Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Sysselsättningsöversikt för september: Andelen arbetslösa arbetssökande inom Österbottens NTM­-centrals område är den lägsta i Fastlandsfinland - sysselsättningstjänsterna utvecklas för att avhjälpa arbetskraftsbristen (Österbotten, Mellersta Österbotten)

Enligt sysselsättningsöversikten som utkommit i dag minskade arbetslösheten i september 0,8 % jämfört med samma tidpunkt i fjol. På Österbottens NTM-centrals område är andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften lägst i Fastlandsfinland (5,8%). I hela landet är andelen 8,9 %. I september fanns det 19 % fler nya lediga jobb att söka jämfört med ett år tidigare. Ungdomsarbetslösheten fortsätter också att minska: antalet arbetslösa under 25 år minskade med 2,7 % jämfört med föregående år.  Jämfört med augusti minskade andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften med 0,3 procentenheter både på Österbottens NTM-centrals område och i hela landet.

Många olika åtgärder krävs för att uppnå sysselsättningsmålet

Vid budgetmanglingen kom regeringen överens om betydande satsningar på att främja sysselsättningen. På detta sätt får arbetssökande hjälp att hitta jobb snabbare och de erbjuds tjänster som är anpassade efter deras individuella behov. Sysselsättningspaketets mål är att systematiskt höja sysselsättningsgraden genom satsningar på sysselsättningstjänsterna. För att uppnå regeringsprogrammets sysselsättningsmål krävs många olika åtgärder och ett bra samarbete. Effekterna av åtgärder som främjar sysselsättningen är inte oberoende av konjunkturen. Den ekonomiska tillväxten i Finland begränsas av både inbromsningen av den globala tillväxten och begränsningar i arbetskraftsutbudet. Snabba effekter åstadkoms genom att  till exempel arbetstillståndsprocessen görs smidigare och lönesubventionen reformeras. Åtgärder som gäller till exempel kompetensutveckling och sysselsättningen för partiellt arbetsföra inverkar däremot på längre sikt.

Vid NTM-centralen i Österbotten inkl. arbets- och näringsbyrån har vi redan från början av år 2019 genom vårt utvecklingsarbete och förändringar av verksamheten arbetat i enlighet med det centrala innehållet i regeringsprogrammet och bl.a. höjt det långsiktiga målet för sysselsättningsgraden på vårt område till 80 procent.I utvecklingsarbetet fokuserar NTM-centralen starkt på att höja sysselsättningen och stärka och säkra kunnandet. Det görs på fyra olika plan: sammanhängande vägar till arbetslivet för unga, lösningsfokuserade sysselsättningsmodeller för långtids- och strukturarbetslösa, åtgärder för att öka den arbets- och studierelaterade invandringen och rekrytering av utlänningar som redan finns i landet (ekosystemet Talent Coastline) samt åtgärder för att tackla omställningen i arbets- och näringslivet bl.a. genom kontinuerligt lärande och utveckling av digitaliseringen.

Välmående företag ett livsvillkor för vårt område

Små och medelstora företag har en nyckelroll när det gäller att uppnå regeringens sysselsättningsmål, för under de senaste åren har största delen av de nya lediga jobben uppstått inom små och medelstora företag. Samtidigt har antalet ensamföretagare ökat märkbart. Välmående företag är ett livsvillkor för vårt område. NTM-centralerna svarar för den regionala samordningen av den reviderade Team Finland-verksamheten.   I servicenätverket Team Finland Österbotten och Mellersta Österbotten ingår NTM-centralen i Österbotten, arbets- och näringsbyrån, Business Finland, Finnvera och Viexpo. Team Finland-aktörerna besitter gedigen sakkunskap och de har många olika verktyg att ta till för att hjälpa regionens företag att nå framgång, tillväxt och internationalisering.

Tjänster som hjälper företagaren

Det nya regeringsprogrammet innehåller betydande satsningar på sysselsättningsåtgärder. Det finns mycket ny tillväxtpotential inom ensam- och småföretagandet, men många småföretagare saknar nödvändiga kunskaper om rekrytering och arbetsgivarskap. Sysselsätt skickligt-tjänsten svarar på just detta behov. Genom tjänsten får småföretagaren personlig rådgivning om rekrytering eller utläggning av arbete samt även mer allmänt om arbetsgivarskapet. Tjänsten är kostnadsfri för företagen och genomförs av sju olika serviceproducenter, bl.a. Suomen Yrittäjäopisto. Speciellt när en ny arbetstagare ska anställas kan det vara en god idé att använda sig av lönesubvention. Lönesubvention är ett ekonomiskt stöd som arbets- och näringsbyrån kan bevilja till arbetsgivaren för kostnaderna av att anställa en arbetslös arbetssökande.

Läs hela översikten här

Briefly in English

Mediekontakt och intervjuförfrågan:
kommunikationschef Mirella Kivelä, tfn 0295 028 652, [email protected]


Regional information