null Yritystarina: Mölkyn maailmanvalloitus nojaa ekologisuuteen ja kestävyyteen

Yritystarina: Mölkyn maailmanvalloitus nojaa ekologisuuteen ja kestävyyteen

Porissa valmistuu vuodessa satoja tuhansia Mölkky-settejä, joista jo 97 prosenttia lähtee vientiin. Mölkky Oy kehitti ELY-keskuksen tuella tuotantokapasiteettiaan ja kilpailukykyään vastaamaan kasvavaan kysyntään. Kapasiteetti on tarkoitus kolminkertaistaa viidessä vuodessa.

Mölkky Oy:n toimitusjohtaja Mikko Seppä ja Tactic Games Oy:n tekninen johtaja Nico Lehtonen seisovat pöydällä olevien Mölkky-pelien edessä.
Mölkky Oy:n toimitusjohtaja Mikko Seppä ja Tactic Games Oy:n tekninen johtaja Nico Lehtonen ovat tyytyväisiä ELY-keskuksen kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Mölkky Oy:n uusi tehdas käynnistyi vuonna 2023. Sitä ennen yritys toimi saman katon alla emoyhtiö Tacticin kanssa, mutta tilat alkoivat käydä ahtaiksi kasvavan tuotannon myötä. Uudet tilat löytyivät kivenheiton päästä Porin Ulasoorista, jossa tuotannon tarpeisiin muokattiin tyhjilleen jäänyt opetuskiinteistö. 

Uuden Mölkky-tehtaan tiloja.

Uusien tilojen käyttöönotossa auttoi ELY-keskuksen myöntämä EU:n yrityksen kehittämisavustus, jonka avulla tuotantokapasiteettia ja kilpailukykyä ryhdyttiin kehittämään markkinoiden kasvua vastaavaksi.

Tuella investoitiin muun muassa uuteen höylä- ja sahalinjaan.

Mölkky-keilojen valmistusta.

– ELY-keskuksen tuella oli suuri merkitys uusien koneiden hankinnassa ja tuotannon tehostamisessa. Tuella pystyimme palkkaamaan myös projektityöntekijän, joka on muun muassa kehittänyt tuotannon automatisointia, toimitusjohtaja Mikko Seppä kertoo.

– Ilman yrityksen kehittämisavustusta emme olisi pystyneet käynnistämään näin mittavaa kehitysprojektia, vaan olisimme edenneet pienemmällä volyymillä, Seppä lisää.  

Kestävää pelaamista

Mölkyn valtti on ekologisuus. Keilat valmistetaan hyvin kulutusta kestävästä suomalaisesta koivusta ja peli pakataan kotimaisesta kuusesta rakennettuun laatikkoon. Vaikka puun hinta on viime vuosina hiponut pilviä, Mölkyn tuotannossa ei ole tingitty suomalaisen PEFC-sertifioidun puun käytöstä.  

– Tuotteissa ei ole muoviosia, eikä niissä käytetä maaleja, vaan kaikki numerot ja kuviot syntyvät puun pintaan polttamalla. Luonnonmateriaalit ovat myös täysin kierrätettäviä, Mikko Seppä korostaa.

Mikko Seppä esittelee Mölkky-tekstillä varustettua puupalaa.
Aiemmin tekstit laseroitiin puun pintaan. Nyt käytetään polttotekniikkaa. Osana ELY-keskuksen tukemaa hanketta prosessia on automatisoitu.  

Tärkeä osa ELY-keskuksen rahoittamaa hanketta on ollut tuotannossa syntyvän puulastun hyödyntäminen sekä sivuvirtojen ja materiaalien innovatiivinen uudelleenkäyttö.  

Uusien tuotantotilojen edustalla huriseekin nyt uusi purusiilo, johon linjastolla syntyvä hakepuru imuroituu.  

– Seuraavaksi ryhdymme kehittämään valmistusmenetelmää, jolla puumassasta voitaisiin valmistaa uusia tuotteita. Asiantuntemusta saadaan leikkikaluvalmistaja Plastolta, josta tuli osa Tactic-konsernia yrityskaupan myötä keväällä 2024. Plastossa on vankka kokemus ja osaaminen esimerkiksi puristamisesta, Tactic Games Oy:n tekninen johtaja Nico Lehtonen visioi.

Satakunnasta maailmalle

Mölkyn juuret ovat 1990-luvun alun Lahdessa, jossa tuote kehitettiin työttömien työpajatoiminnan ylijäämäpuusta. Vuonna 2010 Tactic alkoi jaella Mölkkyä ja samoihin aikoihin tuote alkoi menestyä myös maailmalla.  

Mölkystä onkin tullut suosittu peli etenkin Ranskassa ja Japanissa.  

– Ranskassa Mölkky on hurmannut erityisesti nuoret pelaajat. Vanhemmat ikäpolvet vannovat yhä petankin nimeen, mutta nuorille Mölkky on trendikkäämpi vaihtoehto, Seppä paljastaa.  

Japanissa puolestaan myyntivaltteja ovat Mölkyn minimalistinen puudesign ja suomalaisuus.  

Mölkyn menestys ja tuotantomäärien kasvu johtivat lopulta Mölkky Oy:n perustamiseen. Tacticin tytäryhtiö perustettiin vuonna 2022.

Mölkky-pelin keiloja pöydällä.
Perinteinen Mölkky-setti painaa 5,6 kiloa. Mölkyn muotoilu on pysynyt vuosien varrella lähes samanlaisena, vain pientä hienosäätöä on tehty.

Pelin nimi ja puulaatikko ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä. Menestyvä tuote saa kuitenkin myös plagioijia.  

– Aito ja alkuperäinen peli tunnetaan kaikkialla maailmassa Mölkky-nimellä.  Muun nimiset pihapelit ovat aina plagiaatteja, Seppä huomauttaa.

Mölkyn pelaaminen ei rajoitu vain mökkipihaan, vaan lajissa kilpaillaan jo kansainvälisillä areenoilla. Tänä vuonna Mölkyn maailmanmestaruudesta kisattiin Japanissa.

Työntekijöitä valmistamassa Mölkkyä.
Tehdas työllistää tällä hetkellä 20 henkilöä, mutta kiireisimpänä aikana tarvitaan myös vuokratyöntekijöitä. ELY-keskuksen tukeman hankkeen tavoitteena on myös uusien työpaikkojen syntyminen.