Navigeringsmeny

Pressmeddelanden 2020

I arkivet för pressmeddelanden hittar du pressmeddelandena som är publicerade före 23.9.2020.  Nyare pressmeddelanden hittar du i nyhetsrummet (sttinfo.fi).

Riksomfattande NTM-centralernas nyhetsrum (sttinfo.fi)

Regional information

Pressmeddelanden till 23.9.2020

Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)

SMF-företagsbarometern, hösten 2020: Åtgärderna för att begränsa coronaviruset återspeglas i små och medelstora företags förväntningar på lönsamhet och sysselsättning (Österbotten, Mellersta Österbotten)

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, Finnvera Abp och arbets- och näringsministeriet i samarbete utföra SMF-företagsbarometern, som beskriver de små och medelstora företagens verksamhet och ekonomiska ställning. Den ger en bred bild av finländska små och medelstora företags uppfattningar om förändringarna i den ekonomiska omvärlden och de faktorer som påverkar företagens affärsverksamhet och utvecklingsutsikter.  I rapporten granskas små och medelstora företags konjunkturförväntningar och utveckling, tillväxt och förnyelse, internationalisering, tillgång till arbetskraft och investeringar samt finansieringssituation.  

På Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) deltog sammanlagt 412 små och medelstora företag (12,3 %) i barometern, i hela Finland 5 068 företag. Företagen som deltog i barometern representerar service-, industri-, bygg- och handelsbranscherna.

Konjunkturutsikter

Små och medelstora företag på Österbottens NTM-centrals område ser mer pessimistiskt på utvecklingen i fråga om sysselsättning och investeringar än företagen i de flesta närliggande områdena. Saldotalet för de allmänna konjunkturutsikterna på Österbottens NTM-centrals område minskade för första gången sedan år 2015 så pass att det var negativt, -14. I hela landet är motsvarande tal -10. Konjunkturutsikterna påverkas naturligtvis av de åtgärder som vidtagits för att begränsa coronaviruset och som drabbat små och medelstora företag hårt. Av de företag som på Österbottens NTM-centrals område deltog i barometern var 58 procent företag i servicebranscherna. Begränsningarna har påverkat verksamheten för företag i alla branscher, men slagit särskilt hårt mot just servicebranscherna.

Förväntningar på sysselsättningen

I Österbotten och Mellersta Österbotten är förväntningarna på sysselsättningen ljusare än i de övriga närliggande områdena med ett saldotal på -1 (Södra Österbotten -3, Norra Österbotten -6, Mellersta Finland -7). I fjol var motsvarande tal +10, så åtgärderna för att begränsa coronaviruset syns tydligt i förväntningarna på sysselsättningen. I hela landet är motsvarande tal -2. Sysselsättningsgraden på Österbottens NTM-centrals område är fortfarande en av landets bästa och arbetslöshetsgraden en av landets lägsta trots coronaviruspandemin.

Att det blev tillåtet att under prövotiden häva ett anställningsförhållande av produktionsorsaker eller ekonomiska orsaker upplevdes i Österbotten och Mellersta Österbotten som den mest betydande temporära ändringen av arbetslagstiftningen (22 % av svararna). Näst mest lindring ansågs komma av att tiden för meddelande om permittering förkortades från 14 dagar till fem dagar (19 % av svararna).

Små och medelstora företag söker fortsättningsvis tillväxt

Små och medelstora företag i Österbotten och Mellersta Österbotten tror att företagens omsättning och lönsamhet kommer att försvagas under följande år. Saldotalen var -4 för omsättning och -10 för lönsamhet. Det är svagare än i hela landet i genomsnitt, men ändå bättre än i många av de närliggande områdena. Förra hösten var saldotalen ännu positiva med +20 för omsättning och + 8 för lönsamhet. Av dem som deltog i barometern uppger 29 procent att coronaviruset orsakade ett avbrott i affärsverksamheten under våren och 24 procent har varit tvungna att omorganisera arbetet.

Även om de små och medelstora företagens förväntningar är dystrare än i fjol, så uppgav 37 procent av företagen som deltog i barometern att de är tillväxtorienterade eller starkt tillväxtorienterade. Andelen är lika stor som i fjol. Av företagen som deltog i barometern idkade 20 procent export. Av dessa företag idkade 46 procent direkt export av varor och 34 procent export av tjänster. Små och medelstora företag på Österbottens NTM-centrals område exporterar fortfarande mest till de nordiska länderna och näst mest till EU-länderna.  För internationalisering används mest Business Finlands tjänster och näst mest Finnveras tjänster. Ändå har 87 procent av de små och medelstora företagen på området inte använt sig av några tjänster för internationalisering. I hela Finland är motsvarande andel 86 procent. Av dem som deltog i barometern säger 14 procent att de under kommande år har ett behov av tjänster som hänför sig till internationalisering. Övriga utvecklingsbehov som SMF-företagarna räknar upp är bl.a. marknadsföring och försäljning samt utveckling och utbildning av personalen. De största hindren för utveckling anses vara det allmänna konjunkturläget (59 % av svararna) samt tjänsternas kostnadsnivå (49 % av svararna).

På området finansieras mest investeringar

Åtgärderna för att begränsa coronaviruset har slagit hårt särskilt mot SMF-sektorn och under de senaste tre månaderna har 19 procent av dem som deltog i barometern i Österbotten och Mellersta Österbotten haft betalningssvårigheter. Under de senaste 12 månaderna har mer än 40 procent av dem som deltog i barometern haft ett behov av att skaffa finansiering. Finansieringen har använts mest till maskin-, anläggnings- och bygginvesteringar, vilket också vittnar om att industri- och landsbygdsföretagandet är starkt på området.

Läs den regionala rapporten för Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) här. (på finska, pdf, 0,9 MB)

Hela SMF-företagsbarometern samt regionrapporter landskapsvis finns på Företagarna i Finlands webbsidor här (på finska, sammandrag på svenska)

Ytterligare upplysningar:
Kust-Österbottens Företagare, verkställande direktör Hippi Hovi, tfn 050 551 3995
Mellersta Österbottens Företagare, verkställande direktör Mervi Järkkälä, 0500 561 145
Finnvera, regionchef Päivi Kinnunen (Österbotten), tfn 029 460 2631
Finnvera, regionchef Essi Kypärä (Mellersta Österbotten), tfn 029 460 2603
NTM-centralen i Österbotten, arbetslivs- och kompetensenhetens chef Hanna Auronen, tfn 0295 028 539