Miljö

Information om miljöns uppgifter och tjänster

Uutisia -Ympäristö

null Leiriytyminen ja tulenteko jokaisenoikeudella - ota huomioon ainakin nämä asiat

Leiriytyminen ja tulenteko jokaisenoikeudella - ota huomioon ainakin nämä asiat

Kuvaaja Matti Hietala

Jokaisenoikeudella saa telttailla siellä missä liikkuminenkin on sallittua. Taajamissa maankäyttö rajoittaa huomattavasti tätä oikeutta, koska telttailusta ei saa aiheutua ”vähäistä suurempaa haittaa”. Leiriytymisen yhteydessä ei saa esimerkiksi kaivaa maata tai kaataa puita.

Oleskelu on sallittua vain tilapäisesti, sopiva aika paikasta riippuen on 1–2 vuorokautta. Muutoin vahingon tai haitan aiheuttamisen riski kasvaa. Lisäksi esimerkiksi viljelykäytössä olevilla pelloilla ei saa telttailla.

Kuntien ja yksityishenkilöiden omistamilla luonnonsuojelualueilla rauhoitusmääräykset vaihtelevat. Joillakin luonnonsuojelualueilla leiriytyminen on sallittua ja toisilla ei.

Eteläisen Suomen kansallispuistoissa telttailu on keskitetty telttailualueille, eikä sitä sallita muualla. Pohjois-Suomessa tilanne on toinen, mutta yöpyminen kansallispuistoissa ohjataan kuitenkin usein tietyille alueille. Puistokohtaiset rajoitukset löytyvät esimerkiksi Metsähallituksen luontopalvelujen sivuilta.

Retkikeitintä saa käyttää jokaisenoikeudella – nuotion tekoon ja retkigrillin käyttöön tarvitaan maanomistajan lupa

Avotulen tekeminen ei ole jokaisenoikeuden piirissä vaan siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Avotulella tarkoitetaan nuotion lisäksi muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä leviämään maapohjan tai kipinöinnin kautta ympäristöön. Myös risukeittimet ja kevytrakenteiset maapohjalle asettavat retkigrillit, jotka kaatuvat helposti tuulessa, kuuluvat avotulen määritelmän piiriin.

Avotulena ei sen sijaan pidetä maapohjasta eristettyjä tulisijoja kuten kamiinoita tai retkikeittimiä. Niitä voi siten käyttää maastossa ilman maanomistajan lupaakin.

Tulen sytyttämisessä, käsittelyssä ja sammuttamisessa tulee aina olla huolellinen, jotta vältytään tulipalolta ja sen aiheuttamilta vaaratilanteilta ja vahingoilta. Vastuu tulesta on viime kädessä aina sen sytyttäjällä.

Lue lisää

Tutustu tarkemmin jokaisenoikeuksiin:

Tutustu kansallispuistojen telttailurajoituksiin ja muuhun tietoon, kuten retkikeittimiin:

Kundservice för miljöfrågor

0295 020 901 mån.–fre.

kl. 9–15 (lna/mta.)

[email protected]
(Bilagor max. 35 Mt)

Läs mer om kundservice

Vindkraftsrådgivning

Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044

Läs mer om rådgivingen

Tillståndsrådgivning för förnybar energi

Tillståndsrådgivning för de som

planerar produktion av

förnybar energi

0295 020 920

tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00

Läs mer om rådgivingen

Genvägar
På andra webbplatser