- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Nyheter 2022
Regional information
Kertakorvausmalli madaltaa byrokratia
ELY-keskuksen avustusmahdollisuudet yrityksille ovat moninaiset: puhutaan avustuksesta, investointituesta, kehittämisavustuksesta ja myös avustusmuotoisesta rahoituksesta. Vaikka nimitys vaihtuu, ovat ELY-keskuksen asiantuntijat yhtä mieltä siitä, että yrittäjää ei jätetä yksin pohtimaan vaihtoehtojaan, vaan ohjataan juuri oikeanlaisen tuen piiriin. "Tärkeintä on ensimmäinen yhteydenotto, josta kyllä osataan auttaa yrityksen vaiheen mukaan oikealle ihmiselle", Markku Koponen Team Finlandin kasvun- ja kansainvälistymisen palveluista kertoo. "Rahoituksella mahdollistetaan yritysten kehittämistä uudelle tasolle, jolle omilla voimavaroilla ei välttämättä pääsisi. Silloin jaetaan riskiä", Koponen jatkaa.
Hiilineutraalisuuden tavoite koskee kuluttajia ja yrityksiä
Nykyisellä rahoituskaudella energia- ja materiaalitehokkuus sekä ympäristöasiat ovat korostuneet, joten jos yritykseltä löytyy niihin liittyviä uusia investointeja, kannattaa tuen hakemista ehdottomasti harkita. Tänä vuonna alkaneella rahoituskaudella puhutaan paljon vihreästä siirtymästä. Termi on monelle vielä vieras, mutta tarkoittaa aivan konkreettisia asioita, kuten teollisuuden kiertotalousratkaisuja ja uusiutuvaan energiantuotantoon siirtymistä.
"Tarkoituksena on ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen. Ilmastoystävällisyys tulee huomioida myös ihmisten asennemuutoksen vuoksi, sillä monet tekevät päätöksiä sekä kuluttajina että myös yritysasiakkaina ympäristöasiat huomioiden", ilmastoasiantuntija Tapio Kettunen muistuttaa. "Tähän liittyy monivuotinen ilmastotyön koordinaatiohanke Hiilineutraali Pohjois-Savo, jossa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja siihen varautuminen koskee kaikkia pohjoissavolaisia, niin asukkaita kuin yrityksiä", hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti jatkaa.
Kansainvälistymisen palveluja lisätty, byrokratiaa vähennetty
Keskeisenä ajatuksena ELY-keskuksen tarjoamassa rahoituksessa on yritysten kansainvälistymisen tukeminen. Kansainväliset palvelut eivät rajoitu vain rahoitukseen, vaan tarjolla on neuvontaa, markkinakartoitusta ja eritasoista sparrausta. "On hyvä mainita, että asiantuntijapalvelut ovat maksuttomia, joka yrittäjiä totta kai kiinnostaa. Usein yhdessä kartoittaessa nousee hankekohteita, joita ei alkuun ole tullut huomioineeksi", yritysasiantuntijat muistuttavat.
Aikaa vievä byrokratia huolettaa monia hankkeita harkitsevia yrittäjiä. Kun oma aika on muutenkin kortilla, saattaa rahoitushankkeen aloittaminen unohtua raportoinnin pelossa. Jari Vitikainen lupaa, että tässäkin puolessa yrittäjiä autetaan. Vitikaisen luotsaama yritysten kehittämispalvelut ovat monelle alueen yrittäjälle tuttu. ELY-keskuksen konsultointi- ja koulutuspalveluissa yritys saa kokeneen liikkeenjohdon asiantuntijan tai liiketoiminnan kouluttajan avuksi helposti ja nopeasti. "Uutena matalan byrokratian mallina on kehitetty kertakorvausmalli. Mallissa tuki maksetaan tuen saajalle, jos tukipäätöksessä ennalta määritelty tuotos on todennetusti toteutunut. Mallin tarkoituksena on mahdollistaa keskittyminen enemmän hankkeessa konkreettisesti aikaansaatavaan lopputulokseen ja vaikuttavuuteen kustannusten yksityiskohtaisen tarkastelun sijaan", Markku Koponen avaa mallia.
Myös maaseudun hankkeisiin on omat rahoitusmallit. Niissä korostuu maaseudun elinvoimaisuus ja tuotannon ympäristö- ja ilmastopuolet. "Tuettava elintarvikeketju nähdään kokonaisuutena, aina alkutuotannosta kaupan hyllyille asti. Syksy on hyvää aikaa valmistella ensi vuoden hankkeita. Esimerkiksi meiltä voi hakea avustusta maaseutuelinkeinon energiainvestointeihin, kuten aurinkosähköön, ja biokaasuratkaisuihin", maaseutukoordinaattori Leena Koponen kertoo. "Eikä raportoinnin vaikeutta kannata pelätä liikaa. Kun on tarkkana tositteiden ja hintatasovertailujen kanssa, ja normaalit tilitoimistojen palvelut ovat kunnossa, niin homma kyllä hoituu", Koponen summaa.
Artikkeli julkaistu Savon Yrittäjien Yrittäjäsanomissa 3/2022.
- Publiceringsdatum
- 2022-09-08