I samarbete med

Nationell klimatenhet

Genvägar

Planering som utgår från avrinningsområdet främjar klimathållbar vattenhushållning

En av den nationella klimatenhetens uppgifter är att främja en klimathållbar vattenhushållning. Den minskar klimatförändringens skadliga effekter med tanke på både klimatförändringens begränsning och anpassningen till den.

Ett av de viktigaste sätten att främja klimathållbarheten i vattenhushållningen är, att utvidga planeringen av vattenhushållningen till avrinningsområdesnivå i stället för att granskningen av vattenhushållningen sker mer begränsat per gård eller skifte.

Klimatenheten samordnar vattenhushållningen på avrinningsområdesnivå samt åtgärder för att stävja och anpassa sig till klimatförändringen inom markanvändningssektorn samt främjar utarbetandet av avrinningsområdesbaserade planer. Vårt mål är att förmedla information och å andra sidan, i samarbete med andra aktörer, identifiera behoven av åtgärder för att vårda och använda vattenresurserna hållbart.

Plan med flera mål för avrinningsområden

Genom planering av avrinningsområden uppnås många fördelar. Planeringen av avrinningsområden främjar, förutom klimatmålen, även vattenvården och biologisk mångfald. Samarbetet och samförståndet mellan olika sektorer ökar. I början av år 2024 publicerade miljöministeriet tillsammans med jord- och skogsbruksministeriet en plan för avrinningsområden, som sträcker sig till år 2030, för att främja planering av avrinningsområden med flera mål.

Planen lägger fram principer och åtgärder för planeringen av avrinningsområden. Målet är att planeringen etableras som ett verksamhetssätt och att planeringskompetensen ökar. Syftet med åtgärderna är att de ska vara kostnadseffektiva, rättvisa och ha flera mål. Klimatenheten främjar målen i planen.

Planeringen av avrinningsområden ingår i klimatlagens betydande planer:

  • Den nationella planen för anpassning till klimatförändringar (KISS2030): Ett mål är att förbättra hållbarheten i användningen av förnybara naturresurser, bland annat genom att utnyttja planeringen av avrinningsområden.
  • Klimatplan för markanvändningssektorn (MISU): Målet för genomförandet av klimathållbara projekt och vattenskydd är, att uppnå 100 000 hektar avrinningsområdesplanering före år 2035.
  • Den klimatpolitiska planen på medellång sikt (KAISU): Ett mål är att främja genomförandet av klimatvåtmarker och våtmarksodling, som är bra metoder för hantering av avrinningsvatten och därför bör eftersträvas även i planeringen av avrinningsområden.

Uppgifterna inom avrinningsområdesplaneringen sköts vid klimatenheten av klimatexpert Mari Lappalainen ([email protected]).

Uppdaterad: 16.07.2024