- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Tips för midsommarbrasan (landskapen i Österbotten)
Den underbara midsommaren med tillhörande fester är snart här. Den som planerar att ha en midsommarbrasa bör ta vissa saker i beaktande innan hen börjar samla till midsommarbrasa.
Tillstånd av markägaren
Trots att allemansrätten är omfattande i Finland, får man inte göra en stor brasa riktigt var som helst. För brasan måste man ha markägarens tillstånd. För att bibehålla grannsämjan är det bra att inte placera brasan för nära grannarna – förutom om man en gemensam brasa, förstås.
Säkerhet
När det är skogsbrandsfara får man inte tända brasan. Räddningsmyndigheten kan även skilt förbjuda brasor. Brasans plats bör väljas så att elden inte kan antända växtligheten eller byggnaderna i närheten. Exempelvis en sandstrand eller en bar berghäll tillräckligt långt från lättantändligt material och byggnader är lämpliga platser.
En flotte på vattnet bör förankras väl på sin plats. Underlaget kan byggas av t.ex. en lastpall eller metalltunnor. Man bör också se till att brasan inte blir för stor så att den hålls upprätt på vattenytan.
Brasmaterial
I en brasa får man bränna bara rent material såsom rent trävirke eller ris. I brasan får man inte förbränna sådant som är miljöfarligt såsom t.ex. tryckimpregnerat eller målat trä, vilket hör hemma på avstjälpningsplatsen. För att tända brasan används t.ex. papper eller näver. Bensin eller andra brännbara vätskor får inte hällas på brasan.
Efterarbete
Allt roligt tar slut någon gång och det är dags att städa. Det är lika viktigt att städa bort brasavfallet som att bygga brasan på rätt sätt. Avfallet tas bort från terrängen såsom även av brasan som byggts på en flotte.
Slutligen det viktigaste
Njut av midsommaren! Kom ihåg att vakta brasan hela tiden ända tills den slocknar. Slockna inte själv!
Mer information om att göra en brasa finns t.ex. på det regionala räddningsverkets webbplats.
Trevlig midsommar!
- Publiceringsdatum
- 2018-06-20