Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Sinilevähavainnot lisääntyneet sekä meri- että sisävesialueilla Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Sinilevähavaintojen määrä on kasvanut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiohavaintopaikoilla Lounais-Suomessa. Vakioseurantapaikoilta tulleiden havaintojen sinilevämäärät ovat kuitenkin pääosin pysyneet vähäisinä. Voimakas tuuli on sekoittanut vesistöjä, mikä ehkäisee sinilevälauttojen muodostumista. Tuulet voivat kuitenkin kerryttää sinilevää rannoille ja lahdenpohjukoihin.

Merialueilla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikkojen levähavainnot ovat pysyneet vähäisinä. Sinilevää on edelleen havaittu vähäisesti Korppoon Korpoströmissä, Paraisilla Nauvon Seilissä sekä Rauman edustalla Otanlahdella. Tällä viikolla uusina havaintoina vakioseurantapaikoilla on tavattu vähän sinilevää Uudenkaupungin Iso Marjakarilla sekä Kemiönsaaren Genbölen uimarannalla. Genbölen uimarannan lahdelle on myös kirjattu Järvi-meriwikiin kuluvan viikon aikana kansalaishavaintoja niin runsaasta kuin erittäin runsaasta sinilevämäärästä. Näiden lisäksi Nauvon Pappilanlahteen on kirjattu viikonloppuna vähäinen sinilevähavainto sekä Nauvon Berghamnissa on havaittu hieman sinilevää. Näistä levähavainnoista huolimatta tämänhetkinen sinilevätilanne merialueilla on kuitenkin rauhallinen ja ajankohtaan nähden tavanomainen.

Sisävesien vakiohavaintopaikoilla sinilevätilanne on pysynyt maltillisempana kuin tähän aikaan yleensä. Köyliönjärven Yttilän Ottassa on havaittu vähäisesti sinilevää ja Salon Kiskon Kirkkojärvellä sinilevämäärä on pysynyt runsaana. Littoistenjärven Järvelän uimarannalta otetussa näytteessä on todettu olevan vähän sinilevää. Näytteessä tavattu Dolichospermum-sinilevälaji voi runsaana esiintymänä olla myrkyllistä.

Sinileväkukinta näkyy aluksi vedessä vihertävinä hippusina. Lopulta sinilevä kohoaa veden pinnalle muodostaen viiruja ja lauttoja. Rantaan kasautuessaan sinilevä saattaa muodostaa paksun kerroksen, joka kuivuessaan muuttuu sinivihreäksi. Sinilevistä muodostuneet lautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi, eivätkä takerru tikkuun. Vähäinen sinilevähavainto ei ole vielä este uimiselle, kunhan veden käyttöön kiinnittää erityistä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi. Vedessä, jossa on silminnähden runsaasti sinilevää, ei pidä uida eikä sitä tule käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Lapsien ja lemmikkien päästämistä sinileväpitoiseen rantaveteen on syytä rajoittaa, sillä lapset ja lemmikit eivät välttämättä osaa varoa sinilevää ja voivat juoda sinileväpitoista vettä.

Ilmoita levähavainnosta

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta (linkki alla). Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

 Linkkejä:

Lounais-Suomen levätilannekatsaukset
Järvi-meriwiki  (jarviwiki.fi)
Havaintolähetti (jarviwiki.fi)
Lounais-Suomen sinilevähavainnot (karttasovellus)
Valtakunnalliset levätilannekatsaukset (syke.fi)

Lisätietoja:

Harjoittelija Laura Laaksonen                          0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela               0295 022 947


Regional information