Navigeringsmeny
Nyheter 2019

DIGI-Soteuttamossa esiteltiin uusia SoTeHy -liiketoiminnan digitaalisia mahdollisuuksia (Uusimaa)

Digi-Soteuttamo Helsinki 14.11.2019, lavalla kehittämispäällikkö Reino Koho Uudenmaan ELY-keskuksesta.SoTeHy -alan toimijoille on syksyn aikana järjestetty jokaisella ELY-keskus alueella tilaisuus, jossa on kerrottu alalla käytettävistä digitaalisista järjestelmistä. Viime viikolla oli Uudenmaan vuoro. Nyt keräännyttiin Terkko Health Hubin tiloihin Helsingissä. Kiertueen on tarkoitus kannustaa alan toimijoita ottamaan käyttöönsä digitaalisia ratkaisuja. Kuvassa kehittämispäällikkö Reino Koho Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Fysioterapeutti ei enää välttämättä anna jumppaohjeitaan paperilla. Nykyään liikkeet neuvotaan katsomaan kännykkään ladattavasta sovelluksesta tai ne voi saada mukaansa muistitikulla. Vaikka kyllä niitä papereitakin vielä jaetaan: Digitalisaatio on kehittynyt SoTeHy-aloilla hitaammin kuin muilla aloilla; vain 10 prosenttia alan pk-yrityksistä on digitaalisesti suuntautuneita. Digitalisaaatio on suuri muutos, joka hiipi hiljaa….ja ellei sitä huomaa, bisnekset valuvat käsistä.

Digitaalisia palveluita tarvitaan lisääntyvässä määrin myös siksi, että alalla kärsitään pahenevasta työvoimapulasta. Teknologia tuo uusia kehittymismahdollisuuksia, sillä digitaaliset palvelut soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Tutuimpia ja käytetyimpiä nykyisistä lienevät ajanvaraus ja nettiterapia, jonka mahdollisuuksia on hiottu jo pitkälle. Myös E-reseptin käyttäminen on monille arkipäivää. Digitaalisten ratkaisujen on tarkoitus sujuvoittaa työtä. Niillä voi esimerkiksi täyttää palvelujen aukkokohtia, nettiterapiaakin käytetään eniten iltaisin ja öisin.

Konsultti Sauli Hyvärinen Accenture Oy:ltä kertoi, että digitaalisten sotepalveluiden käyttäjien määrä on lisääntynyt Suomessa 60 prosentilla viimeisen vuoden sisällä. Suurin osa suomalaisista on valmis ottamaan niitä vastaan, hän päätteli.

Digitaalisten palveluiden kehittämisessä on syytä ottaa huomioon käyttäjien odotukset, todettiin. Niitä vertaillaan muiden alojen tarjoamiin teknisiin palveluihin ja vaateet kasvavat kaiken aikaa.

Uusia rooleja ja työtehtäviä tiedossa

Digitaalisten palveluiden lisääntyminen muuttaa ammattilaisten töitä ja toimenkuvia. Siksi digitaitojen hallinta pitäisi varmistaa jo koulutusvaiheessa. Mutta tilanne ei ole vielä paras mahdollinen, esimerkiksi ammattiopistosta valmistuvat lähihoitajat hankkivat digitaalisen osaamisensa lähinnä työharjoittelupaikoissaan. Oppilaitokset kaipaavat tasokkaampaa opetusta ja digitaitoja tarjoavat opettajat päivitystä - kehitysvauhti on nimittäin kova.

- Digitaalisia palveluja on paljon, ja voi olla vaikea tietää, mitkä niistä soveltuvat juuri omaan käyttöön, toimitusjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister Deviation Finland Oy:stä tähdensi soteuttamokiertueen merkitystä. Myös maksuttomia ohjelmia on runsaasti ja niitä kannattaa kokeilla, niitähän oppii sitten käyttämään samalla, hän rohkaisi paikalla olleita yrittäjiä.

Ilmoittaudu mukaan:

DIGI-Soteuttamo kiertää kaikilla ELY-keskusalueilla. Liikkeelle lähdettiin syyskuun alussa, viimeinen paikkakunta kohdataan ennen vuoden vaihtumista. DIGI-Soteuttamo on jatkoa Työ- ja elinkeinoministeriön ja Sitran viime talvena toteuttamalle Sote-kiihdyttämölle. Sen tarkoituksena oli tutustuttaa pk-yrityksiä uusiin markkinoilla tarvittaviin osaamisiin ja toimintatapoihin. Digitaalisten palvelujen tarve nousi tuolloin esiin.

Alan pk-yrityksillä, toimijoilla ja järjestöillä on mahdollisuus osallistua myös Digi-iltaan ja/tai DigiTrainer –palveluun.  Uudenmaan alueelta niihin voi ilmoittautua viimeistään perjantaina 22.11. kello 15 mennessä tämän linkin kautta

Lisätietoja Uudenmaan Digi-Soteuttamosta ja Digi-illoista: kehittämispäällikkö Reino Koho, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 077, reino.koho(at)ely-keskus.fi

Teksti ja kuva: Memmi Ojantola


Regional information