Navigeringsmeny
Valtakunnalliset uutiset

Riksomfattande nyheter

NYHETER

I mars fanns det 320 400 arbetslösa arbetssökande

I mars fanns det 320 400 arbetslösa arbetssökande Antalet arbetslösa arbetssökande ökade med 34 200 personer från mars i fjol. Totalt anmäldes 46 500 nya lediga arbetsplatser. I slutet av mars var antalet arbetslösa arbetssökande sammanlagt 320 400. Det är 34 200 fler än året innan och 6 000...

Lepakon lisääntymis- ja levähdyspaikalle tehtäviin toimiin on haettava poikkeuslupa ELY-keskukselta

Lepakon lisääntymis- ja levähdyspaikalle tehtäviin toimiin on haettava poikkeuslupa ELY-keskukselta Kaikki Suomessa tavatut lapakkolajit kuuluvat tiukasti suojeltuihin lajeihin. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen on kielletty luonnonsuojelulailla. Jos lepakon...

Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut

Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut keskimääräistä aikaisemmin. Ensimmäiset kaksi valkoposkihanhea havaittiin perjantaina 7.3. Turun Ruissalossa. Kuluvan jakson suurin muuttoaalto koettiin sunnuntaina 13.4., jolloin useassa havaintopisteessä...
Lisää uutisia
Riksomfattande nyheter
null Statsrådet fattade beslut om förvaltningsplaner för att uppnå en god miljöstatus i havsmiljön och vattendragen

Statsrådet fattade beslut om förvaltningsplaner för att uppnå en god miljöstatus i havsmiljön och vattendragen

Statsrådet fattade i dag beslut om en havsförvaltningsplan och sju regionala vattenförvaltningsplaner för åren 2022–2027. I planerna presenteras åtgärder som syftar till att uppnå en god miljöstatus i den marina miljön och i vattendragen.

Plan för att förbättra havets tillstånd

En god miljöstatus i den marina miljön i Finland innebär rena vattendrag, biologisk mångfald, livskraftiga fisk- och fågelbestånd, skräpfria stränder samt en minskad halt av miljögifter och mindre konsekvenser av sådana.

Alla havsområden i Finland är övergödda, och klimatförändringarna riskerar att förvärra situationen. Tillståndet för den biologiska mångfalden i den marina miljön är dåligt i synnerhet i Finska viken och Skärgårdshavet. Statusen för exempelvis östersjövikaren, många havsfåglar och många livsmiljöer på havsbotten är dålig. Ålens situation är mycket oroväckande, och bestånden av havsöring har inte återhämtat sig tillräckligt.

Åtgärderna i planen minskar de olägenheter som orsakas av mänsklig aktivitet, såsom belastningen av näringsämnen och skadliga ämnen, undervattensbuller, mängden skräp i havet samt riskerna för olyckor som drabbar den marina miljön. Av de nya åtgärderna är de flesta till för att minska näringsbelastningen och övergödningen, minska nedskräpningen och främja skyddet av havsmiljön.

För att vattendragens status ska förbättras behövs åtgärder inom alla verksamhetsområden

I vattenförvaltningsplanerna presenteras nya åtgärder som omfattar ett allt större område och som behövs utöver det vattenvårdsarbete som pågått redan länge för att en god status i vattendragen ska uppnås. Genom åtgärderna ska till exempel den diffusa belastningen från jord- och skogsbruket minskas, vattenhanteringen i sura sulfatjordar och behandlingen av avloppsvatten från tätbebyggelse förbättras och vattendrag restaureras.

Genom programmet för effektiverat vattenskydd finansieras bland annat projekt för restaurering av vattendrag, minskas utsläpp av skadliga ämnen i vattnet i städer samt stöds forskning kring, försök med och ibruktagande av nya vattenskyddsmetoder inom jordbruket. Med hjälp av livsmiljöprogrammet Helmi har man dessutom finansierat restaureringar av småvatten och strandmiljöer. Genom programmet Nousu, som inletts av jord- och skogsbruksministeriet, förbättrar man levnadsförhållandena för vandringsfisk och återställer vandringsfiskbeståndens naturliga reproduktion.

NTM-centralerna kungör besluten om havsförvaltningsplanen och vattenförvaltningsplanerna i slutet av december.

Läs mer

Statsrådet fattade beslut om förvaltningsplaner för att uppnå en god miljöstatus i havsmiljön och vattendragen (16.12.2021, ym.fi)

Lisää uutisia

Regional information


Uppdaterad: 16.12.2021