Regional information

Nyheter 2022

Kissankäpälän etsintäkuulutus tehosi – ketokasvia löytyi myös kuutostien pientareilta (Kaakkois-Suomi)

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kannusti alkukesästä ilmoittamaan havaintoja silmälläpidettäväksi taantuneesta kissankäpälästä, vaaksanmittaisesta ketokasvista.


Kissankäpälää valtatie 6:n varrella. Kuva: Kimmo Saarinen

Elokuun puoliväliin mennessä Lajitietokeskukseen (laji.fi) on tallentunut Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta 50 kissankäpäläpaikkaa kolmenkymmenen havainnoitsijan toimesta. ELY-keskuksen toimialueella kasvin havaintomäärä nousi reippaan kolme prosenttia. Nyt kissankäpälistä on tiedossa kaikkiaan 1 484 havaintoa.

”Sinulla varmaan on tiedossakin, että Imatralla Immolan lentokentälle menevän tien (Linkokivenkatu) varrella kasvaa paljon kissankäpäliä. Sen takia laitan viestiä, että ko. kohtaan on myös ilmestynyt paljon lupiineja. Pitäisikö kaupungille ilmoittaa, että lupiinit uhkaavat kissankäpäläkasvustoja?”, kyseli eräs havaintonsa toimittaneista.

Valtatie 6:n varrella kartoitetaan merkittäviä uuselinympäristöjä

Pienen ketokasvin ja sitä uhkaavan haitallisen vieraslajin yhdistelmä tuli vastaan myös valtatie kuuden pientareilla, joita inventoitiin melkein 70 kilometriä Lappeenrannasta Luumäen Taavettiin. Kissankäpälää löytyi kolmelta alueelta, mutta pohjoisamerikkalaista lupiinia monin verroin enemmän.

Valtatie kuuden varsilta on jo parin vuoden ajan kartoitettu ketojen ja niittyjen kasveille merkittäviä uuselinympäristöjä, ja samalla arvioitu haitallisista vieraslajeista, erityisesti lupiinista muulle luonnolle koituvaa uhkaa. Kartoitukset jatkunevat vielä ensi kesänä Luumäeltä Kouvolaan. Paahteisilta penkereiltä on varmasti luvassa uusia havaintoja myös kissankäpälistä.

Lisätietoja:

Kimmo Saarinen, luontotiedon asiantuntija
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Priodiversity LIFE -hanke
kimmo.saarinen(at)ely-keskus.fi