Regional information

Nyheter 2022

Yleishyödyllisiä ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemoja ovat:  

Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen (toimenpide 366302100) tavoitellaan ilmastoneutraaliutta. Näillä investoinneilla luodaan ja parannetaan maaseudun energia- ja resurssitehokkuutta sekä turvallisuutta. Investoinnit voivat olla uusiutuvia energialähteitä ja niiden käyttöä lisääviä investointeja sekä energiatehokkuutta ja energian säästöä lisääviä investointeja.

Toimenpiteen tavoitteena on lisätä maaseutualueiden ilmastokestävyyttä ja elinvoimaisuutta ja lisätä asuinympäristön ekologisuutta ja turvallisuutta, parantaa maaseudun infrastruktuuria sekä kehittää kylien ja alueiden yhteisöllisyyttä ja osallisuutta ilmastotyössä.

Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että

  • uusin teknologia ja kiertotalouden ratkaisut otetaan entistä paremmin käyttöön.
  • löydetään ratkaisuja hiilen sidonnan tehostamiseen, ravinteiden tehokkaaseen käyttöön ja kierrättämiseen sekä riskienhallintaan sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä.
  • voidaan edistää ilmastoratkaisuihin liittyvien uusien innovaatioiden tarvitsemien koneiden ja laitteiden yhteisöllistä yhteiskäyttöä, hankkia laitteita yhteiseen käyttöön sekä tukea jakamis- ja kiertotaloutta edistäviä investointeja

Investoinnit luonnonvaraininvestoinnit luonnonvarjojen kestävään hoitoon (toimenpide 366302200) edistävät ja parantavat vesiensuojelun tilannetta. Investoinneilla voi vahvistaa yhteistyötä ja verkostoitumista sekä kehittää uusia menetelmiä, työkaluja ja toimintatapoja pienten vesialueiden, rakennettujen vesiensuojelukosteikkojen sekä muiden alueiden ja maaperän hoidossa ja kunnostamisessa.

Toimenpiteessä toteutetaan ei-tuotannollisia, yleishyödyllisiä investointihankkeita, joilla:

  • edistetään ja parannetaan vesiensuojelun tilannetta,
  • vahvistetaan vesienhoidon yhteistyötä ja verkostoitumista esim. valuma-alueilla,
  • kehitetään ja pilotoidaan uusia menetelmiä, työkaluja ja toimintatapoja pienten vesialueiden, rakennettujen vesiensuojelukosteikkojen ja muiden alueiden ja maaperän hoidossa ja kunnostamisessa.

Hankkeilla lisätään maaseutualueiden kylien ja kuntien kestävyyttä ja elinvoimaisuutta niin asumisen, harrastamisen kuin yrittämisen toimintaympäristönä.

Investoinnit luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi (toimenpide 366302300) parantavat maaseudun maisemanhoitoa, kylämaisemien ja luonnon monimuotoisuutta sekä ekosysteemipalveluja. Tuettavat kohteet lisäävät maaseutualueen vetovoimaa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Toimenpiteen tavoitteena on:

  • lisätä maaseutualueiden kestävyyttä ja elinvoimaisuutta niin asumisen kuin yrittämisen toimintaympäristönä
  • lisätä asuinympäristön monimuotoisuutta, ekologisuutta ja turvallisuutta, parantaa maaseudun infrastruktuuria sekä kehittää kylien yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
  • tuoda asukkaille, yhdistyksille ja yrittäjille ideoita ja virikkeitä uusista yhteistyö- ja
  • Ekosysteemipalveluiden kehittyminen lisää alueen vetovoimaisuutta ja virkistyskäyttömahdollisuuksia. Ekosysteemipalveluilla tarkoitetaan luonnon tarjoamia palveluita ja tuotteita, jotka ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille.
  • edistää uusia tapoja hoitaa, ennallistaa, parantaa luonnon monimuotoisuutta (lintujen, pölyttäjien, vesieliöstön, maaperäeliöstön, kasvien)
  • toteuttaa tarvittavia investointeja ja demonstraatioita.

Tuen hakeminen 

Tukea yleishyödylliseen investointihankkeeseen voi saada julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö, kuten kyläyhdistys, osuuskunta, oppilaitos tai järjestö. Tukea haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä. Tuettavan hankkeen kokonaiskustannusten tulee olla vähintään 8 000 euroa.

Ympäristö- ja ilmastoteeman investoinneille voidaan myöntää tukea enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kohtuullisista kustannuksista. Hakijalta edellytetään 20 prosenttia yksityistä rahoitusosuutta, joka voi olla rahaa tai vastikkeetonta talkootyötä tai molempia. Kun tukea myönnetään julkisoikeudelliselle yhteisölle, muun julkisen rahoituksen osuus julkisesta rahoituksesta on oltava vähintään 30 prosenttia.

Tuen kohteena voi olla:

  • aineellisia investointeja: rakennuksia, rakenteita, rakennelmia ja koneita, laitteita sekä välineitä
  • aineettomia investointeja: esimerkiksi käytännönläheistä tutkimusta ja kehittämistä, verkkoalustoja tai verkkopohjaisia sovelluksia

Teemahakuun liittyvä infotilaisuus ke 22.5.2024 klo 10-11 Teamsilla

Pohjois-Savon ELY-keskus järjestää yleishyödyllisten ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahakuun liittyvän Teams-infotilaisuuden ke 22.5.2024 klo 10-11. Tilaisuus on kaikille avoin, eikä edellytä erikseen ilmoittautumista.

Lisätietoa tilaisuudesta Hakuinfo: ympäristö- ja ilmastoinvestointien teemahaku Pohjois-Savossa ke 22.5.2024 klo 10-11 – Maaseutuverkosto (maaseutuverkosto.fi)
Tässä vielä suora  Teams-linkki tilaisuuteen (suora Teams-linkki tilaisuuteen)

Lisätietoa yleishyödyllisistä ympäristö- ja ilmastoinvestoinneista (ruokavirasto.fi)
 

Lisätietoa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuyksiköstä: 

Merja Osala, puh. 0295 026 666

Jaana Tuhkalainen, puh 0295 026 697

Sähköpostit muotoa: [email protected]