Regional information

Nyheter 2022

Avustukset rakennusperinnön ja saariston ympäristön hoitoon, hakuaika 22.10.-2.12.2024  (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Määrärahaa voidaan myöntää avustuksena yksityisille omistajille, yhteisöille, yrityksille, kunnille ja kuntayhtymille.

Osallistu infotilaisuuteen!

 

Kuva © Satakunnan Museo, Kalle Virtanen.

Suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?

Avustuksia myönnetään korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Tyypillisiä avustettavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi katon, julkisivujen, ikkunoiden tai ulko-ovien korjaustyöt ja kantavien rakenteiden korjaustyö.

Säästävällä korjaustyöllä vältetään rakennusosien tarpeetonta uusimista. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyvät. Alueellinen vastuumuseo ohjaa ja neuvoo korjaustöiden tekemisessä.

Alueelliset vastuumuseot eli ALVA-museot: Satakunnan Museo (Satakunta) ja Turun museokeskus (Varsinais-Suomi).

Aluehallinnon asiointipalvelu kätevin kanava hakemuksen laadintaan

Sähköinen asiointipalvelu on joustava työkalu, jonne hakija pääsee halutessaan katsomaan ja vaikkapa täydentämään omaa hakemustaan. Muut hakutavatkin ovat edelleen käytössä. Tarkemmat tiedot ja hakulomakkeet löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta, linkit lisätietoihin myös tämän tekstin lopussa.  

Vuoden 2025 avustusten hakuaika päättyy 2.12.2024. Päätökset tehdään kevään 2025 aikana ja myönteisistä päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kesäkuun alkuun mennessä.

Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää Varsinais-Suomessa: 

Kemiönsaareen, Kustaviin ja Paraisille. Sekä myös seuraavissa kunnissa sijaitseviin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä, sekä näissä kunnissa sijaitseviin muihin saariin ja alueisiin, vaikka niihin on kiinteä tieyhteys: Kaarina (myös Harvaluoto), Naantali (myös Airismaa, Lempisaari, Livonsaari, Otavan saari ja Teersalo), Salo (myös Angelniemi, Angelansaari, Isoluoto ja Kaukassalo), Taivassalo (myös Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo ja Naurisluoto) sekä Uusikaupunki (myös Pyhämaa, Lepäinen ja Kittamaa).  

Satakunnassa saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää: ​​​​​

niihin Porin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä sekä Reposaareen. 

Avustuksia on aiemmin myönnetty monenlaisiin kohteisiin 

Kuva: Paraisilla avustusta käytetään saaressa sijaitsevan tilan historiallisten talousrakennusten kunnostukseen perinteisin menetelmin. Kuvassa olevan talaan eli venevajan rakenteita tuetaan ja osa tukipilareista on osittain uusittava. © yksityinen kokoelma.

Saariston ympäristön hoidon avustusta on viime vuosina myönnetty Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueille mm. Kaarinaan, aitan hirsien kengitykseen ja maanmuokkaukseen; Naantaliin asuinrakennuksen hirsien kengitykseen ja julkisivulaudoituksen korjaamiseen; Paraisille talousrakennusten ja laiturin kunnostamiseen sekä Paraisille asuinrakennusten kattojen kunnostukseen.

Kuva oikealla: Paraisilla avustuksella kunnostetaan perinteisin menetelmin saaressa sijaitsevan tilan historiallisia talousrakennuksia. Venevajan (talas) rakenteita tuetaan ja osa tukipilareista uusitaan.
© yksityinen kokoelma.

Varsinais-Suomessa avustusta myönnettiin vuonna 2023 mm. Turkuun asuinrakennuksen korjaustoimenpiteiden suunnitteluun; Mynämäelle asuinrakennuksen tiilikaton korjaukseen; Uuteenkaupunkiin saunarakennuksen hirsien kengitykseen sekä Saloon ikkunoiden kunnostamiseen.

Kuva: Turussa taloyhtiö teetätti avustuksen turvin korjaussuunnitelman tiilikaton korjaamiseksi. © Asunto-osakeyhtiö Tuomiokirkkokatu 8. ​
Turussa taloyhtiö teetätti avustuksen turvin korjaussuunnitelman tiilikaton korjaamiseksi. © Asunto-osakeyhtiö Tuomiokirkkokatu 8. ​

Satakuntaan avustusta myönnettiin vuonna 2023 mm. Merikarvialle piharakennuksen kunnostamiseen; Raumalle talousrakennuksen katon kunnostamiseen; Poriin asuinrakennuksen katon korjaamiseen; Karvialle asuinrakennuksen ikkunoiden ja savupiipun kunnostukseen.

Kuva: Porissa avustuksella korjattiin taloyhtiön konesaumattu peltikatto. Taloyhtiö sai aikaisemmin avustusta myös katon korjaustyön suunnitteluun. © Asunto-osakeyhtiö Varvinkatu 6.
Porissa avustuksella korjattiin taloyhtiön konesaumattu peltikatto. Taloyhtiö sai aikaisemmin avustusta myös katon korjaustyön suunnitteluun. © Asunto-osakeyhtiö Varvinkatu 6.

​​​​Lisätietoa:

 

Yhteyshenkilö

Karolina Jalarvo,
puh. 0295 022 501,
[email protected]
Varsinais-Suomen ELY-keskus