- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2017
Koulutuksella ja ohjeistuksella parempaan ympäristöriskien hallintaan
Toiminnanharjoittajien on varauduttava ennakolta onnettomuuksien ja muiden poikkeuksellisten tilanteiden estämiseen ja niiden terveydelle ja ympäristölle haitallisten seurausten rajoittamiseen. Tästä ennaltavarautumisvelvollisuudesta on nyt valmistunut toiminnanharjoittajille tarkoitettu ohje (linkki alla). Ohjeen avulla toiminnanharjoittaja voi tarkastella oman toimintansa ympäristöriskejä kattavasti. Huolellisesti laadittu varautumissuunnitelma sekä parantaa riskien hallintaa että parhaassa mahdollisessa tapauksessa tuo toiminnanharjoittajalle jopa kustannushyötyä.
Ennaltavarautumisvelvollisuus on ympäristönsuojelulain 15 §:ään perustuva, ympäristöluvanvaraista toimintaa koskeva velvollisuus. Valtiolle ympäristölupavelvollisen toiminnanharjoittajan tulee laatia riskin arviointiin perustuva ennaltavarautumissuunnitelma. Sen sisältö, laajuus ja tarkkuus määräytyvät toiminnan luonteen perusteella. Varautumissuunnitelmaa ei tarvitse laatia, jos valvontaviranomainen arvioi, että toiminta, sen vaikutukset ja riskit eivät edellytä suunnitelman laatimista.
Ohjeen laadinnasta sekä siihen liittyneestä ympäristöviranomaisten koulutuskierroksesta vastasi Hämeen ELY-keskus, joka oli saanut hankkeeseen ympäristöministeriön rahoitusta. Koulutuksessa tuli esille, että ympäristölupien myötä ympäristönsuojelun tila on Suomessa parantunut merkittävästi. Taloudellisen tilanteen heikentyminen ja yritysten henkilöstövähennykset voivat kuitenkin aiheuttaa ympäristönsuojelullisia riskejä, jos poikkeus- ja onnettomuustilanteisiin varautuminen jää yritysten resurssien heikkenemisen myötä huonolle tolalle. Sen vuoksi ELY-keskus toivoo, että toiminnanharjoittajat hyödyntävät niiden tueksi laadittua ohjetta ja hyötyvät siitä toimintansa varautumista suunnitellessaan.
Lisätietoja
- Ylitarkastaja Kari Leinonen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 198, etunimi.p.sukunimi(at)ely-keskus.fi
- Ohje (pdf, ymparisto.fi)
- Publiceringsdatum
- 2017-01-05