- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Skicka vidare – finansiering och råd för lösningar på återvinning av näringsämnen!
Gödsel blir sedlar och slam har mervärde? Nu erbjuds försöksfinansiering för idéer som syftar till att återvinna organiska biflöden. Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen har redan bidragit till nyföretagande på olika håll i Finland. Effektivare återvinning av biomassor skapar livskraft i regionerna.
Många biflöden som hittills uppfattats som avfall innehåller värdefulla näringsämnen för växterna. Återvinning och användning av dessa näringsämnen på nytt minskar spillet, förhindrar miljöbelastning och erbjuder möjligheter till nya affärsverksamheter. Med hjälp av t.ex. återvunna gödselpreparat kan icke förnybart råmaterial ersättas och energi sparas.
Finansiering kan sökas under detta år
Kostnadseffektiva återvunna näringsämnen eller lösningar för transport av biomassor uppkommer inte av sig själva. Det behövs nya innovationer och praktiska försök. Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen, som är ett av regeringens spetsprojekt inom cirkulär ekonomi, kan användas som hjälp för att omsätta idéerna i praktiken. Via försöksprogrammet stöds i synnerhet små och medelstora företag i att ta fram piloter för förädling av biomassor och mätning av resultaten.
I Finland är gödsel den viktigaste biomassan med innehåll av näringsämnen, men i programmet har försöken inte avgränsats enbart till jordbruksfraktioner eller landsbygdsaktörer. Piloter pågår också i anslutning till återvinning av vass, algodling och utveckling av foderprodukter.
Regionerna spelar en nyckelroll, ansökan lämnas in före oktober
Det finns ännu efterfrågan på i synnerhet lösningar på produktutveckling av preparat av återvunna näringsämnen och kostnadseffektiv transport av biomassor. Inom näringsåtervinning finns möjligheter för såväl entreprenörer, digiproffs, jordbrukare, anläggningstillverkare som tjänstedesigners. Proffs på region- och lokalnivå spelar en nyckelroll, eftersom biomassorna och näringsstrukturen är olika på olika håll i Finland.
Den treåriga försöksfinansieringen som administreras av NTM-centralen i Södra Österbotten kan sökas ännu tills oktober 2018. Understödet är som störst 80 % av projektkostnaderna.
"Vi hjälper gärna till med att ta fram idéer, bedöma stödbeloppet och utforma ansökan redan i det skedet när projektet ännu i övervägningsskedet. Ta modigt kontakt!" uppmanar spetsprojektkoordinatorerna Päivi Mäntymäki och Mikko Rahtola.
Läs mer på webbsidorna om försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen:
http://www.ely-keskus.fi/sv/web/ely/ravinteiden-kierratyksen-kokeiluohjelma
Här kan du bekanta dig med försöken som hittills beviljats finansiering:
- Video: Kväve och värme av komposterad torrströgödsel
https://www.youtube.com/watch?v=Hex3WbMDok8 - Video: Gödsel av slam från en biogasanläggning
https://www.youtube.com/watch?v=3NBXmdLGo28 - Lista på alla finansierade projekt
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/rahoitetut-hankkeet#.WplitHr-roc
Mer information:
Utvecklingsexpert Päivi Mäntymäki, NTM-centralen i Södra Österbotten, [email protected], tfn 029 502 7631
Specialsakkunnig Mikko Rahtola, spetsprojektet för återvinning av näringsämnen från jordbruket, Naturresurscentret, [email protected], tfn 029 532 4701
- Publiceringsdatum
- 2018-03-08