- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Tolstoin jalanjäljillä Tulassa (Kaakkois-Suomi)
Kuva: Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi
Tulassa Venäjällä järjestettiin 26. - 29.9.2019 XX suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi pääteemana Perinnekulttuuri nykytrendien perustana. Lisäksi foorumin istunnoissa ja seminaareissa pohdittiin kulttuurikentän ajankohtaisia kysymyksiä, verkostoiduttiin sekä tutustuttiin Tulan monipuoliseen kulttuuritarjontaan. Päätapahtumapaikat olivat Tulan kremlin museo- ja näyttelykeskus ja Säätytalo. Koolla olin noin 320 toimijaa Suomesta ja Venäjältä.
Tulassa on nykyään hieman yli 500 000 asukasta ja se on Tulan alueen pääkaupunki, kulttuuri- ja koulutuskeskus.
26.9.2019 teemaseminaari "Museoiden välinen yhteistyö" tarjosi hienon kattauksen Suomen ja Venäjän museoiden yhteistyöstä; menestys on verkostoissa. Ateneumin museojohtajan Marja Sakarin (kansallisgalleria) puheenvuoron teemana oli "Kokemuksia kansainvälisestä näyttely-yhteistyöstä". Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttilan puheenvuoron teemana oli "Museot muuttuvassa maailmassa - museoiden uudet tehtävät ja roolit". Valtiollisen Eremitaasin museon pääjohtajan, Venäjän Museoliiton puheenjohtajan Mihail Borisovitsh Piotrovskin puheenvuoron teemana oli "Venäjä-Suomi -museovyöhyke".
Valtiollisen Pietarhovi-museon pääjohtajan Elena Jakovlevna Kalnitskajan puheenvuoron teemana oli "Kuinka tehdä museosta menestyvä".
Designmuseon museonjohtaja Jukka Savolaisen puheenvuoron teemana oli "Uusi arkkitehtuuri +designmuseo - Building a new Architecture and Design Museum in Helsinki".
XX Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaiset järjestettiin Säätytalolla perjantaina 27.9.
XX Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaiset, Säätytalolla 27.9.2019. Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosojan tervehdys.
Tulan alueen I.A.Mihailovskille omistetun filharmonian taitelijoiden esitys XX Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin avajaiset, Säätytalolla 27.9.2019.
Foorumi työskentelyareenana – uutta yhteistyötä Suomen ja Venäjän välille
Kahdenkeskisissä neuvotteluissa venäläiset ja suomalaiset partnerit keskustelivat yhteisistä hankkeista tulkin avulla. Neuvotteluja pidettiin satakunta kappaletta noin 70 hankkeesta.
Ryhmäkuvassa vasemmalta oikealle: Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin projektipäällikkö Olga Kauppinen;Suomi-Venäjä-Seura, Suomi-Venäjä-Seuran pääsihteeri Niina Sinkko, Suomi-Venäjä-Seuran 1. varapuheenjohtaja Pertti Lintunen, kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen; Kaakkois-Suomen ELY-keskus, johtava asiantuntija Tuija Toivakainen; Etelä-Savon ELY-keskus, Suomi-Venäjä-seuran entinen pääsihteeri Merja Hannus ja Team Finland -koordinaattori Tuomo Kauha; Hämeen ELY -keskus.
Alakohtaisia istuntoja järjestettiin Tulan Säätytalossa. Esimerkiksi "Kulttuuritapahtumat ja festivaalit" -teema sisälsi konkreettista hankeyhteistyötä suomalaisten ja venäläisten välillä. Antti Holopainen kertoi Via Kalevala 2016-2035 Lönnrotin kävelypolut -hankkeesta: Uusia kulttuurimatkailureittejä Inkerinmaalle – Kävellen EU-rajan yli Venäjälle (via-kalevala.com).
Julia Stubbin esitys liittyi Suomalais-ugrilaisen keskuksen toimintaan. Venäjän federaation suomalais-ugrilainen kulttuurikeskus toimii tavoitteenaan kansojen yhteistyö, henkisten arvojen ja kansallisten intressien keskinäinen ymmärrys.
Suomalaisen ja venäläisen foorumityöryhmän yhteiskokous päätti 27.9.2019, että Suomessa pidettävä kulttuurifoorumi järjestetään Lahdessa 2. - 3.10.2020
Vasemmalta Suomen Venäjän suurlähettiläs Mikko Hautala, Venäjän federaation varakulttuuriministeri Alla Jurjevna Manilova ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Tolstoin jalanjäljillä
Sunnuntaina 29.9. suomalaisille foorumiin osallistujille järjestettiin retki Jasnaja Poljanaan (ven. Ясная Поляна, suom. "Kirkas (metsä)aukio"), joka oli kirjailija Leo Tolstoin koti, jossa hän syntyi ja eli, ja johon hänet on haudattu. Nykyisin se on hänelle omistettu museo. Siellä hän kirjoitti tärkeimmät teoksensa Sodan ja rauhan ja Anna Kareninan. Jasnaja Poljana sijaitsee 12 km Tulasta etelälounaaseen.
Teksti ja kuvat: Ritva Kaikkonen
- Publiceringsdatum
- 2019-10-01