Regional information

Nyheter 2022

Valkoposkihanhien syysmuutto huipussaan

Ensimmäinen päämuutto tapahtui torstaina 3.10.

Viime ja kuluvalla viikolla koettiin valkoposkihanhien päämuutto. Ensimmäinen päämuutto tapahtui torstaina 3.10., kun noin puolet Barentsinmeren 1,4 miljoonaisesta valkoposkihanhikannasta saapui Itä- ja Etelä-Suomeen. Suurin osa laskeutui Pohjois-Karjalan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Itä-Uudenmaan peltoaukeille. Toinen päämuutto tapahtui tiistaina 8.10., jolloin hanhia lähti suurin joukoin kohti talvialueitaan Luoteis-Eurooppaan.

Ensimmäinen päämuutto alkoi Lieksan korkeudelta lounaaseen suuntautuneen muuttoreitin siirtyessä kaakkoon. Suurimmat määrät laskettiin Kiteen Kyyrönniemessä (232 000 hanhea) ja Savonlinnan Eevansaaressa (217 000 hanhea). Muutto jatkui sumuisena perjantaina 4.10., jolloin Savonlinnan Eevansaaressa laskettiin 138 000 hanhea. Viikonloppuna hanhimuutto oli vähäistä, mutta Kouvolassa laskettiin lauantaina 5.10. noin 200 000 ruokailevaa ja levähtävää valkoposkihanhea.

Toinen päämuutto tapahtui tiistaina 8.10.

Maanantaina 7.10. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa havaittiin kymmeniä tuhansia muuttavia valkoposkihanhia. Tiistaina 8.10. toinen päämuutto toi mukanaan myös metsä- ja tundrahanhia, mikä vaikeutti valkoposkihanhien määrän arviointia. Suurimmat havainnot olivat Luumäen Urossa (196 000 hanhea), Kirkkonummen Rönnskärissä (187 000 hanhea) ja Helsingin Santahaminassa (173 000 hanhea).

GPS-lähetinhanhien sijaintitiedot kertovat muuton edistymisestä. Suomalaisista GPS-lähetinhanhista vain neljästä on saatu oikea paikannus, kun taas saksalaistutkimuksen GPS-lähetinhanhista useampi on jo Ruotsissa ja Tanskassa. Muuttosää heikkenee lähiaikoina, mutta paranee viikonloppuna, jolloin viimeiset hanhet jatkavat matkaansa.

Valkoposkihanhien muutto on ollut tänä syksynä poikkeuksellinen myöhäisyyden ja nopeuden takia. Arviolta neljäsosa valkoposkihanhikannasta on jo jatkanut matkaa Suomesta pois.

Lue lisää

Valkoposkihanhien syksyn päämuutto käynnissä, ELY-keskuksen tiedote 9.10.2024 (sttinfo.fi)