- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2017
Startup- ja kasvuyrityksillä on haasteita mutta myös mahdollisuuksia Kaakkois-Suomessa (Kaakkois-Suomi)
Tuoreessa katsauksessa on tarkasteltu, miten startup- ja kasvuyritykset toimivat Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Katsauksen taustana toimii Valtioneuvoston (2016) julkaisu startup-yritysten toimintaedellytyksistä Suomessa.
– Katsauksessa tarkastellaan molempien maakuntien eli Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan heikkouksia ja vahvuuksia kasvuyrittäjyyden näkökulmasta. Fokus on siis yrityskannan kartoituksen sijasta toimintaympäristön tarkastelussa, kertoo ennakointiasiantuntija Heikki Melolinna Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.
Katsauksessa käsitellään lyhyesti kansainvälistä startup-innostusta ja siinä otetaan kantaa myös startup-kulttuurin lieveilmiöihin. Startup-yritys määritellään uudeksi yritykseksi, joka on alusta asti luotu kasvamaan. Katsauksessa käydään läpi myös kasvuyrityksille suunnattuja julkisia palveluja, kuten esimerkiksi Team Finland -verkoston palveluita.
Metsäteollisuus ja logistiikka kasvuyritysten vetureina Kaakkois-Suomessa
Kymenlaaksossa Kotkan seudulla rakennetaan toimintaedellytyksiä startup-toiminnalle (LevelUp-kiihdyttämö, Datariina, Venture Marina, Ship-festivaali, Ship Disruption Camp). Kymenlaakson heikkoutena Melolinnan mukaan on se, että maakunnassa ei ole yliopistoa. Kasvuyritykset tarvitsevat usein korkean osaamistason työntekijöitä, ja usein myös yritysten perustajat ovat korkeasti koulutettuja.
– Etelä-Karjalassa LUT-Saimia-kampus ja sen yrityskiihdyttämö Green Campus Open tarjoaa hyvät edellytykset etenkin teollisiin innovaatioihin perustuvalla yritystoiminnalle. Tässä on etuna LUT:n profiloituminen puhtaan energian ja kiertotalouden osaamiskeskukseksi, Melolinna kertoo.
Melolinnan mukaan Kaakkois-Suomi ei pärjää kilpailussa kasvuyrittäjyyden hotspoteille kuten pääkaupunkiseudulle, sillä mittakaavaedut suosivat kasvukeskuksia, jotka houkuttelevat yrityksiä, opiskelijoita ja osaavaa työvoimaa. – Riittävän kapealla profiloitumisella sekä alueellisiin vahvuuksiin panostamisella - Kaakkois-Suomessa erityisesti metsäteollisuus ja logistiikka - voidaan kuitenkin saavuttaa tuloksia eli synnyttää joitakin kasvuyrityksiä.
– On tärkeää muistaa, että alueella on useita yrityksiä, jotka eivät sovi startup- tai kasvuyrityksen määritelmään mutta jotka tekevät silti hyvää tulosta ja kenties myyvät runsaasti myös ulkomaille, Melolinna toteaa. – Kasvuyrittäjyyskulttuurin rakentuminen on vuosikymmeniä kestävä prosessi, eli pikavoittoja ei ole luvassa, vaikka tällaista toimintaympäristöä pyrittäisiin rakentamaankin. Kaakkois-Suomessa on edellytyksiä esimerkiksi teollisiin innovaatioihin keskittyville kasvuyrityksille muun muassa LUT:n profiloitumisen takia. Alueen haasteena on heikko yritysilmapiiri sekä muuttotappiotrendi.
- Publiceringsdatum
- 2017-06-13