I samarbete med

Nationell klimatenhet

Genvägar

Anpassning till klimatförändringar

Klimatuppvärmningen har redan förändrat förhållandena på jorden och dess effekter syns också i Finland. Med anpassning till klimatförändringarna avser man åtgärder med vilka man förbereder sig på och anpassar sig till klimatförändringen och dess effekter. Anpassningsåtgärderna kan också innebära att man tar i bruk fördelarna med klimatförändringen.

Hantering av klimatrisker och dess anpassning som en del av prognostiseringsarbetet

Den nationella planen för anpassning till klimatförändringar till 2030 (KISS2030) godkändes i december 2022.

Visionen för KISS2030-planen är "välbefinnande och säkerhet i ett föränderligt klimat", och dess tre mål är

  1. Det finns en stark vilja bland samhällets aktörer att anpassa sig till klimatförändringarna,
  2. Samhällets aktörer förfogar över effektiva metoder för att såväl i fråga om naturen som i fråga om samhället bedöma, förebygga och hantera de risker som anknyter till klimatförändringarna, och
  3. Samhällets aktörer har förmåga att såväl i fråga om naturen som i fråga om samhället förebygga, skapa beredskap för och hantera de risker som anknyter till klimatförändringarna.

Målet med planen är att göra hanteringen av klimatrisker och anpassningen till dem till en starkare del av prognostiseringsarbetet inom olika förvaltningsområden. Åtgärderna förpliktar i första hand statliga myndigheter. En stor del av åtgärderna ska dock genomföras lokalt med beaktande av förändringar i förhållandena i området i fråga, olika klimatrisker och sårbarheter. Därför spelar regioner och kommuner en viktig roll i anpassningsarbetet.

Anpassningen måste ses som en styrka inom alla sektorer och inom alla områden.

 

Uppdaterad: 05.09.2024