Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Suosituksia metsätalouden vesistökuormituksen seurantaan ja kosteikkojen perustamiseen

Turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelun kehittämishanke (TASO-hanke) julkisti tänään suosituksia metsätalouden kosteikkojen vesiensuojelukäyttöön ja metsätalouden vesistökuormituksen seurantaan. Hankkeessa tehtyjen selvitysten mukaan kosteikot pysäyttävät tehokkaasti metsätalousmaalta vesistöön pyrkivän kiintoaineen. Uuden vesistökuormituksen seurantaoppaan toivotaan yhtenäistävän vesistöjen kuormituksen seurantaa, helpottavan tulosten vertailua sekä parantavan seurannan laatua.

Kosteikot pysäyttävät hyvin kiintoaineen

Kosteikkojen toimivuutta vesiensuojelun välineenä on selvittänyt Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio. Se selvitti, missä ja minkälaisia kosteikkoja metsätalouden luonnonhoitohankkeina on syntynyt vuosien saatossa. Kävi ilmi, että parhaiten kiintoainetta sitovat kosteikot, joissa on sekä syvänteitä että matalia osia ja kasvillisuutta. Tulosten perusteella tarkennetaan suosituksia metsätalouden kosteikkojen osalta. Lisää aiheesta Tapion tiedotteesta 27.11.2012:

Opas metsätalouden vesistökuormituksen seurantaan

Osana TASO-hanketta Keski-Suomen liitto ja Metsäntutkimuslaitos ovat tuottaneet oppaan metsätalouden kuormituksen seurantaan. Siinä kootaan yhteen ohjeita metsätalouden vesistökuorman seurannan järjestämisestä ja ylläpidosta. Oppaan toivotaan edistävän tutkimuksissa yhtenäisiä käytäntöjä sekä parantavan tulosten laatua ja vertailukelpoisuutta.

Ohjeistusta voidaan soveltaa sekä viranomaisluonteiseen seurantaan että tutkimustarkoituksiin. Jatkuvatoiminen mittaustekniikka yleistyy hajakuormituksen seurannassa. Sen avulla saadaan paremmin esille vedenlaadun muutokset erityisesti vaihtelevien säiden johdosta. Oppaassa käsitellään myös jatkuvatoimiseen mittaukseen liittyviä kysymyksiä ja kehitystarpeita.

Veden määrää ja laatua mitataan kahdeksalla seuranta-asemalla

TASO-hankkeessa seurataan luonnontilaisen valuma-alueen sekä metsätalous- ja turvetuotantoalueilta tulevan veden määrää ja laatua seitsemällä seuranta-asemalla Keski-Suomessa Saarijärven reitillä ja yhdellä asemalla Keski-Pohjanmaalla. Jatkuvatoimisten ja vesinäytteenottoon perustuvien seurantatulosten perusteella on tavoitteena arvioida vesistöön päätyvää kuormitusta.

Automaattinen virtaamanmittaus on osoittautunut toimivaksi ja tarpeelliseksi menetelmäksi, jolla virtaaman nopeatkin vaihtelut saadaan havainnoitua yksittäisiä mittauksia huomattavasti paremmin. Tämä luo hyvän pohjan kuormitusarvioille. Sen sijaan veden laatuun liittyvien pitoisuuksien automaattinen mittaus on haastavaa. Erityisen haastavaa on automaattisten sameusmittausten muuntaminen luotettavasti kiintoainepitoisuudeksi, mikä aiheuttaa edelleen epävarmuutta kuormitusarvioihin. Lisäksi seuranta-aika on lyhyt. Kuormitusarviot ovatkin tällä hetkellä suuntaa antavia.

Seurantaa jatketaan TASO-hankkeessa vielä vuonna 2013, ja nyt lasketut ensimmäiset kuormitusarviot tulevat tarkentumaan ja mahdollisesti muuttumaan seurannan edetessä, kun aineistoa mittalaitteiden tarkentamiseen saadaan lisää. Tätä varten tarvitaan edelleen perinteisiä vesinäytteitä kattavasti erilaisten virtaamien ja sameus- sekä kiintoainepitoisuuksien ajalta.

Kolmivuotisessa (2011-2013) TASO-hankkeessa kehitetään turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelua. Hankkeessa tuotetaan tietoa vesistökuormituksesta sekä vesiensuojeluun ja vesiensuojelutoimenpiteiden mitoittamiseen liittyviä suosituksia, kehitetään turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelun omavalvontaa sekä lisätään tietoa toimialojen vesiensuojelusta. Hanke toteutetaan pääosin Saarijärven reitillä ja sitä hallinnoi Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). Hankkeen päärahoittajia ovat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö sekä paikallisia rahoittajia Keski-Suomen Liitto, Saarijärven kaupunki, Karstulan kunta, Kyyjärven kunta, Uuraisten kunta, Metsäkeskus, Metsähallitus ja Vapo Oy.

Lisätietoja       

Metsätalouden kosteikot:

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio
Ympäristöasiantuntija Maria Lindén, [email protected], puh. 040 032 7159
MMT, dosentti Samuli Joensuu, [email protected], puh. 040 534 1043

Opas metsätalouden vesistökuormituksen seurantaan:

Keski-Suomen liitto/Metsäntutkimuslaitos
Suunnittelija Minna Kukkonen, [email protected], puh. 040 567 1095

Kuormitusarviot:

Keski-Suomen ELY keskus, TASO-hanke
Suunnittelija Pia Högmander, [email protected], puh. 040 672 4272


Alueellista tietoa