Pressmeddelanden 2020 (till 23.9.2020)

Sinilevähavainnot lisääntyneet hieman (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 30 sinileviä kuudella valtakunnallisella leväseurantapaikalla. Runsaasti levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Hieman sinilevää havaittiin Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Ukkijärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan uimarannassa, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Virroilla Marttisenalaisen uimarannassa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen hieman normaalia vähemmän.

Lisäksi Järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Lempäälän Mäyhäjärvestä ja Vanajaveden Kuhanselältä.

Limalevät eivät ole myrkyllisiä

Ihon tuntuminen limaiselta uinnin jälkeen voi johtua limalevästä. Paljain silmin näkymätön levä viihtyy humuspitoisissa, ruskeissa järvivesissä. Uimarin iholla leväsolut hajoavat, iho tulee limaiseksi ja kuivuessaan kiristäväksi. Levä ei ole myrkyllinen, mutta voi aiheuttaa iho-oireita kuten voimakasta punoitusta ja kutinaa. Kutinaa voi estää huuhtomalla ihon uinnin jälkeen puhtaalla vedellä tai kuivaamalla karkealla pyyhkeellä.

Suomen järvi- ja jokivesien on havaittu tummentuneen 90-luvun puolivälistä alkaen. Sen on aiheuttanut vesistöihin valuvan orgaanisen aineksen määrän kasvu. Happaman laskeuman vähenemisellä on ollut tähän vaikutusta, mutta suuri tekijä on myös ilmastonmuutos. Kohonneet lämpötilat ja lisääntynyt sadanta kiihdyttävät orgaanisen aineksen huuhtoutumista vesistöihin.

Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus

  • Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen@ely-keskus.fi

Lue lisää


Uppdaterad