- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2020
Regional information
Reima Leinonen valittu vieraslajikoordinaattorin tehtävään
Kainuun ELY-keskuksessa työskentelevä ympäristöasiantuntija, FM Reima Leinonen on valittu valtakunnalliseen vieraslajikoordinaattorin tehtävään 1.5.2020 alkaen.
Kuva: Reima Leinonen mielipuuhassaan, laskemassa hyönteisiä. Perhoset, hyttyset ja pistiäiset ovat hyttysguruksikin kutsutulle Leinoselle intohimo.
"Varmaan suurin haaste on saada kaikki toimijat puhaltamaan yhteen hiileen rajallisilla resursseilla. Se on yksi tärkeimmistä tavoitteista tulevassa työssäni", Leinonen toteaa. Hän peräänkuuluttaa ottamaan yhteydessä rohkeasti heti alkuun, jotta hommat saadaan rullaamaan yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.
Vieraslajikoordinaattorin tehtävänä on koordinoida valtakunnallisesti viranomaisten ja muiden toimijatahojen yhteistyötä vieraslajien torjunnassa. Lisäksi koordinaattori kehittää vieraslajiriskeihin liittyvää keskitettyä asiakaspalvelua ja sen yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä hallinnoi harkinnanvaraisia avustushakuja sekä vieraslajien torjuntahankkeita. Tehtävä kuuluu maa- ja metsätalousministeriön tehtäväalaan.
Kansallinen vieraslajilaki
Leinonen näkee, että vieraslajien torjunta on Suomessa kohtalaisen hyvällä tasolla, mutta tärkeää olisi saada hyvä yhteinen toimintamalli asioiden hoitamiseksi. "Laki ja asetus ovat tuoreita ja niitä on mahdollista muokata paremmaksi, mikäli syytä siihen ilmenee."
Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta tuli voimaan vuoden 2016 alusta. Lain tarkoituksena on torjua vieraslajeista aiheutuvia vahinkoja alkuperäisille eläin- ja kasvilajeille muun muassa estämällä haitallisimpien vieraslajien maahantuonti, niiden kasvattaminen tai päästäminen ympäristöön.
Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, jonka ihminen on tahattomasti tai tarkoituksella tuonut lajin luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Vieraslaji on siis ihmisen myötävaikutuksella ylittänyt luontaiset leviämisesteet, kuten mantereen, meren tai vuoriston.
Kuva: Tappajaetanaksikin kutsuttu espanjansiruetana (Arion vulgaris) ruokailemassa.
Vieraslajeista haitallisimpina Reima pitää kasvintuhoojia, jotka nakertavat viljelykasvejamme, leviävät taimien mukana ja ovat aluksi vaikeita havaita. Supi ja minkki aiheuttavat Suomen luonnossa myös laajaa tuhoa. Tärkeitä torjuttavia kasvilajeja ovat jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.
Tienpientareilla kukkivat, kirjavat lupiinit ovat alunperin kotoisin Pohjois-Amerikasta. Näyttävät kukat jakavat mielipiteitä. Leinonen ei niitä armahtaisi: "Lupiinit joutaisivat pois ja tilalle tienvarsille voisi istuttaa paikallisia ketokasveja pölyttäjiä varten. Tällöin ei tarvittaisi niin paljoa niittämistäkään turvallisuusnäkökohdasta katsoen." Lupiineiden osalta Leinonen myöntää kuitenkin taistelun olevan kuitenkin pahasti myöhässä.
Tunnistaminen ja poistaminen
Kansallisen vieraslajiportaalin Vieraslajit.fi avulla voi tunnistaa vieraslajeja sekä ilmoittaa vieraslajihavainnoista. Portaalista löytyy tietoa ja kuvia vieraslajeista, karttoja vieraslajien levinneisyydestä sekä torjuntaohjeita.
Kevät on hyvää aikaa haittakasvien poistamiselle. Erityisesti jättiputken kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Pahamaineisen kasvin neste muodostaa iholla auringonvalon vaikutuksesta kemiallisen, palovammaa muistuttavan vaurion.
Entä kuinka tulee toimia, jos on istuttanut aikoinaan omistamalleen maalleen kasvin, joka nykyään luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi? "Maanomistajan velvollisuus on se poistaa ja seurata, ettei kasvi ala uudelleen kasvamaan tontilla. Tässä on kohtuullisuuden periaate, kun vaaditaan kasvien poistoa", vastaa Reima Leinonen. Vieraslajikoordinaattori painottaa, että tärkeimpiä tekoja mitä tavallinen kansalainen voi tehdä vieraslajien torjumiseksi, on pitää oman tonttinsa lupiinit, kurtturuusut ja jättiputket kurissa.
Lisätietoa vieraslajeista
- Publiceringsdatum
- 2020-04-29