- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Bada bastu på den finländska bastuns dag – bastur som fått EU:s landsbygdsfinansiering erbjuder upplevelser
EU:s landsbygdsfinansiering är en del av finländarnas vardag och fest. Runtom i Finland bjuder många bastur som fått EU:s landsbygdsfinansiering – från både lokala Leader-grupper eller regionala NTM-centraler – in till bastubad även denna lördag. Den finländska bastuns dag firas den andra lördagen i juni, vilket i år är den 8 juni.
EU:s landsbygdsfinansiering beviljas för att vi ska må bra. Och bastubadande om något ökar välbefinnandet! För finländare är bastun en källa till värme samt ett sätt att rengöra sig, slappna av, umgås, upprätthålla hälsan och vårda vårt kulturarv.
I Österbotten och Mellersta Österbotten har minst 8 bastur fått EU:s landsbygdsfinansiering sedan 2014. De flesta av de stödberättigade basturna tillhör landsbygdens föreningar, och många av dem kan hyras för privat bruk.
EU:s landsbygdsfinansiering beviljas för regional och lokal utveckling på landsbygden. Stöd finns tillgängligt både för allmännyttiga projekt och för landsbygdsföretagande. NTM-centralerna och Leader-grupperna ger råd om hur man ansöker om stöd.
Värme och naturens ro i potonbastu
En av de bastur som fått EU:s landsbygdsfinansiering är potonbastun på Bergö Havsudden, som blev klar i december 2023. Denna unika bastu ligger vid vattnet på Bergö och erbjuder fantastiska förutsättningar för bastubad året runt. Bergö är en idyllisk ö i Malax kommun i Österbotten, och man tar sig dit smidigt med färja.
Potonbastuns uthyrningsmöjligheter lockar både privatpersoner och företag, och byggaren samt företagaren Torolf West säger att bokningsläget just nu är bra. Bastuns framsida har en badstege som gör det lätt att ta ett dopp i havet, även vintertid. I bastuns gillestuga och mötesrum finns skjutdörrar i glas som släpper in ljus och ger kontakt med den omgivande naturen.
Förutom bastun har Torolf även fått Leader-finansiering för andra byggen på Bergö Havsudden, såsom stugor och mötesrum. Han berättar att finansieringen har varit en ovärderlig hjälp och att han inte skulle ha vågat genomföra Bergö Havsudden -projektet utan den.
Torolf planerar att fortsätta utveckla verksamheten på Bergö Havsudden, utöver bastu- och stuguthyrningen, så att gästerna kan njuta av Bergös natur och skärgård även på andra vis. Många gäster upplever Bergö som en exotisk plats, och tystnaden samt närheten till naturen är saker som Torolf vill framhäva och bevara på Bergö Havsudden.
Potonbastun på Bergö Havsudden är ett utmärkt exempel på hur EU:s landsbygdsfinansiering kan främja lokal utveckling och erbjuda besökare oförglömliga upplevelser i naturen.
Bastun har varit en del av vardagen i tusentals år
Nio av tio finländare badar bastu minst en gång i veckan. I Finland finns över tre miljoner bastur, och de flesta finns i privata hem, höghus och sommarstugor. Det finns också tusentals offentliga bastur i samband med simhallar, idrottsanläggningar, hotell, vårdhem och studentbostäder.
De första basturna byggdes i nuvarande Finland under stenåldern för cirka 10 000 år sedan. Då var bastun en rökbastu som värmdes med stenar.
Bastutraditionen syns i sånger, folktro och berättelser, såsom i vårt nationalepos Kalevala. Även de hälsoeffekter som bastubadande har beskrivs i finsk berättartradition. Inom läkarforskningen har bastuns gynnsamma effekter undersökts både för hjärthälsan och för endorfiner.
Förr i tiden föddes man i bastun och där fick den avlidne sin sista tvagning. Nybyggaren byggde först bastun av timmer. Husets tur var först därefter.
Den finländska bastutraditionen valdes år 2020 till Unescos förteckning över immateriella kulturarv.
- Publiceringsdatum
- 2024-06-06