- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2020
I arkivet för pressmeddelanden hittar du pressmeddelandena som är publicerade före 23.9.2020. Nyare pressmeddelanden hittar du i nyhetsrummet (sttinfo.fi).
Regional information
Pressmeddelanden till 23.9.2020
Hämeen ammattibarometri: Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä väheni (Kanta-Häme ja Päijät-Häme)
Hämeen tuoreimman ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsii 41 ammattia. Kevään arviossa pula-ammatteja oli 46 ja vuotta aiemmin 43. Työvoimapula vaivaa kuitenkin jälleen yhä useampaa ammattia koko Hämeen alueella. Nyt koko Hämeen kattavia ammatteja oli kymmenen, edellisessä arviossa kaksi. Tiedot perustuvat Hämeen TE-toimistossa elo-syyskuussa tehtyyn arvioon lähes 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta puoleksi vuodeksi eteenpäin. Arvio tehtiin samanaikaisesti myös muissa Suomen TE-toimistoissa.
Pulaa osaavasta työvoimasta on edelleen sosiaali-, terveys- ja opetusaloilla ja teollisuudessa, mutta myös monissa muissa ammateissa. Tietotyön ammateista sovellusohjelmoijat ja -suunnittelijat ovat olleet pula-ammattien kärkipäätä jo useammassa arviossa. Uusia ammatteja Hämeen listalla ovat esimerkiksi konepuusepät, lattianpäällystystyöntekijät, muovituoteteollisuuden prosessityöntekijät, rakennussähköasentajat ja teollisuusompelijat. Ammattibarometrin mukaan suurin pula osaavasta työvoimasta on sosiaalityön erityisasiantuntijoiden, sovellusohjelmoijien, lähihoitajien, yleislääkäreiden, kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien sekä koneenasettajien ja koneistajien ammateissa.
Monissa ammateissa työmarkkinatilanne vaihtelee seutukunnittain. Sosiaalityön erityisasiantuntijoista, koneenasettajista ja koneistajista, toimisto- ja laitossiivoojista, lastentarhanopettajista, sovellussuunnittelijoista, psykologeista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista, hitsaajista ja kaasuleikkaajista, ohutlevysepistä sekä moottoriajoneuvojen asentajista ja korjaajista on pulaa koko Hämeen alueella.
Työvoiman ylitarjontaa arviointiin olevan 26 ammatissa. Määrä kasvoi hieman, sillä kevään arviossa ammatteja oli 23 ja vuotta aiemmin 24. Muutokset työvoiman ylitarjontalistalla ovat viime aikoina olleet vähäisiä, mutta nyt tehdyssä arvioissa listalle nousivat uusina ammatteina esimerkiksi hotellin vastaanottovirkailijat, kahvila- ja baarimyyjät, ravintola- ja suurtaloustyöntekijät ja tuote-esittelijät.
Lähitulevaisuuden tilanteesta Hämeessä arvioitiin, että rekrytointitarpeet kasvavat edelleen esimerkiksi sosiaaliturvaetuuksien käsittelijöiden, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien, lähihoitajien, toimisto- ja laitossiivoojien, sähkö- ja automaatioinsinöörien, sovellusohjelmoijien ja työnvälittäjien ammateissa.
Miten ja miksi ammattibarometri tehdään?
Ammattien työmarkkinanäkymien arvio tehdään TE-toimistoissa. TE-toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella noin 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin.
Työ- ja elinkeinotoimistot perustavat arvionsa työnantajilta ja työnhakijoilta haastattelujen ja työnantajakäyntien kautta saamiinsa tietoihin sekä mm. barometrien ja seurantajärjestelmien tietoihin.
Ammattibarometriarvioinnilla pyritään parantamaan avointen työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista sekä edistämään ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.
Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään keväällä 2021
Katso ammattibarometriarvio, tulokset tarkasteltavissa myös seutukunnittain.
Lisätietoja: Hämeen ELY-keskus: erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen puh. 0295 025 159, [email protected]
- Publiceringsdatum
- 2020-09-18