Navigeringsmeny

Pressmeddelanden 2020

I arkivet för pressmeddelanden hittar du pressmeddelandena som är publicerade före 23.9.2020.  Nyare pressmeddelanden hittar du i nyhetsrummet (sttinfo.fi).

Riksomfattande NTM-centralernas nyhetsrum (sttinfo.fi)

Regional information

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)

Kalasta viisaasti Saimaalla, lähikalaa juhannuspöytään (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala)  

Runsaat kuha-, ahven-, hauki- ja muikkukannat odottavat kalastajia Saimaalla ja nyt siellä onkin kalastettavaa jopa aikaisempaa enemmän. Kalastajan kannattaa kuitenkin muistaa aluetta koskevat rajoitukset ja huolehtia, että tarvittavat luvat ovat kunnossa.

Lyhyt talvi ja heikot jäät vaikeuttivat talvikalastusta Saimaalla. Paikoin verkkokausi kesti vain kuukauden, kun se normaalisti talvella kestää yli 3 kuukautta. Saalismäärät jäivät vähäisemmäksi kalastuskauden pituuden ja kalastajamäärien vähäisyyden vuoksi. Parhaillaan ahven- ja kuhakannat lihovat runsaiden kuore- ja muikkukantojen ansiosta. Monin paikoin muikku on vielä pienikokoista ja vasta loppukesästä verkkokalastajan saalista.

- Nyt kannattaa kalastaa Saimaalla. Ahven-, hauki- ja kuhakannat ovat runsaat ja hyvänkokoista lähikalaa on saatavissa usealla eri pyyntimuodolla. Samalla on hyvä muistaa, että Saimaalla on runsaasti kalastusrajoituksia ja lajirauhoituksia, painottaa kalastusbiologi Teemu Hentinen, Pohjois-Savon ELY-keskuksesta. 

Saimaannorpan suojeleminen

Saimaannorpan suojelemiseksi kalastusrajoitusalueella verkkokalastus on kielletty kesäkuun loppuun saakka, pois lukien alle 22 mm:n muikkuverkot.  Lisäksi kesäkuun jälkeenkin on kielletty riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä päältä suljetut rysät, joissa ei ole norpan estokalteria Ympärivuotisesti on 2770 km2:n alueella kielletty norpalle vaaralliset pyydykset, muun muassa väljänieluiset katiskat ja merrat.

Saimaalla on havaittu kalastuksen valvonnassa asetuksen vastaisia väljänieluisia katiskoja, kaupasta ostettu valmiskatiska ei olekaan laillinen pyydys, jos nielua ei itse vahvista.

- Lähes kaikki yksinieluiset katiskat tarvitsevat nielun vahvistamisen. Nielu ei saa venyä yli 15 cm:n leveydelle, edes norpan yrityksistä huolimatta, kertoo kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi Metsähallituksesta.

Järvilohen, järvitaimenen ja saimaannieriän suojeleminen

Norpparajoitusten lisäksi Saimaalla on rauhoitettu ympärivuotisesti rasvaevällinen järvilohi ja järvitaimen sekä keskeisellä vaellusreitillä kesä-elokuun ajan myös rasvaeväleikattu järvilohi. Saimaannieriä on rauhoitettu Kuolimossa sekä Saimaassa Puumalansalmen alapuolisissa vesistöissä muun muassa Luonterilla ja Yövedellä.

Mitä kalastuslupia tarvitsen?

Kalastuslupa muodostuu valtion kalastonhoitomaksusta ja vesialueen omistajan luvasta. Luvan tarve riippuu kalastustavasta, -paikasta ja kalastajan iästä. Kalastonhoitomaksun voit maksaa esim. verkossa Eräluvat.fi-sivujen kautta tai R-kioskeissa. 

Ongin yhdellä vavalla ja koukulla tai pilkin yhdellä pilkillä 

  • Saat onkia tai pilkkiä maksutta muualla kuin vaelluskalavesistöjen koskissa ja virtavesissä, kalastuskieltoalueilla ja muilla erityiskohteilla. 

Viehekalastan yhdellä vavalla ja koukulla  

  • Jos olet 18–64-vuotias, sinun tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Sillä saat kalastaa yhdellä vavalla ilman vesialueen omistajan lupaa kaikkialla Suomessa, lukuun ottamatta vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueita, kalastuskieltoalueita ja erityiskohteita (kts. www.kalastusrajoitus.fi).  
  • Jos olet alle 18-vuotias tai täyttänyt 65 vuotta, sinun ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. 

Kalastan seisovilla pyydyksillä (verkot, katiska, rysä jne.), vetouistelen useammalla kuin yhdellä vavalla, ravustan tai kalastan virtavesissä tai muilla erityiskohteilla

  • Jos olet 18–64-vuotias, sinun tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu. Sen lisäksi tarvitset luvan vesialueen omistajalta. 
  • Jos olet alle 18-vuotias tai täyttänyt 65 vuotta, sinun ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua, mutta sinulla tulee olla vesialueen omistajan lupa. 

 

Lisätietoja

Pohjois-Savon ELY-keskus
Kalastusbiologi Teemu Hentinen
p. 0295 024 037, teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi

Kalastuksen valvontaan liittyvät lisätiedot
Metsähallitus
Sami Kurenniemi
p.050 5500 778, samiantti.kurenniemi(at)gmail.com