- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2021
Regional information
Satakuntalaisilla on tulevaisuudessa entistä parempi mahdollisuus hankkia ruokalautaselleen paikallista riistaa
Satakunnan ELY –keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittaman Laatua lahtivajoihin Satakunnassa -hankkeen päätavoitteena on saada Satakuntaan käyttöön uusia, elintarvikehuoneistovaatimuksen mukaisia riistan käsittelytiloja niin, että jatkossa erityisesti vahvoille peurakanta-alueille syntyisi nykyistä kattavampi verkosto kyseisiä käsittelytiloja riistan tehokkaaksi ja monipuoliseksi hyödyntämiseksi.
- Hankkeen vastaanotto on yllättänyt meidät todella positiivisesti. Alun perin tavoitteena oli saada mukaan vähintään 5 metsästysseuraa, mutta nyt lähdemme viemään hanketta eteenpäin 16 innokkaan seuran kanssa. Tämä tarkoittaa todella merkittävää muutosta riistalihan saatavuuteen lähivuosina , projektipäällikkö Petteri Pietarinen Suomen riistakeskuksesta kertoo.
Positiivinen paine kuluttajilta
Hyvinvointia riistasta -hankkeessa toteutetun kuluttajatutkimuksen mukaan Satakunnassa 96 % prosenttia kuluttajista haluaisi korvata osan syömästään lihasta riistalla, mutta sen saatavuus on tällä hetkellä heikko. Potentiaalia riistalihan kaupalliseen hyödyntämiseen Satakunnassa olisi siis huomattavasti nykyistä enemmän.
- Riista on kotimaista, vähärasvaista ja sillä on erittäin pieni hiilijalanjälki. On ymmärrettävää, että moni kuluttaja lisäisi mielellään riistan ruokavalioonsa nykyistä laajemmin. Tämän hetkinen lihankäsittelytilojen kapasiteetti on kysyntään nähden riittämätön, Pietarinen toteaa.
Hankkeella suuri merkitys myös kannansäätelylle
Tuoreiden kantatavoitteiden myötä Satakunnassa kaatomäärät etenkin valkohäntäpeurojen osalta tulevat jatkossakin pysymään korkealla tasolla (Suomen riistakeskus–Satakunta, tiedote 16.3.2021). Toisaalta myös Pohjois-Satakunnassa peurakannan on havaittu runsastuneen, mikä on käynyt ilmi metsästysseuroilta saaduissa yhteydenotoissakin.
- Hankkeella on suuri merkitys kannansäätelyyn ja sitä kautta merkittäviä vaikutuksia myös liikenne- ja viljelysvahinkojen torjumisessa. Kaatomäärät tulevat kasvamaan ja uusien lihankäsittelytilojen rakentaminen helpottaa lihan kulkua hyötykäyttöön, Pietarinen toteaa.
Positiivisia vaikutuksia maaseudun elävöittämiseen
Pietarinen nostaa hankkeen yhdeksi merkittäväksi vaikutukseksi myös maaseudun elävöittämisen.
- Pienimuotoinen riistan lihan myynti mahdollistaa metsästysseuran talouden kehittämisen sekä parantaa metsästysseuran toiminnan edellytyksiä muuttuvassa ympäristössä osana paikallisyhteisöä. Metsästysseurojen tilat toimivat usein yleishyödyllisinä kokoontumistiloina ja hyödyttävät koko yhteisöä. Elinvoimainen metsästysseura on siis koko alueen yhteinen etu, Pietarinen summaa
Satakunnan ELY –keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittaman Laatua lahtivajoihin Satakunnassa -hanketta toteuttavat yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutti ja Suomen Riistakeskus.
Lue lisää:
www.pyhajarvi-instituutti.fi/laatua-lahtivajoihin.
- Publiceringsdatum
- 2021-05-12