- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2020
Regional information
Uudenmaan yhteisen maaseutustrategian hiomista jatkettiin - aiheena tällä kertaa älykkäät kylät (Uusimaa)
Jälleen kokoonnuttiin pohtimaan yhteisiä tavoitteita ja toimenpiteitä Uudenmaan maaseudun kehittämiseksi. Teemaksi tähän Pomovästin UMO-hankkeen järjestämään tilaisuuteen oli valittu Älykäs kylä: Euroopan komissio julkaisi vuonna 2017 Älykkäiden kylien toimintaohjelman (Smart Villages Action Plan), joka esittelee erilaisia tapoja kehittää maaseutua. Suomessa aloitetta on jalkautettu järjestämällä Älykkäin kylä -kilpailu (2018 –2020) ja perustamalla Maaseutuverkoston alle Älykkäät kylät -työryhmä (2019 –2020).
Teemapäivän aikana pohdittiin, miten Uudenmaan alueella toteutettaisiin älykkään kylän teemaa.
Jotta hyvän elämän meininki kylässä säilyy, sen ylläpitämiseen tarvitaan niin verkostoja kuin yhteistyökumppaneita, ja sen päälle on Suomessa ymmärretty jo pitkään, tutkija Sami Tantarinmäki (kuvassa) EMO ry:stä tiesi - hän toimii Maaseutuverkoston Älykkäät kylät -työryhmän koordinaattorina.
- Mutta eikö siinä silti olisi parantamisen varaa - no onhan siinä, hän arveli tilanteesta.
Kun puhutaan älykkäästä kylästä, ei tarkoiteta jotain yhtä nimenomaista kylää. Tällöin on kyseessä suurempi alue, jota kehitetään yhteistyössä muiden kylien tai kuntien kanssa, jotta saadaan aikaan jotain uutta. Aiheesta puhutaan useimmiten tekniikka edellä, sillä tottahan tietoliikenteen toimiminen on tärkeää. Mutta kyllä älykkään kylän käsite voi liittyä muihinkin ratkaisuihin, etenkin sosiaalisiin.
Asiantuntija Päivi Peltola-Ojala Traficomilta esitteli maamme tietoliikenneyhteyksien tilannetta.
Tosi kattavat valokuituyhteydet löytyvät Ahvenanmaalta, mutta myös Uusimaa asettuu tilastoissa keskitason yläpuolelle - etenkin, kun kerrostalot otetaan mukaan. Esimerkiksi Lohjalla, Loviisassa ja Lapinjärvellä valokuituun on satsattu. Kuva Lapinjärveltä.
5G-verkkoa on turha odotella maaseudulle, tai ei se sinne ainakaan ensimmäiseksi tule. 5G-tukiasema vaatii nimittäin valokuidun.
Kyläkoordinaattori Kaarina Pullinen kertoi Vihtijärven vireästä toiminnasta ja älykkäästä kehittämisestä. Vihtijärvellä laadittiin ensimmäinen kyläsuunnitelma 2000-luvun alkupuolella, nykyinen on voimassa vuoteen 2022 asti. Kyläyhdistys on muun muassa ostanut kunnalta euron hintaan kyläkoulun, jonka se remontoi lainarahalla. Nyt kunta vuokraa sitä. Koulun yläkerrassa on kylätalo, jonka kyläyhdistys pisti kuntoon Leader-rahalla: AV-laitteet päivitettiin ja akustiikkaa parannettiin.
Citymaalaisistakin puhuttiin jälleen. Hehän ovat niitä usein luovalla alalla työskenteleviä, jotka haluavat asua sekä kaupungissa että maalla. Maailmalla on huomattu, että muuttoliike suurista kaupungeista maaseudulle on lisääntynyt. Samaa tapahtuu Suomessakin yhä enemmän.
Yhteisökehittäjä, somevaikuttaja, Citymaalaiset projektin työryhmässä vaikuttava Pauliina Seppälä (kuvassa) pohti muun muassa, mikä citymaalaisia tuo maalle. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi vaihtelevat elämäntilanteet, kehittyvä tekniikka, joka mahdollistaa etätyön tekemisen sekä asumisen hinta, joka Seppälän mukaan suorastaan työntää ihmisiä pois kaupungeista. Miten maalle houkuteltaisiin lisää asukkaita? Pitäisi muistaa, että myös muut ihmisryhmät kuin lapsiperheet voisivat tuoda maalle menoa ja säpinää, Seppälä tähdensi.
Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola
- Publiceringsdatum
- 2020-03-12