Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Viilentynyt sää ja alkuviikon tuulet näkyvät Pirkanmaalla sinilevätilanteen rauhoittumisena (Pirkanmaa)

Kuluneen viikon aikana Pirkanmaan vakioseurantapaikoilta havaittiin hieman sinilevää vain Pyhäjärvessä Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä sekä Houhajärvellä Sastamalassa.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Sastamalan Ylistenjärveltä, Vesilahden Suonojärven Ritalahdesta, Vanajaveden Kuhanselältä ja Makkaranselältä Toijalan satamasta, Lempäälän Mäyhäjärveltä sekä Juupajoen/Oriveden Ylimmäiseltä Savijärveltä. Samoin kuin vakioseurantapaikoilla, sinilevää oli havaittu vain hieman.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla nyt selvästi keskimääräistä vähemmän. Vielä viime viikolla havaintoja oli ajankohdan keskiarvoon nähden runsaasti.

- Viilentynyt sää ja alkuviikon tuulet ovat hillinneet laajojen sinilevälauttojen esiintymistä. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen. Tilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa, kuten kulunut viikko osoitti, kertoo vesitalousasiantuntija Sami Moilanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Mitä tulisi erityisesti muistaa havaitessasi sinilevää 

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Samassakin leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä varovaisuutta noudattaen uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää rantaan, jos vedessä näkyy sinilevää, jotta nämä eivät niele leväpitoista vettä. Mikäli uit vedessä, jossa on sinilevää, peseydy mahdollisimman pian uinnin jälkeen puhtaalla vedellä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä.

Sinilevä voi aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita, silmien kirvelyä, flunssan kaltaisia oireita, kuumeilua, päänsärkyä ja vatsaoireita. Oireet alkavat usein muutaman tunnin sisällä altistuksesta, ovat yleensä lieviä ja kestävät useimmiten muutamia päiviä, korkeintaan viikon. Vakavammissa myrkytysepäilyissä on syytä ottaa yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 (maksuton) tai 09 471 977 (normaalihintainen puhelu). Palvelu on auki 24 h/vrk.

Lemmikkien myrkytysepäilyissä on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Esimerkiksi koiralle sinilevän aiheuttama myrkytys voi olla tappava. Tyypillisten myrkytysoireiden (levottomuus, tärinä/vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit) ilmetessä lemmikki olisi saatava hoitoon välittömästi.

Sinilevähavainnoista ilmoittaminen

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Havainnot voi myös ilmoittaa Järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä (Havaintolähetti).

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Tampereen uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Lisätietoja:

www.jarviwiki.fi/wiki

Pirkanmaan ELY-keskus:

vesitalousasiantuntija Sami Moilanen, puh. 0295 036 358 / sami.moilanen(at)ely-keskus.fi


Regional information