- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2020
Regional information
Tutustu talenttiin - Uusia keinoja työvoiman saatavuuden parantamiseksi
Osaavan työvoiman saatavuudesta on tullut keskeinen yritysten kasvua ja menestystä rajoittava tekijä. Samaan aikaan iso joukko koulutettuja kansainvälisiä osaajia etsii jalansijaa suomalaisilta työmarkkinoilta. Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamilla ja TE-toimiston toteuttamilla uudentyyppisillä työvoimakoulutuksilla haetaan ratkaisuja saatavuuden paranemiseen ja osaajien kieliongelmiin.
Kansainvälisten osaajien joukossa on paljon korkeasti koulutettuja, työuraa jo muualla tehneitä henkilöitä, jotka eivät yrityksistään huolimatta sijoitu suomalaiseen työelämään.
– Välillä hämmästyn, miten korkealla osaamisella varustettuja henkilöitä meillä on asiakkaina. Tällaiseen ei olisi varaa, sanoo asiantuntija Kati Lammi Pirkanmaan TE-palveluista.
Työvoiman saatavuuteen liittyvistä ongelmista ja suomalaisen työelämän vaatimustasosta pitäisi Lammin mukaan keskustella julkisuudessa nykyistä enemmän.
– Työnantajilla on kyllä halua lisätä yritystensä monimuotoisuutta palkkaamalla ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, mutta ensimmäinen rekrytointi koetaan vaivalloiseksi ja sitä lykätään. Moni tuo esille hakijoiden puutteellisen suomen taidon, mikä on ymmärrettävä syy tietyillä aloilla. Yllättävää kyllä, suomi nousee keskeiseksi sellaisillakin aloilla, joilla käytetään yleisesti englantia, Lammi kertoo.
Lannistavatko kielitaitovaatimukset?
Korkeat kielitaitovaatimukset tulevat ilmi myös Taloustutkimuksen äskettäin julkaisemasta selvityksestä, jossa yrityksiltä kysyttiin työvoiman saatavuuteen liittyvistä ongelmista ja maahanmuuttajien työllistämisestä ongelman ratkaisuna.
Tulosten mukaan rekrytoijat pitävät kielitaitoa erittäin tärkeänä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla hyvä kielitaitovaatimus on kirjattu lakiin.
Niillä aloilla, joilla vaatimusta ei ole, odotukset kielitaidosta ovat lähes samaa tasoa. Lähes puolet eri alojen rekrytoijista on sitä mieltä, että pärjätäkseen työssä maahaanmuuttajan suomen kielen taidon pitäisi olla lähes äidinkielen tasolla.
Kielitaito voi olla vain osasyy palkkaamatta jättämiseen. Vastausten mukaan 80 prosenttia vastaajista arvioi työyhteisöään avoimeksi monikulttuurisuudelle. Silti vain 32 prosenttia piti hyvänä, että työpaikalla olisi henkilöitä eri kulttuuritaustoista, selvityksessä todetaan.
Suomen kielen osaamisvaatimusta ei pidä tietenkään vähätellä.
– Kieltä tarvitaan muuhunkin kuin työllistymiseen, kuten sopeutumiseen ja viihtymiseen, Lammi tähdentää.
– Moni globaalin yrityksen perässä Suomeen muuttanut osaaja on kuitenkin voinut sivuuttaa suomen opiskelun lähes tarpeettomana. Työkieli on ollut englanti ja omissa verkostoissa on puhuttu englantia. Suomen tarve tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun jää työttömäksi ja pitäisi alkaa rakentaa verkostoja työllistyäkseen.
Uusi koulutus: koodausta ja suomea limittäin
Pirkanmaan TE-palveluissa on koodaripulasta kärsivälle ICT-alalle kehitetty koulutus, jollaista ei ole ollut ennen tarjolla. Siinä opiskellaan sekä koodausta että suomen kieltä.
– Vaikka ICT-alalla puhutaan yleisesti englantia, myös suomea tarvitaan. Puutteellinen suomi on keskeinen työllistymisen este. Pk-yrityksissä ei voi erikoistua jollekin suppealle osaamisalalle, on hallittava myös kommunikatiivisia taitoja, sanoo henkilöstökonsultti Jyrki Hovivuori koulutusta johtavasta Opiframe Oy:stä.
Yhdeksän kuukauden koulutusjakso sisältää kolmasosan vaativaa full stack -koodausta, kolmasosan suomea ja loput on työssäoppimista yrityksissä. Hakijoilta vaadittiin tietty lähtötaso sekä koodaamisessa että kielitaidossa.
– Hakijaryntäys oli hurja: mukaan pyrki noin sata henkeä, useimmat heistä insinöörejä. Seulan läpäisi 15 erittäin motivoitunutta henkilöä. Koulutustarpeesta kertovat myös lukuisat yhteydenotot, joissa kysytään seuraavaa aloitusta, Hovivuori kertoo.
Työnhaku suomeksi on vaikeaa
Koulutukseen osallistuva saksalaistaustainen Stephanie Silvan puhuu rohkeasti suomea. Hän kertoo asuneensa 12 vuotta Suomessa, mutta sanoo jääneensä jumiin työnhaussa.
– En pääse edes työhaastatteluihin. Ehkä syynä on vierasperäinen nimeni.
– Olen yllättynyt myös siitä, että vaikka suomalaisyritys hakee osaajaa englanninkieliseen tehtävään, hakuprosessi käydään suomen kielellä. Se on vaikeaa.
Silvanin osaamistausta on monipuolinen: Hän on koulutukseltaan biologi ja opettanut alaa Saksassa. Viisi vuotta sitten hän vaihtoi ICT-alalle ja on työskennellyt alan amerikkalaistaustaisissa yrityksissä. Lisäksi hän on opiskellut Tampereella kielitiedettä.
Koulutuksessa opiskelijoita prepataan myös suomenkieliseen työnhakuun.
Työssäoppimispaikkojen etsintä opiskelijoille on alkanut, ja nyt jännitetään, miten korona on vaikuttanut koodarien kysyntään. Hovivuori toivoo, että ulkomaalaistaustainen harjoittelija olisi yrityksissä aito vaihtoehto.
– Tarjolla on osaavaa ja motivoitunutta porukkaa, joka haluaa tehdä työtä, mutta ei pääse sisään työelämään ilman yritysten apua. Työssäoppimisjaksolla opiskelijaan voi tutustua riskittömästi, yrityksen panosta tarvitaan lähinnä opiskelijan ohjaamiseen, hän sanoo.
Kuvassa etualalla vasemmalla istuva Erno Hentonen opettaa koodausta englanniksi. Suomea opiskellaan oman opettajan johdolla vuorotellen koodauksen kanssa. Lähipäivässä mukana olivat oikealta lueteltuna Nadire Yimamu, Stephanie Silvan, Turgut Akbulut sekä takana vasemmalta luetellen Peter Fehertoy ja Miklos Oravecs.
Lisätiedot
Kotona Suomessa -hankkeen selvityksen kautta voit tutustua tarkemmin maahanmuuttajien rekrytoimiseen: http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/40158036/Selvitys+maahanmuuttajien+rekrytoimisesta/471b0885-695a-4c79-bcb3-e122f2b3ca48
Yhteyshenkilöt
- Pirkanmaan ELY-keskus, koulutusasiantuntija Urpo Salkoaho, puh. 0295 036 097, [email protected]
- Pirkanmaan TE-toimisto, kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntija Noora Luomaranta, puh. 0295 045 741, [email protected]
Juttusarjassa Tutustu talenttiin kerrotaan Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Pirkanmaan TE-toimiston uusista työvoimakoulutuksista, joiden teemana on kansainvälisyys.
- Publiceringsdatum
- 2020-06-25