Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Pielisen vedenpinta laskenut historiallisen paljon talven aikana
Pielisen vedenpinta on laskenut voimakkaasti talven aikana. Järven vedenpinta on laskenut 1.1. ja 11.3. välisenä aikana 67 cm, ja joulukuun alusta laskua on kertynyt 94 cm. Ennusteiden mukaan Pielisen vedenkorkeus laskee huhtikuun alkuun mennessä ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon tuntumaan eli noin tasolle NN+93,10 m, jolloin vedenpinnan laskua huhtikuun alkuun mennessä tulisi tammikuun alusta 85 cm ja joulukuun alusta 112 cm.

Vuosijaksolla 1912–2012 Pielisen vedenpinnan alenema on ollut aikavälillä 1.12.–1.4. keskimäärin 43 cm ja aikavälillä 1.1.–11.3. keskimäärin 29 cm. Suurimmat vedenkorkeuden alenemat ovat tapahtuneet vuosina 1963 ja 1936. Vuonna 2013 vedenpinta näyttäisi alenevan kolmanneksi eniten koko Pielisen satavuotisen vedenkorkeuden havaintohistorian aikana.

Pielisen suuri vedenkorkeuden lasku talven aikana johtuu ensisijassa viime syksyn ja alkutalven erittäin korkeista vedenpinnoista sekä syksyn jälkeen tuntuvasti kylmenneestä säästä. Pitkän aikaa pakkasella pysytellyt sää on aiheuttanut valunnan ja siten myös Pieliseen tulevan virtaaman voimakkaan pienenemisen. Säännöstelemättömän Pielisen menovirtaama (järvestä lähtevä vesimäärä) kuitenkin määräytyy suoraan järven vedenkorkeuden perusteella, joten vedenpinnan ollessa korkealla myös Pielisen menovirtaama on suuri. Järven vedenpinta laskee nopeasti, kun menovirtaama on suuri ja tulovirtaama pieni.

Pielisen vedenpinnan alentumista selittää osaltaan myös 30.1. aloitettu Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen hakema poikkeusjuoksutus saimaannorpan pesinnän turvaamiseksi. Pielisen menovirtaama on 50 m3/s luonnonmukaista suurempi 20.3. saakka. Poikkeusjuoksutus alentaa Pielisen vedenkorkeutta 20.3. mennessä noin 25 cm luonnonmukaiseen verrattuna, eli poikkeusjuoksutus selittää alle neljänneksen 1.12.–1.4. tapahtuvasta vedenkorkeuden laskusta. Tällä hetkellä (11.3.) poikkeusjuoksutuksen alentava vaikutus on hieman yli 20 cm.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan talvisen pesinnän kannalta on tärkeää, että Saimaan vedenpinta laskisi enintään 20 cm jäätymispäivän ja 20.3. välisenä aikana. Pielisen poikkeusjuoksutus vähentää Saimaan vedenpinnan laskua noin 5 cm. Myös säännöstellystä Kallavedestä on saimaannorpan vuoksi juoksutettu vettä Saimaaseen lupaehtojen sallimissa rajoissa mahdollisimman paljon.  Lisäjuoksutuksin päästään lopputulokseen, jossa alenema tulee olemaan hiukan yli 20 cm, kun ilman lisäjuoksutuksia aleneman suuruusluokka olisi ollut noin 30 cm.

Pielisen vedenkorkeus palautetaan kevään ja alkukesän kuluessa luonnonmukaiseen korkeuteensa, kun Pielisjoen virtaamaa vähennetään vastaavasti samalla vesimäärällä, joka lisäjuoksutettiin ajalla 30.1–20.3.

Lisätietoja:

Vedenkorkeustiedot

Teppo Linjama, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, 0295 026 199, [email protected]

Pielisen poikkeusjuoksutus

Jukka Höytämö, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, 0295 029 235, [email protected] [hoytamo]


Alueellista tietoa