Navigeringsmeny
Nyheter 2019

Yhteistyöllä yli esteiden – biokaasutapahtuma veti salin täyteen alan toimijoita (Pirkanmaa)

Biokaasu puhuttaa Pirkanmaalla ja koko Suomessa. Alan toimijat pääsivät verkostoitumaan ja ratkomaan biokaasun tuotantoon ja käyttöön liittyviä esteitä Biokaasua Pirkanmaalle -tapahtumassa.

Biokaasua Pirkanmaalle -seminaari kokosi biokaasun kanssa työskenteleviä ja siitä kiinnostuneita viranomaisia, yrityksiä, järjestöjä ja kouluttajia pohtimaan biokaasun hyödyntämisen esteitä ja ratkaisuja Tampereelle 8. lokakuuta. Päivän järjestelyistä vastasivat Metsäkeskus ja Pirkanmaan ELY-keskus, ja asiapitoista päivää piti kasassa puheenjohtaja Mika Arffman Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:stä.

"Eri kokoisilla laitoksilla voidaan saavuttaa erilaisia asioita. Maatilakohtaisella biokaasulaitoksella tuotetaan usein lämpöä ja sähköä omaan tarpeeseen ja maatilojen yhteisen biokaasulaitoksen tavoitteena voi olla ravinteiden uusjako ja energian tuotanto. Keskitetty biokaasulaitos puolestaan jalostaa biokaasua liikennepolttoaineeksi ja tuottaa orgaanisia kierrätyslannoitteita ", listasi päivän ensimmäinen puhuja Sari Luostarinen Luonnonvarakeskuksesta.

Käytännön esimerkin paikallisesta biokaasuyhteistyöstä tapahtumaan toi maatilayrittäjä Markus Eerola, joka kertoi Hyvinkään alueella tehdystä yhteistyöstä paikallisen energiayhtiön kanssa. Hän toi esiin, että energian tuotanto tarjoaa kannattavuusongelmien kanssa kamppailevalle maataloudelle hyvän vaihtoehdon sivuansioihin.

Kuva: Knehtilän tilan yrittäjä Markus Eerola (vas.) on tuottanut biokaasua yhteistyössä hyvinkääläisen energiayhtiön kanssa. Lavalla puhumassa Marko Mäki-Hakola (oik.) Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta.

"Tarvitaan kuitenkin tukea investointeihin ja yhteistyöverkostoa. Paikallinen energiayhtiö vastaa biokaasun tuotannosta ja liikennekäyttöön jalostamisesta ja on ollut meille tärkeä kumppani, sillä heillä on resursseja ja kokemusta kaasuliiketoiminnasta - tuotanto, jakelu ja myynti on heille jokapäiväistä liiketoimintaa", Eerola kertoi.

Valtakunnallinen biokaasuohjelma tulossa pikavauhtia
 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tervehti seminaarin osallistujia videolla. Hän kertoi hallitusohjelman tavoitteista sekä 1. lokakuuta asetetusta työryhmästä, jonka on määrä valmistella kansallinen biokaasuohjelma. Aikataulu on tiukka, sillä työryhmän on jätettävä raporttinsa viimeistään tammikuussa 2020.

Seminaariin paikan päälle saapuneet työ- ja elinkeinoministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön sekä liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet lupasivatkin kuunnella seminaariin osallistuneiden toiveita ja näkemyksiä tarkalla korvalla ja viedä viestiä myös biokaasuohjelmaa valmistelevaan työryhmään. Haasteita riittää vielä ratkottavaksi, mutta lähtökohdat biokaasun tuotannon ja käytön lisäämiselle ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvät.

"Päästövähennystavoitteet ovat kovat, joten kysyntää on biokaasulle, sähkölle ja monelle muullekin vaihtoehtoiselle käyttövoimalle", totesi liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä monen muun tapaan.

Biokaasun liikennekäytön haasteita ja mahdollisuuksia seminaarissa olivat avaamassa Autoalan tiedotuskeskus, autovalmistaja Scania sekä biokaasua tuottava Gasum. Lisäksi kuultiin biokaasulaitoksen suunnittelusta ja kannattavuudesta muun muassa paikalliselta Pirkanmaan Jätehuollolta, joka on aloittanut juuri biokaasulaitoksen rakentamisen Nokialle.

Lue lisää:

Seminaarin esitykset (biobisnesta.fi)

Työryhmä laatii ohjelman edistämään biokaasun tuotantoa ja käyttöä (tem.fi)

Pirkanmaalle Swecon ja Värikkään yhteistyönä laatima nykytilaselvitys (biobisnesta.fi)


Regional information