I samarbete med

Vesistökunnostukset - Varsinais-Suomi ja Satakunta

Tietoa verkostoista ja verkostoitumisesta sekä vesistökunnostusten vaiheista, avustushakemuksen laadinnasta ja rahoitusmahdollisuuksista

Genvägar

Taustatietojen selvittäminen

Vesistökunnostushanketta varten tarvitaan monipuolisesti taustatietoja kohdealueesta. Keskeisiä tietoja ovat muun muassa:

  • Maa- ja vesialueiden omistajat pääpiirteittäin
  • Valuma-alue
  • Vedenlaatutiedot
  • Kalastotiedot
  • Tiedot kuormitushistoriasta, kuormittajista
  • Aikaisemmin toteutetut hankkeet, toimenpiteet ja niihin liittyvät luvat
  • Valuma-alueen maankäyttötiedot
  • Merkittävimmät rakenteet, esimerkiksi padot
  • Kohteen sijoittuminen ohjelmiin ja suunnitelmiin
  • Kohteen sidosryhmät
  • Lupatarpeen arviointi
  • Aikaisemmin tehdyt tutkimukset, seurannat ja tiedot vesistön tilan kehityksestä
  • Mahdolliset suojelualueet, suojeltavat lajit ja kaavamääräykset

Monista verkkopalveluista voi hankkia ilmaiseksi tarvittavia tietoja. Alle on listattu joitakin tietolähteitä.

Maa- ja vesialueiden omistajatiedot

Maa-alueen omistuksen selvitystä pystyy edistämään monin tavoin. Maanmittauslaitokselta, paikalliselta metsänhoitoyhdistykseltä sekä alueelliselta Metsäkeskukselta voi tiedustella mahdollisuuksia kattavaan selvitykseen. 

Vesialueen omistajatietojen, useimmiten osakaskuntien, selvittämisessä kannattaa ottaa yhteyttä kunnostuskohteen kalatalousalueeseen tai paikalliseen kalatalouskeskukseen. Selvittelyssä kannatta kysyä osakaskuntien lukumäärän ja sijainnin lisäksi niiden järjestäytyneisyyttä, eli onko osakaskunnalla omaa hallintoa tai toimitsijaa. Selvittelyssä kannatta kysyä osakaskuntien lukumäärän ja sijainnin lisäksi niiden järjestäytyneisyyttä, eli onko osakaskunnalla omaa hallintoa tai toimitsijaa.

Valuma-aluetiedot

Valuma-alueella tarkoitetaan koko sitä aluetta, jolta vesi valuu tarkasteltavana olevaan vesistöön, esimerkiksi järveen tai merenlahteen. Vesistön heikon kunnon alkuperäinen syy on usein siinä, mitä tapahtuu valuma-alueella, joten on tärkeää saada yleiskuva siitä, minkälaista toimintaa valuma-alueella harjoitetaan. Tuleeko sieltä jätevesiä tai onko maankäyttö lisännyt ravinteiden ja muiden aineiden huuhtoutumista vesistöön? Kun vesistöä ryhdytään kunnostamaan, on siten aina tarkasteltava myös valuma-aluetta.

SYKE:n Valuma-alueen rajaustyökalulla VALUE-työkalulla voidaan rajata yläpuolinen valuma-alue uomalle, sen osalle tai kokonaiselle järvelle karttavalinnan perusteella. Lisäksi rajatulle valuma-alueelle voidaan automaattisesti laskea maankäyttöjakauma.

Geologian tutkimuskeskus ylläpitää Maankamara -karttapalvelua, josta löytyy tietoja muun muassa Suomen maa- ja kallioperästä sekä maanpinnan korkeuseroista. 

Vesistön perustiedot, ekologinen tila ja vedenlaatu

Vesiensuojelun karttapalvelu on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Lounaistiedon toteuttama karttapalvelu, johon on koottu vesiensuojelun kannalta keskeisiä kartta-aineistoja. Palvelussa on nähtävissä vesien ekologista tilaa, suojelualueita, maaperää, hallinnollisia rajoja ja peltolohkoja koskevaa aineistoa. Kopioi karttapalvelun URL-linkki verkkoselaimen osoiteriville: https://karttapalvelu.lounaistieto.fi/?lang=fi&uuid=09b55fd4-c4fa-44e0-91f3-bbcac3a2f39d

SYKE:n Vesikartta -palvelussa arvioidaan vesistöjen ekologista tilaa. Pienempien vesistöjen, kuten norojen ja purojen tila-arvio puuttuu.

Järvi-meriwikiin on koottu perustiedot kaikista yli yhden hehtaarin kokoisista järvistä ja rannikon merialueista. Osasta vesistöistä löytyy myös vedenlaatutietoja.

Myös alueellisiin vesienhoidon toimenpideohjelmiin on kerätty viimeisintä tietoa vesistöjen tilasta ja kuormituksesta sekä toimenpide-ehdotuksia tilan parantamiseksi. Sähköisen toimenpideohjelman löydät täältä: www.etpo.fi.

Tehdyt toimenpiteet ja suunnitelmat

Vesistökunnostajan karttapalvelusta voi tutustua tehtyihin vesistökunnostuksiin ja ilmoittaa omista vesistökunnostustoimenpiteistä. Myös muuta vesistökunnostuksiin liittyvää tietoa sivulta löytyy.

Mahdollisia selvityksiä ja suunnitelmia voi tiedustella myös ELY-keskuksesta, kunnan ympäristöviranomaiselta tai muilta vesienhoidon toimijoilta.

Luontoarvot

Onko kohdealueella mahdollisesti suojeltavia lajeja tai luontotyyppejä? Lisäselvitykset voivat tulla tarpeeseen, mikäli asiasta ei ole varmuutta. Asiassa kannattaa olla yhteydessä ELY-keskukseen. Voit lähettää viestin osoitteeseen [email protected] tai suoraan asiantuntijalle.

VELMU karttapalvelussa voit katsella ja tulostaa vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma VELMUssa koottuja lajeja, luontotyyppejä ja ympäristömuuttujia kuvaavia pisteaineistoja ja karttatasoja.

Kulttuuriperinnön huomioiminen

Suunnitteluvaiheessa on syytä selvittää, miten hanke vaikuttaa esimerkiksi eri aikakausien rakennusperintöön, rakenteisiin tai kulttuuriperintökohteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa lausunnon pyytämistä museovirastolta. Myös museoviraston ylläpitämää karttapalvelua kannattaa tarkastella, sillä sieltä löytää tietoja muun muassa suojelluista kulttuuriperintökohteista. 

Ilmoitukset ja vesiluvat

Lupa-asioissa on oltava yhteydessä ELY-keskukseen, jossa tarvearvio luvasta tehdään. Aluehallintovirasto (AVI) myöntää luvan. Lupa-asiat vievät aikaa, minkä vuoksi ne on syytä huomioida hankeaikataulussa.

Alle 500 m³ ruoppaus ja niittotöistä on ilmoitettava ELY-keskukseen 30 vrk ennen toimenpiteitä. Ilmoituksen voi tehdä ELY-keskuksen sähköisen ruoppaus ja niittoilmoituslomakkeella.

Paikallisia urakoitsijoita

Konsulttien ja urakoitsijoiden yhteystietoja löytyy hyvin internetin hakupalveluista sopivilla hakusanoilla. Vinkkejä kannattaa kysyä myös muilta aktiivisilta vesistökunnostajilta. Tarjouksia on hyvä pyytää ainakin muutamalta eri toimijalta. Toimijoita on koottu myös KVVY:n alueellisen verkoston hakupalveluun.

På andra webbplatser

Uppdaterad: 28.11.2023