Navigeringsmeny
Nyheter 2018

Veljekset Mattila ottaa tulevaisuuden haasteista niskalenkkiä (Pirkanmaa)

Lihanjalostaja Veljekset Mattila Oy toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille sirkkaelintarvikkeita. Saunapalvia valmistetaan jatkossa myös vapaan possun lihasta. Kasvis- ja valmisruokavaihtoehtoja lisätään. Brändiä on uudistettu.

Parhaillaan on menossa Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa täsmäkoulutushanke, jonka tavoitteena on kehittää yrityksestä maailman paras työpaikka.


Veljekset Mattila on 60-vuotias perheyritys, jonka ohjaksissa ovat nyt yrityksen perustajan Leo Mattilan lapsenlapsi Essi Sivula aviomiehensä Teron kanssa. – Uskomme, että vaarini ja mummuni kannustaisivat meitä ja arvostaisivat rohkeutta tarttua uuteen, Essi sanoo. (Kuva Annikaisa Knuutila)

Lihanjalostusteollisuus on murroksen edessä. Kuluttajat ovat entistä tietoisempia maapallon ja ympäristön tilasta, kasviksia käytetään aikaisempaa enemmän ja punaisen lihan syöntiä vähennetään. Valmisruokien suosio kasvaa.

Muutos haastaa lihanjalostajaa, ja Veljekset Mattila vastaa muutokseen tuotekehityksellä ja kouluttamalla henkilöstöään. 60-vuotisjuhlavuottaan viettävän perheyrityksen kolme kehittämisen teemaa ovat ekologisuus, eettisyys sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointi.

Edelläkävijän tunnejumppaa

Uusin koulutusprojekti liittyy juuri ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen. Veljekset Mattilassa työilmapiiri on ollut hyvä ennenkin, mutta "täydellistä haetaan". Ensimmäisessä vaiheessa mukana on kymmenen toimihenkilöä, jatkossa mukaan tulevat 20 tuotannon työntekijää.

– Emme niinkään tähtää kilpailuihin, mutta tavoite on, että työntekijöillemme tämä olisi maailman paras työpaikka, sanoo Veljekset Mattilan hallituksen puheenjohtaja Essi Sivula.

Tavoitteen saavuttamisessa avainsanoja ovat avoimuus, totuus ja luottamus.

– Ne ovat hienoja työkaluja yrityksen johtamisessa aina, ja erityisesti, kun eletään muutoksessa, toimitusjohtaja Tero Sivula sanoo.

Ei luulla vaan tunnetaan

Koulutus sisältää muun muassa esimiestaitoja, someosaamista, oman työnsä ja itsensä johtamista, ajanhallintaa, stressinkäsittelyä. Ennen kaikkea käsitellään tunteita. Tavoite on, että ihminen uskaltaa olla oma itsensä työpaikallakin.

– Olemme käyneet yhdessä läpi aikamoista tunnejumppaa – surua, iloa, häpeää, vihaa… Ihmisten perustarve on tulla kuulluksi ja nähdyksi. On ruudin kellariin kantamista, jos ihmisiä ei kuunnella. Ihmisten pitää pystyä luottamaan siihen, että he voivat kertoa niin ilonaiheensa kuin senkin, jos jossain on kehitettävää, jos jokin on huonosti. Kun asioista uskalletaan puhua suoraan, luuleminen, olettaminen ja kuvittelu vähenevät, Essi Sivula muistuttaa.

Yrittäjät uskovat, että mitä paremmin he tuntevat työntekijänsä, sitä paremmin he tietävät, mitä ihminen tarvitsee, jotta tämä pystyy työssään parhaiten käyttämään omia vahvuuksiaan ja kehittämään niitä.

– Näin saamme oikeat ihmiset tekemään oikeita töitä. Ja kun ihmiset saavat tehdä sitä, missä he ovat hyviä, he viihtyvät ja yritys menestyy.

Koulutushankkeeseen osallistuminen on vapaaehtoista. Siinä onnistuminen perustuu luottamukseen.

– Olen äärettömän ylpeä siitä, miten ihmiset ovat lähteneet mukaan, panneet itsestään peliin muutakin kuin työminänsä, Essi sanoo.


Veljekset Mattilan koulutuksessa keskitytään työyhteisön tunteisiin, mutta siitä on poikinut ihan konkreettisia parannuksia muun muassa kokouskäytäntöihin ja työrauhaan. Yksi työntekijä esimerkiksi sai työpisteensä ympärille "savusaunaseinät". – Päivittäin ilmoitustaululta kaikki näkevät tuntemuksemme ja luottamusmittarimme, Essi ja Tero Sivula kertovat. (Kuva Annikaisa Knuutila)

Notkeaa kehittämistä

1,5-vuotinen ESR-rahoitteinen koulutus on puolivälissään – mutta luonteensa mukaisesti se ei pääty koskaan. Veljekset Mattilassa ollaan elämänmittaisella matkalla.

Sivulat kiittävät Pirkanmaan ELY-keskuksen Piiru-hanketta ennakkoluulottomuudesta, kun se lähti suhteellisen "tunnevoittoisen" koulutuksen mahdollistajaksi. Yritys on viime vuosina yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa toteuttanut muitakin projekteja, muun muassa energiatehokkuutta parantavan investoinnin sekä palvaamon laajennuksen.

– Yhteistyö on sujunut hyvin, aina olemme saaneet apua ja neuvoja. Notkeita virkamiehiä! Olemme ELY-keskukseen yhteydessä jatkossakin, sillä kehityshankkeita on menossa koko ajan. Haluamme olla – ja meidän pitää olla – joustava ja kasvava elintarvikealan toimija. Uudet tuotteemme eivät kannibalisoi perinteistä tuotantoamme, esimerkiksi vapaan possun lihan käyttö tuplaa saunapalvituotantomme, Tero Sivula kertoo.

Kasvuodotus noin viiden miljoonan euron liikevaihtoon on tänä vuonna 10–20 prosenttia. 

– Olimme jo pari vuotta tutkineet ja testanneet lihalle vaihtoehtoisia proteiinilähteitä. Kun hyönteiset syötäviksi salliva lakimuutos tuli voimaan marraskuun alussa 2017, olimme valmiina. Sirkat viljellään Thaimaassa yhteisfarmilla Eviran hyväksymissä laitoksissa, suomalaisella teknologialla ja länsimaisilla toimintatavoilla, kertoo Veljekset Mattilan toimitusjohtaja Tero Sivula. (Kuva Veljekset Mattila)

http://veljeksetmattila.fi/

Teksti: Hybridiviestintä Effet Oy

Ota yhteyttä!

PIIRU-hanke:

Projektikoordinaattori Mia Häkkinen
mia.hakkinen(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 036 078

Projektikoordinaattori Harri Katajisto
harri.katajisto(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 036 718

Yhteistyössä:


Regional information