ja niitä on saatavilla samasta alueesta jopa muutaman viikon välein. Kuvien analysoinnin automatisointi säästää valvonnan kustannuksia ja tekee siitä aikaisempaa tehokkaampaa. 

Varsinais-Suomen ELY-keskus järjestää syksyn 2018 aikana koulutustilaisuuden turvetuotannon luvitukseen ja ympäristönsuojelumenetelmiin sekä luonnonsuojelukysymyksiin liittyen. Tilaisuuden tarkempi aikataulu ja pitopaikka ilmoitetaan myöhemmin.


Lisätietoja:

Ylitarkastaja Elsi Kauppinen, ympäristönsuojelu, 0295 023 018  

Ylitarkastaja Iiro Ikonen, luonnonsuojelu, 0295 022 869


Regional information