Regional information

Nyheter 2022

Turvallisesti koulutielle (Uusimaa)

Uuden lukuvuoden alkaminen vaatii kaikilta erityistä tarkkaavaisuutta liikenteessä. Koululaisten turvallinen koulumatka taataan yhteistyössä niin vanhempien, koulun, kunnan kuin alueellisten ELY-keskusten kesken.

Lapsi suojatiellä reppu selässä.

Lapsi koulumatkalla.

Koulujen ja päiväkotien läheisyydessä tehdään useita turvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Myös ELY-keskus tienpitäjänä pyrkii eri tavoin parantamaan turvallisuutta ihan kaikille tienkäyttäjille. Käytännössä turvallisuutta parannetaan usein uusilla suojatiesaarekkeilla sekä nykyisten suojateiden havaittavuuden parantamisella esimerkiksi kohdevalaistuksella tai suojatiemerkkeihin kiinnitettävillä heijastinvarsilla. Myös pyöräteiden uudet linjaukset, pysäkkien katokset ja valaistuksen parantaminen vaikuttavat sekä jalankulun että pyöräilyn turvallisuuteen.


Hiljennä kaasujalkaa koulualueella

Nopeusrajoitusten alentaminen on yksi konkreettinen keino liikenneturvallisuuden parantamiseen alueilla, joissa liikkuu paljon lapsia. Rajoitusten toteutumista seurataan muun muassa nopeusnäyttötauluilla, joita sijoitetaan koulujen ja päiväkotien läheisyyteen. Näin havainnollistetaan autoilijalle tämän ajonopeus, minkä toivotaan saavan autoilijan ajamaan tarvittavalla varovaisuudella koulun läheisyydessä.


Nopeusnäyttö antaa kuljettajalle palautteen ajokäyttäytymisestä, mutta myös tallentaa tiedon. Näyttö ei kuitenkaan tallenna mitään yksilöivää tietoa autoilijoista, joten liikkujien yksityisyys säilyy. Myös ne suuremmat ylinopeudet, joita taulu ei näytä, tallentuvat tutkimuskäyttöä varten. Näyttöjen keräämästä tiedosta tehdään vuosittain seurantaraportti.

 

Ohjaa, neuvo, opasta lasta koulumatkalle

 

Varo lapsia liikennemerkki puhelimen näytöllä.

Liikennemerkkiä A17 voidaan käyttää varoittamaan tienkohdasta, jolla koulun tai leikkipaikan läheisyyden vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä liikkuu tavallista runsaammin lapsia.

Koulu on vastuussa oppilaasta niin kauan, kunnes hän lähtee koulun pihasta. Oppilaiden vakuutus kattaa myös koulumatkat, ja vakuutuksen ottaja on opetuksen järjestäjä eli yleensä kunta. Vastuu siirtyy siis kunnalle, kun oppilas lähtee koululta. Myös koulukuljetuksen järjestäjä on vastuussa koulumatkasta.


Oppilaan huoltajan vastuuta ei kuitenkaan ole syytä unohtaa, sillä liikennekasvatus lähtee jo kotoa. On tärkeää, että lapsen kanssa käydään läpi niin turvallinen koulumatka, tienylitykset kuin tiellä liikkuminenkin. Vanhemman tehtävänä on myös sopia lapsen kanssa turvallinen kännykän käyttö koulumatkalla, sillä kännykkä vie lapsen huomion helposti pois muusta liikenteestä. Kännykän oikea paikka koulumatkaa kävellessä on repussa, ei kädessä. Ajon aikana autoilijalla kännykän oikea paikka on myös jossain muualla kuin kädessä, jotta kaikki keskittyminen on ajamisessa ja liikenteen havainnoinnissa. Syksyn saapuessa ja valon vähetessä on hyvä huolehtia myös heijastinten käytöstä.

Teksti ja kuvat: Eeva Osa