Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2018

Bidrag kan sökas från NTM-centralen i Södra Österbotten (Landskapen i Österbotten)

Prövningsbaserade statsbidrag kan sökas från NTM-centralen i Södra Österbotten för följande ändamål:

  • vård av byggnadsarvet
  • miljövård i skärgården
  • utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden
  • avloppsvattenrådgivning i glesbygden
  • restaurering av vattendrag och vattenvård
  • vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser

Bidrag för fiskeriekonomisk iståndsättning kan sökas från NTM-centralen i Egentliga Finland och understöd för projekt som ansluter till miljöfostran och miljöupplysning kan sökas från NTM-centralen i Mellersta Finland.

Ansökan om bidrag ska tillställas NTM-centralerna senast 30.11.2018. Understöd beviljas förutsatt att riksdagen anvisar anslag för ändamålet i statsbudgeten för 2019.

Bidrag som kan sökas

Vård av byggnadsarvet
Bidrag för vård av byggnadsarvet kan beviljas för reparationer som främjar bevarandet av värdefullt byggnadsarv i enlighet med byggnadens skyddsvärden. Dylika reparationsobjekt är t.ex. förbättring av yttertak, stomme och ytterväggar, husgrund, fönster, dörrar eller eldstäder. Bidrag kan sökas av byggnadens ägare och samfund som främjar vård av byggnadsarvet.

Miljövård i skärgården
Bidrag för miljövård i skärgården kan sökas för sådana åtgärder som gäller bevarandet eller förbättrandet av skärgårdsnaturen och landskapet. Bidrag kan sökas av skärgårdskommuner, medlemmar i skärgårdskommuner samt föreningar och stiftelser som främjar naturskydd och miljövård.

Skyddsplaner för grundvattenområden och projekt för grundvattenskydd
Med hjälp av skyddsplaner för grundvattenområden strävar man efter att förebygga att grundvattenkvaliteten försämras och trygga att avgivningskapaciteten i en förekomst förblir oförändrad. Viktigast är det att utarbeta skyddsplaner för grundvattenområden med risker samt för sådana grundvattenområden som är viktiga för vattenförsörjningen och som lämpar sig för vattenförsörjning. Understöd kan beviljas för att utarbeta och uppdatera skyddsplaner för grundvattenområden. Understöd kan också beviljas för projekt som minskar riskerna för grundvatten och som arbetar för grundvattenskydd. Understödet kan beviljas åt kommuner.

Avloppsvattenrådgivning i glesbygden
Understöd som gäller avloppsvattenrådgivning i glesbygden kan sökas för allmän rådgivning och för arrangemang och genomförande av olika rådgivningsåtgärder, fastighetsspecifik rådgivning eller olika kombinationer av dessa. Rådgivningsprojektet ska följa den riksomfattande allmänna planen för avloppsrådgivning. Rådgivningen ska riktas till fastighetsinnehavare. Understödet kan sökas av organisationer och aktörer som har erfarenhet av fastighetsspecifik avloppshantering i glesbygden och som är oberoende av anläggningstillverkare, materialproducenter och försäljare. Sökandens verksamhet ska vara självständig i förhållande till kommunens myndighetsverksamhet.

Restaurering av vattendrag och vattenvård
Understöden som beviljas för restaurering av vattendrag är ämnade för projekt som betjänar genomföringen av vattenvården samt att gott tillstånd i vattnen uppnås och bibehålls. I första hand understöds konkreta projekt som förbättrar yt- eller grundvattenstatus i vattendragen och i avrinningsområdena, eftersom dessa har störst främjande inverkan när det gäller genomförandet av åtgärdsprogrammen för vatten- och havsvården. Understöd riktas speciellt till att förbättra tillståndet i yt- och grundvatten med lägre än god status. Projekt som förbättrar status i eutrofierade sjöar och havsvikar samt restaureringsprojekt som gäller vatten som är viktiga för att främja bevarandet av arter och mångfald är sådana som speciellt stöds.

Vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser
Målet för projekten som gäller vattenhushållning och användningen av vattenresurser kan vara att minska riskerna för översvämning och torka, främja en mångsidig användning av vattendragen, minska faror som orsakas av konstruktioner eller material som blivit kvar i vattendraget eller att komplettera en åtgärd som tidigare genomförts med statligt stöd eller minska olägenheterna av en sådan åtgärd. Projekt som betjänar en omfattande användargrupp, hanterar riskerna inom vattenhushållning, verksamhetsförutsättningarna för områdets näringsliv eller rekreationsbruk prioriteras. Understöd kan också beviljas för utvecklings-, försöks- och exportfrämjande projekt som främjar hållbar användning av vattenresurser samt för regionalt samarbete kring vattentjänster och innovativ offentlig upphandling samt utveckling av verksamhetsmodeller i anslutning till dessa.

Fiskeriekonomisk iståndsättning
Understöd för fiskeriekonomisk iståndsättning kan sökas hos NTM-centralen i Egentliga Finland. Inom fiskeriekonomiska iståndsättningar kan understöd beviljas för projekt, vars syfte är att främja fiskens vandring, fiskbeståndens naturliga förökning eller möjligheterna till hållbart fiske. Med projekten strävas särskilt efter att förbättra livskraften hos hotade eller sårbara fiskbestånd. Projekt som understöds kan exempelvis utgöras av iståndsättning av fiskbeståndens naturliga reproduktionsområden, byggande av fiskvägar och tryggande av vandringsfiskens naturliga livscykel. De objekt som nämns i den nationella fiskvägsstrategin, i de fiskeriekonomiska iståndsättningsprogrammen eller i åtgärdsprogrammen för vattenvården för åren 2016–2021 prioriteras.

Miljöfostran och miljöupplysning
Understöd för projekt som ansluter till miljöfostran och miljöupplysning i olika delar av Finland kan sökas från NTM-centralen i Mellersta Finland. Understöd för miljöfostran och miljöupplysning kan beviljas för nationella eller regionalt betydelsefulla försöks- eller utvecklingsprojekt. Inom projekten kan man t.ex. skapa en ny verksamhetsmodell, produkt eller pedagogiskt material eller upplysningsmaterial.

Ansökan

Ansökningar ska lämnas in senast 30.11.2018. Ansökningar som lämnas in efter utsatt tid kan beaktas om anslag finns.

I första hand rekommenderas att ansökningar lämnas in elektroniskt via regionförvaltningens ärendehantering. Anvisningar och ansökningsblanketter finns på NTM-centralens webbplats www.ntm-centralen.fi > Servicen > Finansiering och understöd > Ansvarsområdet för miljö

Leveransadresser:

  • NTM-centralen i Södra Österbotten: [email protected], per post NTM-centralen i Södra Österbotten, registraturen, PB 156, 60101 Seinäjoki
  • NTM-centralen i Egentliga Finland:  [email protected], per post NTM-centralen i Egentliga Finland, registraturen, PB 236, 20101 Åbo
  • NTM-centralen i Mellersta Österbotten (miljöfostran och -upplysning): [email protected],  per post Keski-Suomen ELY-keskus, kirjaamo, PL 250, 40101 Jyväskylä

Länkar:

Tilläggsuppgifter:

Kontaktpersoner i NTM-centralen i Södra Österbotten

Vård av byggnadsarvet:

  • Överinspektör Juhani Hallasmaa, tfn 0295 027 458

Miljövård i skärgården:

  • Överinspektör Hannu Mahla, tfn 0295 027 874

Avloppsvattenrådgivning i glesbygden:

  • Vattenhushållningsexpert Sirpa Lindroos, tfn 0295 027 869
  • Vattenhushållningsplanerare Nico Karlström, tfn 0295 027 647

Utarbetande av skyddsplaner för grundvattenområden:

  • Chef för VA-gruppen Ilkka Närhi, tfn 0295 028 022
  • Överinspektör Tilda Rantataro, tfn 0259 027 668
  • Överinspektör Anne Petäjä-Ronkainen, tfn 0295 024 221

Restaurering av vattendrag och vattenvård:

  • Specialplanerare Vincent Westberg, tfn 0295 027 956
  • Chef för gruppen för vattendragsrestaurering Tommi Seppälä, tfn 0295 027 932

Vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser:

  • Chef för gruppen för översvämningsskydd och torrläggning Sari Yli-Mannila, tfn 0295 027 962
  • Chef för gruppen för vattendragsrestaurering Tommi Seppälä, tfn 0295 027 932

 

Kontaktpersoner i NTM-centralen i Egentliga Finland

Fiskeriekonomisk iståndsättning:  

  • Fiskerimästare Kyösti Nousiainen, tfn 0295 028 602
  • Fiskeribiolog Mika Sivil, tfn 0295 023 045

 

Kontaktpersoner i NTM-centralen i Mellersta Finland

Miljöfostran och miljöupplysning:

Sakkunnig i miljöfostran Tanja Tuulinen, tfn 0295 024 669

 

Kontaktpersonernas e-postadresser: [email protected]

Tilläggsuppgifter:

Kundservice  för miljöfrågor, tfn 0295 020 900, [email protected]

 


Regional information