Miljö

Information om miljöns uppgifter och tjänster

Uutisia -Ympäristö

null Fåglarnas häckning pågår – dessa saker är bra att känna till om häckningsro

Fåglarnas häckning pågår – dessa saker är bra att känna till om häckningsro

Bild: Marja-Liisa Pitkänen

Det är ett nöje att följa fåglarnas häckning, men fåglarnas och människornas samlevnad är inte alltid problemfri. En fågel som häckar på tak, på terrasser eller i utekök kan medföra praktiska utmaningar till exempel när man vill renovera eller använda av lokalerna. Fågelns häckning får inte störas utan dispens, men häckningen tar lyckligtvis inte så lång tid och man kan göra förebyggande åtgärder så att fågeln inte häckar på en plats som orsakar utmaningar inför följande år.

Det är förbjudet att störa fridlysta fåglar året runt, men även icke fredade fåglar är fridlysta under häckningstiden. Då är det förbjudet att flytta eller förstöra bon och ägg samt att ofreda häckande fåglar och ungar. En del fågelarter använder det bo de byggt flera gånger och då är det förbjudet att förstöra boet även utanför fortplantningstiden. I oklara situationer lönar det sig att kontrollera saken hos NTM-centralen.

Det aktiva skedet från byggandet av boet till att ungarna flyger ut ur boet sker dock under en kort tid. Om fågeln häckar på en utmanande plats kan detta förebyggas inför följande år. Det effektivaste är att besöka till exempel gården eller taket upprepade gånger när fåglarna väljer boplatser på våren. På taket eller bryggan kan man också skrämma i väg fåglarna till exempel med en hök eller gummiorm som fågelskrämma innan fåglarna väljer boplatser. Om häckningen trots dessa börjar ska avskräckande medel hämtas bort.

Om de förebyggande metoderna inte fungerar kan man ansöka om dispens för att störa häckningen. Undantagstillstånd som gäller fåglar söks centraliserat hos NTM-centralen i Egentliga Finland. När häckningen har inletts kan dispens endast beviljas om orsaken till störningen är någon grund enligt fågeldirektivet, såsom tryggande av den allmänna säkerheten eller folkhälsan eller skada på odlingar eller husdjur.

Schemalägg renoverings- och iståndsättningsarbeten utanför häckningsperioden

T.ex. kan måsarnas bon på tak orsaka huvudbry för den som planerar en takrenovering. Måsarna försvarar sina ungar häftigast omedelbart efter att ungarna kläckts, och ofta är störningen som fåglarna orsakar över inom några veckor.

Om man vet att byggnaden som ska renoveras är en häckningsplats för fåglar lönar det sig att utföra renoveringsarbetena antingen före eller efter häckningsperioden. Det är också bra att inleda iståndsättningen av stränderna efter att fåglarnas häckningsperiod har upphört, och det är skäl att helt och hållet lämna kända häckningsplatser utanför skötselåtgärderna.

Den bästa tidpunkten för muddring av en igenvuxen båtplats eller badstrand samt för röjning av strandbuskage och -träd är senhösten eller vårvintern. Det lönar sig att slå vattenvegetationen i augusti, varvid man genom slåtter och insamling av växtligheten kan avlägsna så mycket näringsämnen som möjligt från vattendraget. Om det i området som ska slås eller muddras finns andra naturvärden som ska beaktas, såsom åkergrodor, ger NTM-centralen vid behov anvisningar om tidpunkten för och genomförandet av iståndsättningsarbetena.

Läs mer

Tillstånd att avvika från arternas fridlysningsstadganden (miljo.fi)

 

Kundservice för miljöfrågor

0295 020 901 mån.–fre.

kl. 9–16 (lna/mta.)

[email protected]
(Bilagor max. 35 Mt)

Läs mer om kundservice

Vindkraftsrådgivning

Experthjälp och råd till kommuner, landskapsförbund, NTM-centraler, verksamhetsutövare och medborgare 0295 023 044

Läs mer om rådgivingen

Tillståndsrådgivning för förnybar energi

Tillståndsrådgivning för de som

planerar produktion av

förnybar energi

0295 020 920

tisdagar och onsdagar
klockan 9.00 - 12.00

Läs mer om rådgivingen

Genvägar
På andra webbplatser