I samarbete med

Nationell klimatenhet

Klimatenhetens arbete och våra experters kompetens

Kompetensområdet för den riksomfattande klimatenhetens experter är anpassning till klimatförändringen samt stävjande av klimatförändringen på skogs- och jordbruksmark, annan markanvändning och inom jordbruket. Vid vår enhet arbetar 12 experter. Vår bakgrund finns i olika organisationer som utför klimatarbete och vi har omfattande nätverk både i Finland och internationellt.

Vår enhet styrs av jord- och skogsbruksministeriet. Våra experter arbetar vid regionala NTM-centraler på olika håll i Finland, men administrativt hör vi till NTM-centralen i Norra Österbotten. Klimatenhetens uppgifter är en del av NTM-centralernas klimatarbete i alla områden i Finland.

Vi stöder nationella och regionala aktörer i genomförandet av åtgärder som fastställts i klimatlagen år 2022. Vi samarbetar genom olika nätverk på nationell och EU-nivå. Viktiga samarbetspartner är NTM-centraler, landskapsförbund, kommuner, företag och andra intressentgrupper.

Klimatenhetens arbete i praktiken

Klimatenheten administrerar helheten kring Fånga kolet, som främjar klimatåtgärder inom markanvändning. Vi samlar innovatörer, forskare, personer som utnyttjar forskningsdata, skogsägare, jordbruksföretagare samt sakkunniga från den offentliga förvaltningen, den privata sektorn och organisationer. 

Vår uppgift är att koordinera verksamheten i EU:s nationella nätverk för missionen för anpassning till klimatförändringen. Dessutom utvecklar vi experttjänsterna och utbildningen för anpassning till klimatförändringen, och koordinerar verksamheten i nationella nätverk för EU:s mission för markhälsa.

Dessutom samordnar vi vattenhantering på avrinningsområdesnivå och åtgärder för att stävja och anpassa sig till klimatförändringen inom markanvändningssektorn, och främjar avrinningsområdesplanering.

Klimatenhetens mål är att öka de regionala och lokala aktörernas möjligheter att utnyttja olika finansieringsinstrument för att främja klimatåtgärderna. Vi erbjuder planeringsstöd och sparring av idéer för finansieringsansökningar.

Vi utvecklar också uppföljningssystem för uppföljning av effekterna av klimatåtgärder och anpassningsåtgärder inom markanvändningssektorn tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet och de myndigheter som drar nytta av uppgifterna.

Vi håller expertanföranden om olika klimatteman i regioner och kommuner. Vi är medlemmar i styrgrupper och expertgrupper för olika projekt och erbjuder experttjänster för anpassning.

Bakgrunden till vårt arbete

Målen och ramarna för Finlands klimatpolitik faställs i klimatlagen.

Utöver stävjandet av klimatförändringen, innehåller lagen bestämmelser om planering och styrning av anpassningen till klimatförändringen. Den nationella planen för anpassning till klimatförändringar (KISS2030) godkändes i december 2022. Den innehåller över 70 åtgärder, som främjar nationella aktörers vilja, förmåga och metoder för att anpassa sig till de förändringar som det varmare klimatet orsakar. Den riksomfattande klimatenheten främjar genomförandet av anpassningsplanen i regioner och kommuner.

Jord- och skogsministeriet beredde under åren 2021–2022 en klimatplan för markanvändningssektorn (MISU). Inom markanvändningssektorn hänvisar man, i enlighet med granskningar i FN:s klimatavtal och Parisavtalet, till markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk. Målet med markanvändningssektorns klimatplan är, att i enlighet med målen för hållbar utveckling, främja minskning av utsläpp från markanvändning samt skogs- och jordbruk, stärka avlägsnandet av sänkor samt främja anpassningen till klimatförändringen. Klimatplanen främjar för sin del uppnåendet av det nationella målet om kolneutralitet före år 2035 samt uppnåendet av EU:s klimatmål.

När det gäller den klimatpolitiska planen på medellång sikt (KAISU) omfattar våra arbetsuppgifter innehåll som gäller jordbruket. 

Uppdaterad: 05.09.2024