Nyheter 2021

Regional information

Nyheter 2020

Kansainvälisyyskuukauden yritystarinoissa kerromme alueen kv-markkinoille tähtäävistä yrityksistä, jotka ovat saaneet ELY:ltä avustusta.

Yrityksen kehittämisavustuksella USA:n markkinoille

Bone Index Finland Oy on hyödyntänyt ELY:n yrityksen kehittämisavustusta laajentuakseen USA:n markkinoille. Bone Index:n perustajajäsen ja toimitusjohtaja Ossi Riekkinen toivoo yritysten tukemiselle jatkossa yhden luukun periaatetta.

Vuonna 2011 perustettu Bone Index on lähtöisin Itä-Suomen yliopiston fysiikan laitokselta Kuopiosta. Yrityksen tavoite on osteoporoosin diagnostiikan helpottaminen. Luun murtumien ehkäisemiseksi ja perheiden elämänlaadun parantamiseksi yritys on kehittänyt kädessä pidettävän osteoporoosin seulontalaitteen Bindex:n, jolla osteoporoositutkimusten tekeminen helpottuu.

Bone Index keskittyy USA:n markkinoihin ja onkin jo oppinut paljon vieraasta markkina-alueesta ja terveydenhuoltojärjestelmästä.

Osteoporoosin alidiagnosoiminen on globaali haaste

Riekkinen kertoo Suomen olevan liian pieni markkina osteoporoosin seulontalaitteelle. Osteoporoosin alidiagnosoiminen on globaali haaste ja yritys onkin keskittynyt viime aikoina vahvasti USA:n markkinaan sen suuruuden takia. Suomessa ja Euroopassa keskitytään yleensä oireiden hoitamiseen ja USA:ssa ennaltaehkäisyyn. 
”Tuotetta on suunniteltu globaaleille markkinoille alusta lähtien”, Riekkinen toteaa. 

Bindex-mittauksia on tehty jo noin 2,5 miljoonalle potilaalle. Tavoitteena olisi vielä paljon suuremmat lukemat, sillä Riekkisen mukaan aiemmalla diagnostiikalla mittauksia tehdään USA:ssa vuosittain vain hieman yli 2 miljoonaa, vaikka tarve olisi 14 miljoonalle tutkimukselle.

Bone Index Finland Oy:n toimitusjohtaja Ossi Riekkinen
Bone Index Finland Oy:n toimitusjohtaja Ossi Riekkinen.

Uusimman hankkeen tavoitteena korvattavuustaso USA:ssa

Bone Index on saanut ELY:n yrityksen kehittämisavustusta yrityksen eri vaiheissa. Yrityksen kansainvälistymisen kohdemaaksi vakiintuneessa USA:ssa merkittävä korvattavuus tutkimukselle on avain liikevaihdon kasvuun. Yrityksen kehittämisavustuksella tuetun uusimman hankkeen tavoitteena on saada mittaukselle jo saavutetun toimenpidekoodin lisäksi korvattavuustaso, joka voisi lisätä osteoporoositutkimusten määriä huomattavasti.

Riekkinen toteaa, ettei kaupalliseen menestykseen riitä pelkkä kilpailukykyinen tuote. Siksi yritys on rakentanut kaupallistamiseen tarvittavia elementtejä päämääränään USA:n tytäryhtiön perustaminen. USA:ssa suositaan palveluja, joilla klinikan tai sairaaloiden liikevaihtoa voidaan kasvattaa, ja korvattavuustasolla mahdollistettaisiin, että jokainen yli 65-vuotias nainen USA:ssa voisi saada Bindex-mittauksen vakuutusyhtiön kustantamana.

Toiveena yhden luukun periaate yrityksille

Riekkinen uskoo yrityksen hyödyntävän ELY:n ja Team Finlandin palveluita myös jatkossa. Hän toivoo yrityksille tarjottaviin palveluihin ns. yhden luukun periaatetta. Tarve on tunnistettu kansainvälistymistä tukevia palveluita tarjoavien keskuudessa. Riekkisen mukaan tämän kehittäminen on lähtenyt hyvin liikkeelle ja siihen kannattaa jatkossakin panostaa, jotta ”yrityksen kannalta kaikki palvelut lähtisivät liikkeelle samasta paikasta, ja kaikki tietäisivät mitä palveluja on saatavilla ja ketä kontaktoida.”

Bone Index Finladin syyt hakea kasvua kansainvälisiltä markkinoilta:

  • USA:n riittävän suuret markkinat
  • Globaalin alidiagnosoinnin ratkaiseminen
  • Ihmisten elämänlaadun parantaminen
  • Liikevaihdon kasvattaminen