Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Ilmanlaatu Uudellamaalla vuonna 2011

Uudellamaalla merkittävin ilmanlaatua heikentävä tekijä on autoliikenne, vaikka päästöt ovat vuosien 2004 – 2011 aikana vähentyneet epäpuhtaudesta riippuen 15 – 40 %. Myös puun poltto uuneissa lisää huomattavasti ilman epäpuhtauksia. Sen osuus Uudenmaan alueen hiukkaspäästöistä on noin 43 % ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöistä noin 25 %. Päästöt ovat lisääntyneet kasvaneen halkojen käytön myötä. Energiatuotannon, teollisuuden ja autoliikenteen yhteenlasketut typenoksidien, hiukkasten, rikkidioksidin, hään ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöt vähenivät vuonna 2011 edelliseen vuoteen verrattuna.

Ilmanlaatu Uudellamaalla hyvää tai tyydyttävää vuonna 2011

Hiljattain valmistuneen vuosiraportin mukaan oli ilmanlaatu Uudenmaan alueella (poislukien pääkaupunkiseutu) vuonna 2011 enimmäkseen hyvä tai tyydyttävä. Tilanne oli tällainen Porvoon mittausasemalla 95 % ja Lohjan mittausasemalla 98 % vuoden tunneista. Katujen pölyäminen oli keskeisin syy huonon tai erittäin huonon ilmanlaadun jaksoihin.

 Pakokaasut vaikuttavat hengitysilman laatuun

Merkittävin ilmanlaatua heikentävä päästölähde on autoliikenne. Kun pakokaasut purkautuvat suoraan hengityskorkeudelle, niillä on päästöosuuttaan suurempi vaikutus hengitysilman laatuun. Vuonna 2011 autoliikenteen osuus typenoksidipäästöistä oli lähes 40 %. Lisäksi valtaosa häkäpäästöistä tulee liikenteestä. Suorien hiukkaspäästöjen osuus on 13 % kokonaispäästöistä. Lisäksi liikenne nostaa suuria määriä pölyä ilmaan ajoratojen pinnasta etenkin keväällä.

 Puun poltto suurin suorien hiukkaspäästöjen lähde

Puun poltto on suurin suorien hiukkaspäästöjen lähde. Sen osuus myös haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöistä on huomattava. Talokohtaisen puulämmityksen päästöt ovat ilmanlaadun kannalta merkittäviä alueilla, missä tätä lämmitysmuotoa käytetään runsaasti. Puunpolton vaikutus hengitysilman laatuun korostuu, sillä päästöt purkautuvat matalista piipuista asuinalueilla.

Puuta ja muita uusiutuvia polttoaineita tulisi suosia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Samalla on myös tärkeää huolehtia siitä, että asuinalueiden ilmanlaatu ei pääse heikkenemään. Vähäpäästöisten tulisijojen kehittäminen ja käyttöönotto sekä ohjeet oikeista halkojen säilytys- ja polttotavoista ovat tärkeitä keinoja puunpolton haittojen vähentämiseksi. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) on laatinut oppaan puunpoltosta ja nuohoojien on tarkoitus jakaa sitä Uudenmaan alueen kotitalouksiin vuonna 2013.

 Energiantuotanto ja teollisuus

Energiatuotannon päästöt vaihtelevat suuresti vuosittain lämpötiloista, teollisuuden energiatarpeesta, vesivoiman saatavuudesta ja sähkötuonnista riippuen. Teollisuus oli huomattavin rikkidioksidin ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästölähde Uudellamaalla.

 Ilmanlaadun seuranta kahdeksatta kertaa

Kuntien yhteinen, alueellinen ilmanlaadun seuranta toteutettiin vuonna 2011 Uudellamaalla kahdeksatta kertaa. Tuloksia käsitellään hiljattain julkaistussa raportissa. Jatkuvia mittauksia tehtiin Porvoossa ja Lohjalla. Typpidioksidipitoisuuksia kartoitettiin ns. passiivikeräimillä yhdeksässä suurimmassa kunnassa. Lisäksi selvitettiin päästöt ilmaan kaikissa kunnissa. Seurantaa toteuttaa käytännössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY).

 

Lisätietoja:

  • ylitarkastaja Hannu Airola, Uudenmaan ELY-keskus, 0295 021 373, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
  • ilmansuojeluasiantuntija Päivi Aarnio, HSY, 045 635 7698, etunimi.sukunimi(at)hsy.fi

 

 

 


Alueellista tietoa