Utveckling av skötseln av ängarna  

Som en del av Priodiversity LIFE-projektet genomförs i Egentliga Finland ett slåtterpilotprojekt där slåttervården utvecklas och slåtterns inverkan på humlor och fjärilar undersöks. Slåtterpilotprojektet leds av WWF Finland i samarbete med NTM-centralen i Egentliga Finland och Finlands miljöcentral (Syke).

Åstränderna i Saloregionen har en gång i tiden varit slåttrade i stor utsträckning. Särskilt Rekijokiområdet är en av vårt lands mest värdefulla vårdbiotoper. Blommande ängar och solexponerade torrängar är för många hotade insektsarter de sista platserna där de kan leva och föröka sig.

Niittoa. /Gräsklippning
Gräsklippning. © Hanna Hakamaki

Vid Rekijoki och dess närområden slåttras ängarna längs åstränderna på sammanlagt tio objekt. Slåtteravfallet samlas upp så att den blommande örtdominerade växtligheten ökar. Skötselarbetena utförs som köpta tjänster och arbetena konkurrensutsätts.

Man vet att regelbunden slåtter och uppsamling av slåtteravfallet gör ängarnas växt- och insektsbestånd mångsidigare, men det behövs ännu noggrannare forskningsrön. Slåtterns inverkan följs upp under projektets gång, Syke ansvarar för uppföljningen. I den årliga uppföljningen kartläggs de humle- och fjärilsarter som hittas i det slåttrade området och förändringarna i deras antal.

Pikkuapollo./ Mnemosynefjäril.
Mnemosynefjäril. ©Pipsa Kaunisto

Slåtterskötseln och uppföljningen utförs på privata markägares marker. Glädjande nog har markägarna gett sitt samtycke till slåtterarbetena och forskningen.

I projektet utbildas också slåtterföretagare under 2024, eftersom det behövs fler aktörer inom branschen. Utbildningen genomförs i samarbete med yrkesinstitutet Livia.

Mer information:  

Liina Salonen, regionkoordinator, tfn. +358 295 022 174
e-post: [email protected]

Information om Projektet Priodiversity LIFE:

  • Projekttiden är åren 2024–2031.

  • NTM-centralerna kan med stöd av naturvårdslagen utarbeta en verkställighetsplan för den biologiska mångfalden i sitt område. I arbetsprocessen säkerställs växelverkan med centrala aktörer i regionerna och beredningen och uppföljningen grundar sig på bästa tillgängliga vetenskapliga information. Verkställighetsplanerna för den biologiska mångfalden kallas också LUMO-program.

  • Projektet genomförs genom ett omfattande samarbete. Forststyrelsens Naturtjänster koordinerar projektet. I projektet deltar också Forststyrelsen Skogsbruk Ab samt Jakt- och fisketjänster, statsrådets kansli, miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, finansministeriet, NTM-centralerna (Sydöstra Finland, Lappland, Birkaland, Norra Österbotten, Norra Savolax, Egentliga Finland), Finlands miljöcentral, Naturresursinstitutet, Naturhistoriska centralmuseet, Finlands skogscentral, Livsmedelsverket, Finlands naturskyddsförbund och WWF Finland.

  • Naturförlusten framskrider också i Finland. För att stoppa naturförlusten och främja den biologiska mångfalden krävs aktiva handlingar. Projektet omsätter strategier i praktiken och aktiverar regionalt befintliga och nya aktörer i arbetet för biologisk mångfald.

Projektet har fått finansiering av Europeiska Unionens LIFE-program. Materialet reflekterar synsätt av upphovsmannen, och Europeiska kommissionen eller CINEA är inte ansvariga för användning av materialets innehåll.

Uppdaterad: 16.09.2024