Navigeringsmeny
Nyheter 2019

Etnistä yhdenvertaisuutta edistettiin tapahtumilla (Pirkanmaa)

Tänä vuonna Pirkanmaalla on edistetty etnisiä suhteita mm. festivaalin, keskustelutilaisuuden ja jalkapalloturnauksen avulla. Niitä kaikkia tuettiin Pirkanmaan ELY-keskuksen koordinoiman ETNO-neuvottelukunnan toimintarahalla.

Pirkanmaalla toimii etnisten suhteiden neuvottelukunta ETNO, jonka tehtävänä on edistää maahanmuuttajien ja etnisten vähemmistöjen, viranomaisten, poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen välistä vuoropuhelua. ETNO:n toimintarahalla tuetaan mm. yhdistysten järjestämiä tapahtumia.

Tilaa afrosuomalaiselle identiteetille

AfroFinns ry järjesti elokuussa BantuFest Popup Festival -tapahtuman. Toista kertaa järjestetty festivaali keskittyi tänä vuonna nostamaan esille naisartisteja ja -yrittäjiä. Naisia monipuolisessa esiintyjä- ja näytteilleasettajakaartissa oli noin 80 prosenttia, mukaan lukien laulajattaret Sofy Kap Tampereelta sekä Vivianne Bossina Helsingistä. Elokuisen iltapäivän auringossa parituhatta kävijää nautti monipuolisista musiikkiesityksistä, runonlausunnasta ja muotinäytöksestä maistellen eri Afrikan maiden kulinaarisia antimia.

Yhdistyksenä AfroFinns ry nostaa esille afrosuomalaisten saavutuksia suomalaisessa yhteiskunnassa vuosittaisessa AfroFinns Achievement Awards -gaalassa. Lisäksi yhdistys mm. tarjoaa tukea afrosuomalaisten lapsien vanhemmille positiivisen identiteetin vahvistamiseksi Ihanat kiharat -tapahtumissa.

-Haluamme luoda tiloja näkyvämmälle osallisuudelle ja toimijuudelle niin sosiaalisesti ja kulttuurisesti kuin työelämässä ja yrittäjyydessäkin, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Takura Matswetu.

-On hyvä muistaa, että afrosuomalaisia on ollut täällä paljon pidempään kuin yleisesti ajatellaan, hän jatkaa, mainiten esimerkkinä Rosa Clayn, joka toimi kansakoulunopettajana Tampereella 1900-luvun alussa.

Hymyilevä nainen tekee ruokaa BantuFest Pop up -tapahtumassa.

Rohkea kädenojennus afgaanitytöiltä

Tyttöjen talon nuorten afgaanityttöjen aloitteesta järjestettiin keskustelutilaisuus FINSYR ry:n somalipoikien kanssa. Tytöt halusivat kuulla, miten pojat olivat perustaneet oman yhdistyksensä ja saada vertaistukea mahdollisen oman yhdistyksen perustamiseen. Erityisesti tyttöjä mietitytti mahdollisuus perustaa tyttöjen ja poikien yhteinen yhdistys.

- Kuten meillä afgaanitytöillä, heilläkään kulttuuriin ei kuulu, että tytöt ja pojat viettävät yhdessä alkaa. Oli hyvä kuulla kokemuksia siitä, miten vanhemmat siihen suhtautuivat, yksi tapahtumaan osallistuneista tytöistä kertoo.

Tytöt ja pojat kävivät lopuksi Tyttöjen talon ohjaajien kanssa yhdessä syömässä ja olivat kokemukseen tyytyväisiä.

- Tapahtuman jälkeen keskustelimme tyttöjen kesken siitä, olisiko meidän mahdollista perustaa oma yhdistys. Se tuntuu mahdolliselta, mutta emme ole varmoja. Ehkä myöhemmin. Opimme FINSYR ry:n nuorilta, että vanhat ajatukset voi voittaa. Vaikka ongelmia tulee, ne voidaan ratkaista. Voimme kutsua heidät, jotka ajattelevat, ettei tyttöjen ja poikien yhteinen yhdistys ole hyvä asia, juttelemaan.

Jalkapallo yhdistää ja innostaa aina

Ahvenisjärven kentällä järjestettiin YMCA Tampereen Yökoriksen, nuorisokeskus Kupolin ja FINSYR ry:n monikulttuurinen jalkapalloturnaus. Nuorten vastuuhenkilöiden järjestämään heinäkuiseen tapahtumaan osallistui FINSYR ry:n somalitaustaisia nuoria sekä muita suomalaisia monikulttuurisia nuoria. Koko päivän kestänyt ilmaistapahtuma jalkapallon, musiikin ja pienen purtavan ympärillä sai suuren suosion ja nuoret toivovatkin siitä jokavuotista.

Ensi kerralla turnauksen olisi kuitenkin syytä olla entistä suurempi, sillä innokkaita nuoria pelaajia oli tapahtumassa niin paljon, että seuraavalla kerralla halutaan mahdollisuus muodostaa enemmän joukkueita!

Lue lisää etnisten suhteiden edistämisestä:

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/etniset-suhteet


Regional information