- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2021
Regional information
Kuusikymmentä ympäristökasvatuksesta kiinnostunutta osaajaa kokoontui kuulemaan ympäristöpääkaupungin hyvistä käytännöistä (Häme)
Ympäristökasvattajat Susanna Väkeväinen ja Kirsi Kauren Ruoriniemen päiväkodista.
Hämeen ympäristökasvattajien verkostopäivää vietettiin 29.9.2021 Lahdessa ja verkossa. Hybriditilaisuus keräsi noin 60 osallistujaa lähinnä Kanta- ja Päijät-Hämeestä, mutta myös pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Päivän teema oli Kestävä elämäntapa ja ympäristökasvatus Euroopan ympäristöpääkaupungissa. Esityksissä kuultiin Lahden ja Lahden seudun hyvistä käytännöistä. Loppupaneelissa mietittiin HAMKin, Kestävä Lahti -säätiön, Etelä-Suomen AVIn sekä asukaslähettilään kesken sitä, miten hyviä käytäntöjä voitaisiin levittää.
Päivän avasi Hämeen ELY-keskuksen ylijohtaja Tommi Muilu, joka muistutti, kuinka verkostossa tarvitaan sekä innokkaita ihmisiä että tukiverkkoja. Muilu totesi, että Suomeen on syntymässä uusi hallinnon taso, hyvinvointimaakunta. Millainen rooli uudella hallinnontasolla tulee olemaan, jää nähtäväksi ja tehtäväksi. Muilu totesi, että ympäristökasvattajien verkosto on hyvä esimerkki nykyisestä tavasta toimia sidosryhmien kanssa: ei ole enää tiiviisti omilla hallinnonaloillaan pysytteleviä toimijoita vaan löyhästi johdettu verkosto, jossa toimijat ovat innostuneita yhteisen asian edistämisestä.
Kestävä Lahti -säätiön ohjelmajohtaja Saara Vauramo kertoi kuinka Lahti mahdollistaa kestävää elämäntapaa. Ympäristöpääkaupunkisäätiö on rahoittanut kymmeniä hankkeita, joilla edistetään ympäristötavoitteita. Monet hankkeista liittyvät ympäristötietoisuuden lisäämiseen ja ympäristökasvatukseen. Viestintä on tärkeässä osassa. Kokonaisvaltaisia ympäristöön liittyviä kokemuksia ovat tuoneet esimerkiksi yli 60 000 kävijän Elämysten puisto tammikuussa Lahden Pikku-Veskun puistossa sekä Helsingin Oodi-kirjaston edessä elokuussa ICE-taideteokseen liittyneet sulavat sulaneet jääkuutiot. Käytännön asiana näkyvät uudet kaupunkipyörät.
Lahden päiväkodeista kuultiin esimerkkejä siitä, kuinka koko työyhteisö ja lapset hyötyvät, kun henkilökuntaa koulutetaan ympäristökasvattajiksi ja samaan aikaan piha uusitaan toimintaan ja liikuntaan kannustavaksi. Toisessa päiväkodissa oli kartoitettu ja nimetty lasten kanssa lähiseudun geologiset luontokohteet ja liitytty Geopark-päiväkodiksi.
Isompien lasten ja nuorten ympäristökasvatukseen liittyen kuultiin JunnuYliopisto- ja tiedeluokka Solu -toiminnasta. Lisäksi kuultiin tietoisku siitä, kuinka mikä tahansa koulu tai päiväkoti voi liittyä Vihreä lippu -toimintaan ja vuosimaksuunkin löytyy luovia tapoja kerätä rahaa esimerkiksi sponsorien kautta.
Paneelikeskustelussa tärkeiksi tavoiksi hyvien käytäntöjen levittämiseen todettiin opettajat ja muut aikuiset asiantuntijat. Kaikkien opettajien ja henkilöstön täydennyskoulutus on erittäin tärkeää. Ympäristöasioita pitää olla monenlaisessa täydennyskoulutuksessa mukana, sillä ympäristökasvatuksen täydennyskoulutuksiin osallistuvat jo valmiiksi asiasta kiinnostuneet.
Ongelmana nousi esiin se, että esimerkiksi koulujen ympäristötyö ja ekotukiopettajana toimiminen tarkoittaa ylimääräistä työtä. Siitä ei silti välttämättä makseta korvausta samaan tapaan kuin vaikkapa it-asioiden edistämisestä.
Lasten kautta tavoitetaan myös vanhempia ja perheitä. Urheiluseurat ja muut erilaiset toimijat ovat hyvä keino tavoittaa perheitä, joita muuten ei ehkä tavoitettaisi. Aamupäivä päättyi toiveikkaisiin tunnelmiin; on paljon hyviä esimerkkejä ja ideoita niiden levittämiseen, joiden käytännön suunnittelu alkaa nyt.
Lähiosallistujien kesken päivä jatkui iltapäivän retkillä. Lanu-puistossa katseltiin ympäristötaideteoksia, lähimetsissä tehtiin tietoisuusharjoituksia ja Mukkulassa tutustuttiin uuden kampuksen oppimisympäristöihin.
Tilaisuuden järjestivät Hämeen ELY-keskus, Etelä-Suomen AVI, Lahden kaupunki ja Vanajavesikeskus.
Lisätietoja:
Eira Rosberg-Airaksinen, johtava asiantuntija, Hämeen ELY-keskus, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Päivi Sieppi, ympäristöneuvontapäällikkö, Lahden kaupunki, etunimi.sukunimi(at)lahti.fi
- Publiceringsdatum
- 2021-10-01