Regional information

Nyheter 2022

Sökandet av undantagslov från artskydd har underlättats med nya ansökningsformulär

Samtliga undantagslov för fridlysta fåglar har på riksomfattande nivå koncentrerats till NTM-centralen i Egentliga Finland, samt en del av de tillstånd som gäller innehav, transport, export, import och handel av fridlysta arter. Sökandet av dessa tillstånd har nu underlättats genom nya elektroniska ansökningsformulär, vilka hittas i Regionförvaltningens e-tjänst. 

Regionförvaltningens e-tjänst

Formulären har planerats så att tjänstepersonerna får befintlig information för behandlingen av ansökningarna och det framgår redan under ifyllningsskedet för sökanden, vilka förutsättningarna är att beviljas undantagslov. Utöver detta anpassas formulären enligt de val som sökanden gör. På detta vis kan sökanden smidigt fylla i formuläret då det inte ställs irrelevanta frågor i ansökan. 

©Rodeo kuvapalvelu

Ansökningsformulär finns för fyra olika syften: 

  • Ansökan om att störa och döda fridlysta fåglar 

    Ansökan om att störa eller döda fridlysta fåglar till exempel för att trygga folkhälsan eller förhindra skada på gröda eller fiskerinäringen. Formuläret lämpar sig bl.a. i situationer då undantagslov söks för att fördriva vitkindade gäss från åkrar, döda storskarv i viktiga lekområden för fisk eller skjuta tättingar i affärsbyggnader.

  • Ansökan om att flytta och förstöra fridlysta fåglars bon 

    Ansökan om att flytta eller förstöra fridlysta fåglars bon och eventuella ägg och ungar i dem. Med ansökan kan det även ansökas om tillstånd för annan störning av häckningen. Formuläret ska till exempel användas då en häckande fridlyst fågel beter sig aggressivt och orsakar en säkerhetsrisk, till följd av vilket det finns ett behov att flytta eller förstöra boet
     
  • Ansökan om forskningsanvändning av fridlysta fåglar 

    Ansökan om att avvika från fridlysningsbestämmelser för fridlysta fåglar i forskningsändamål. Till exempel fotografering av häckningen, installation av satellitsändare, provtagning och andra forskningsåtgärder. Med samma ansökan kan det ansökas om tillstånd för forskningsrelaterat innehav, samt forskningsrelaterad transport, export och import.

  • Ansökan om innehav, transport, export, import och försäljning av fridlysta arter, delar eller derivat av dem 

    Ansökan om att avvika från förbuden i naturvårdslagens 9:de kapitel för forsknings- och skyddsändamål eller utbildningsändamål. Till exempel innehav av uppstoppade fridlysta arter i skolor, export av fridlysta arters delar och transport av levande fridlysta djur. 

    I ansökningsformulären bör det bl.a. framkomma vilken art, tidsperiod och hurdana åtgärder undantagslovet söks för. Därtill bör det motiveras varför det inte finns någon annan tillfredsställande lösning för den ansökta åtgärden. Området som ansökan gäller kan antingen ritas in på en karta, beskrivas skriftligt eller markeras genom att tillägga en bilaga på området i ansökan. Det går även att tillägga andra valfria bilagor i ansökan, så som bilder och videon.

Ifall du vet att du behöver ett undantagslov, sök det då i god tid. Våren är den mest brådskande behandlingsperioden då behandlingstiderna även kan fördröjas. Märkväl att Finlands viltcentral är den behöriga myndigheten för vilt och icke-fridlysta arter. Ifall det inte är möjligt att välja den art i ansökan som du önskar, betyder det att arten i fråga tillhör vilt eller icke-fridlysta arter. Dessa arter är även fridlysta under häckningstiden, men även då bör man kontakta Finlands viltcentral.

Vi tar gärna emot respons om ansökningsförmulären

Du kan även skicka meddelanden till oss och fråga, ifall du är orsäker om de planerade åtgärderna kräver undantagslov. Respons och frågor kan skickas till den gemensamma e-posten för tjänstepersonerna som behandlar undantagslov från arternas fridlysningsstadganden:

Ytterligare information om fridlysta arter och undantagslov: