Navigeringsmeny

Nyheter 2020

Regional information

Nyheter 2020

Brändipuun liiketoiminnan pysähdys sysäsi kehittämisen liikkeelle (Etelä-Pohjanmaa)

Satu Kotisalon haastattelu ELY-keskuksen koronarahoituksen vaikuttavuudesta

Alkukeväästä 2020 yrityksen tilanne näytti hyvältä, tilauskanta oli sovittuna jo syksylle saakka, vuosi näytti kasvua edelliseen tilikauteen verrattuna. Koronatilanne keskeytti käynnissä olevat messut 12.3., ja siinä hetkessä koko tilauskanta peruuntui hallituksen asettamien rajoitustoimien ja yleisötapahtumien kieltämisen vuoksi. Heinäkuun loppuun mennessä meillä olisi ollut 21 messuosastoa toteutettavana, niiden tuoma liikevaihto olisi ollut noin 265.000 euroa, mutta se kaikki menetettiin, Satu Kotisalo Brändipuu Oy:sta kertaa koronan vaikutuksia liiketoimintaan.

Meillä on hyvin vakituinen asiakaskunta. Kysyntä ja tilauskanta ollut koko ajan vahva, liikevaihto on noin 700.000-800.000 euroa vuosittain. Ydintiimiin kuuluu 5 henkilöä, lisäksi kiireaikaan työllistämme 10-15 freelancer-rakentajaa yhtäaikaisesti. Lisäksi työllistämisvaikutus ulottuu mm tulostustaloon, josta tilaamme kaikki messuosastoilla tarvittavat tulosteet. Meillä on myös vakituiset tavarantoimittajat ja kuljetusyhteistyökumppanit, joille tarjoamme vakituista toimeentuloa.

Yritystoiminnan pysäyttäminen oli kova isku

Rajoitusten tullessa ajatukset vaihtelivat pakokauhusta paniikkiin, sitten iski jonkinlainen lamaantuminen ja shokki. Kesti useita päiviä ymmärtää, että rajoitustoimilla meiltä todellakin vietiin toimeentulo ja mahdollisuus harjoittaa elinkeinoa. Mielessä oli, että tähänkö tämä nyt päättyy, Kotisalo kuvaa koronarajoitusten aiheuttamaa iskua. Paniikkia herätti myös oma henkilökohtainen ja työntekijöiden toimeentulo, asuntolaina ja muut velvoitteet, kuinka niistä selvitään ilman työtä ja toimeentuloa.  Syksyn tilaukset näyttivät epävarmalta, kun epidemiatilanteen kehittymisestä ja kestosta ei ollut mitään varmuutta. Laskuja tuli, kiinteät kulut jatkuivat, ja kassa tyhjeni nopeasti, maksukyky loppui.

Päätimme, että yritämme selvitä. Työntekijät lomautettiin välittömästi. Kulut oli saatava nopeasti hallintaan ja niin minimiin kuin mahdollista. Saimme neuvoteltua hallitilan vuokran puoleen neljän kuukauden ajaksi, joka on yksi suurimmista kiinteistä kuluista. Kaikkiin laskuihin neuvottelin maksuaikojen pidentämistä, sopimuksia irtisanottiin ja kuljetuskalusto laitettiin seisontaan. Neuvottelin pankista lainan kiinteiden kulujen hoitamiseksi. Kotisalosta lainan otto tuntui ahdistavalta ja epäoikeudenmukaiselta, koska kyseessä on ollut menestyvä ja vakavarainen yritys eikä koronan jälkeisestä tulevaisuudesta ollut takuita.

Messurakentamiseen uusia monikäyttöisiä ja kierrätettäviä moduuleja

Olimme jo aiemminkin miettineet kehittämistoimia, mutta työnkuva on niin hektinen, että siihen ei ole ollut aikaa eikä resursseja. Kun tuki tuli mahdolliseksi hakea, päätimme, että työllistääksemme itsemme, haemme tukea ja teemme kehittämisprojektin. Kotisalon mukaan koronarahoituksen hakeminen ei ollut ihan helppoa, mutta saimme valtavasti henkilökohtaista apua ja hyviä neuvoja ELY-keskuksesta Kari Välimäeltä.

Saimme kehittämisavustuksena 49 000 euroa. Kehittämiskohteena suunnittelemme ja kehitämme messurakentamiseen tarvittavia moduloitavia ja monikäyttöisiä, kierrätettäviä rakenteita, kalusteita ja komponentteja. Tavoitteena on materiaalitehokkuuden parantaminen, rakenteiden ja käytettävyyden parantaminen, kierrätettävyyden ja uusiokäytön parantaminen, materiaalihävikin vähentäminen, toiminnan tehokkuuden ja työn tuottavuuden nostaminen, kustannussäästöt.  Lopputuloksena on kilpailukyvyn parantuminen, liikevaihdon volyymin ja kannattavuuden kasvu, lisäarvo myynnissä ja markkinoinnissa.

Pystyimme avustuksen turvin työllistämään ydintiimin, jossa toimin projektipäällikkönä, mukana ovat tuotantopäällikkö ja puuseppä sekä suunnittelija. Kotisalo korostaa, että avustuksella on ollut erittäin suuri merkitys tänä aikana, jolloin muuta työtä ja toimeentuloa ei ole ollut. Olemme erittäin kiitollisia ELY-keskuksen Välimäen aktiivisesta ja innostavasta asenteesta ja hyvistä neuvoista ajassa, jolloin itseltä ei itku ole ollut kaukana. Olemme saaneet hyödyllistä tekemistä, jolla on omalle henkiselle jaksamiselle iso merkitys. Projekti tulee tuomaan meille lisäarvoa ja myyntiä jatkossa.

Kohti tuntematonta ja epävarmaa tulevaisuutta

Vielä ei voi sanoa, millaiset jäljet kriisi tulee kaikkiaan jättämään, Kotitalo pohtii tulevaisuutta. Tämä tilikausi on yrityksemme kohdalla joka tapauksessa menetetty. Epävarmaa on, koska yli 500 hengen tapahtumia saa taas järjestää. Messuja kotimaassa ja kansainvälisesti on peruttu messujärjestäjien toimesta jo syyskuulta ja osin lokakuultakin, koska isojen messutapahtumien valmisteluun tarvitaan vähintään muutamista kuukausista puoleen vuoteen valmisteluaikaa. 

Jää nähtäväksi, satsataanko messuihin enää markkinointi- ja myyntikanavana samoin kuin ennen. Monien asiakasyritysten on kiristettävä budjettia ja markkinointi on yleensä ensimmäinen, josta säästetään. Epävarmuutta lisää myös ihmisten käyttäytymisen muuttuminen, vaikka messut sallittaisiin syksyllä, uskalletaanko lähteä liikkeelle ja osallistua messuille. Korona jättää varmasti pysyvän jälkensä siihen, että erilaiset turvallisuusjärjestelyt tulevat olemaan arkipäivää messuilla.  Messualan toiminta on edelleen täysin seisahduksissa ja tulevaisuus on arvoitus.

Brändipuun tarina

Brändipuu on perustettu v.2012 Kurikkaan. Brändipuu suunnittelee ja toteuttaa messuosastoja ja messukonsepteja. Teemme myös näyttelytiloja, myymäläsuunnittelua ja -kalusteita, sekä tapahtumia, mutta messut ovat pääasiallinen toiminta. Ydintiimillä on kokemusta messualalta jo yli 20 vuotta. Aiemmin olimme messuyrityksen palveluksessa pääkaupunkiseudulla, kunnes Brändipuu perustettiin, ja tulimme Pohjanmaalle. Asiakaskunta koostuu eri alojen ja hyvin eri kokoisista yrityksistä. Teemme paljon ammattimessuja, mutta myös kuluttajapuolen messuja ja tapahtumia. Toiminta-alue on kotimaan suurimmat messukaupungit Helsinki, Turku, Tampere, Jyväskylä ja Oulu, mutta viemme paljon osastoja myös ulkomaan tapahtumiin, esimerkkeinä Tukholma, Göteborg, Tallinna, Riika, Amsterdam, Pariisi, Milano, Frankfurt, Köln, Düsseldorf, Barcelona ja Sanghai.

https://brandipuu.fi/

Lue myös haastattelut ELY-keskuksen koronarahoituksen vaikuttavuudesta:

ELY-keskuksen koronarahoituksen haku on päättynyt 8.6.2020

ELY-keskukset myöntämä koronarahoitus eli yrityksen kehittämisavustus koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille tilanneanalyysiin (enintään 10 000€) ja kehittämiseen (enintään 100 000€) on päättynyt.

ELY-keskuksen yritysrahoitusten haku jatkuu normaalisti

Yritysten kehittämispalvelut

Apua yrityksen kehittämiseen maan parhailta asiantuntijoilta analyysinä ja konsultointina. Tutustu palveluun kehittämispavelujen verkkosivulta:

Yritysten kehittämispalvelut (yritystenkehittamispalvelut.fi)

Yrityksen kehittämisavustus

Yrityksen kehittämisavustus soveltuu erilaisiin liiketoiminnan kehittämisen tarpeisiin, esimerkiksi vientimarkkinoiden kartoittamiseen, uusien innovaatioiden kehittämiseen, tuottavuutta parantaviin investointeihin tai merkittävän hankkeen valmisteluun. Huomioitava, että kehittämisavustuksessa on linjattu joitakin toimialoja pois. Lisätiedot löytyvät ELY-keskuksen verkkosivulta:

Yrityksen kehittämisavustus (ely-keskus.fi)