Navigointivalikko
Tiedotearkisto

Tiedotearkisto

Tiedotearkistossa on vanhasta ely-keskus.fi-järjestelmästä siirretyt kaikkien virastojen tiedotteet (1.1.2010-16.4.2013). Näissä arkistotiedotteissa aluevalinta ja tiedotteissa olevat liitetiedostolinkit eivät toimi.

TIEDOTEARKISTO
null Talouskasvu alueilla hidasta – usko tulevaan kuitenkin viriämässä

Alueiden talous- ja työllisyysnäkymät ovat keväällä 2012 tasaantumassa. Maailmantalouden epävarmuus aiheuttaa yleistä varovaisuutta ja tuotannon kasvu on jäämässä vaimeaksi. Heikkenevä julkinen talous ja vähenevä työvoima voimistavat rakennemuutosta alueilla.

Työttömyys ei nouse kovinkaan paljon, mikä johtuu työntekijöiden kasvavasta jäämisestä eläkkeelle. Kuitenkin ongelmat työvoiman saatavuudessa lisääntyvät sitä mukaa, kun työntekijöitä jää eläkkeelle. Nämä arviot sisältyvät 9.3.2012 Kouvolassa julkaistuihin Alueelliset talousnäkymät keväällä 2012 ja Maakuntien suhdannekehitys 2010–2012 -raportteihin.

Elinkeinoelämä vahvistuu monilla alueilla

Alueelliset talousnäkymät -raportin mukaan elinkeinoelämän ja yritysten tilanne on tällä hetkellä 34 seutukunnassa parempi kuin vuosi sitten. Tilanne on säilynyt ennallaan 25:ssä ja heikentynyt kahdeksassa seutukunnassa. Seuraavan puolen vuoden kuluessa elinkeinoelämän tilanteen odotetaan paranevan 21 seutukunnassa, pysyvän nykytasolla 41:ssa seutukunnassa ja heikkenevän viidessä seutukunnassa.

Myönteistä kehitystä odotetaan muun muassa Vaasan, Vakka-Suomen, Loimaan ja Kajaanin seuduilla. Äänekosken seudulla elinkeinoelämän näkymät ovat valoisat, mutta työllisyystilanne heikkenee.

Salon seudulle kuluvasta vuodesta on tulossa vaikea matkapuhelinteollisuuden noin tuhatta henkilöä koskevien irtisanomisten johdosta. Julkisen sektorin säästötoimet, varsinkin varuskuntien lakkauttamispäätökset, aiheuttavat huolta monilla alueilla.

Kaivostoiminnan vahva kasvu jatkuu edelleen, mikä näkyy etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Lisäksi uusiutuvan energiaan investointisuunnitelmat lähtenevät monilla alueilla liikkeelle. Myönteistä on myös meriteollisuuden kohentunut tilanne. Matkailualan kasvu jatkuu erityisesti venäläisten matkailijoiden ansiosta. Positiivinen kehitys jatkuu kaupassa ja palveluissa.

Maakuntien rakennekehitys myönteistä vuonna 2011

Maakuntien suhdannekehitys -raportin mukaan maakuntien väestön ja työllisyyden sekä yritysten liikevaihdon kehitys oli myönteistä vuoden 2011 aikana. Maahanmuuton nettovoitto oli lähes 16 000 henkeä. Vaikka Uusimaa sai lähes puolet muuttovoitosta, myös muut maakunnat saivat osansa.

Työllisten määrä eri maakunnissa alkoi kasvaa vuoden 2009 taantuman jälkeen kunnolla vasta vuonna 2011. Vain Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä työllisten määrä laski edelleen hieman.

Myös yritystoiminnan liikevaihto kasvoi kaikissa maakunnissa vuonna 2011. Tänä vuonna talouskasvun odotetaan hidastuvan kaikissa maakunnissa ja lähenevän nollaa. Vaarana on myös työttömyyden vähintäänkin lievä kasvu ja työllisten määrän väheneminen.

Raportit seuraavat alueiden kehitystä

Alueelliset talousnäkymät on työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä julkaisu, jossa tiivistyy aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskusaluiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Kevään 2012 raportti ja videotallenne julkistamistilaisuudesta löytyvät verkosta 9.3. jälkeen osoitteessa www.temtoimialapalvelu.fi

Maakuntien suhdannekehitys 2010?2012 on työ- ja elinkeinoministeriön alueosaston vuosittain tuottama seurantaraportti alueiden viimeaikaisesta kehityksestä. Raportti on verkossa osoitteessa: www.tem.fi/julkaisut.

Liitteet:
Alueelliset talousnäkymät 1/2012   (pdf 1371 kt) 
Maakuntien suhdannekehitys 2010-2012 (pdf, 2254 kt)

Lisätiedot
valtakunnan tasolla:
neuvotteleva virkamies Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459
kehittämispäällikkö Jouko Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 040 770 3010
neuvotteleva virkamies Ilkka Mella, TEM, puh. 010 606 4910

Lapissa:
strategiapäällikkö Tuija Ohtonen, Lapin ELY-keskus, puh. 040 583 4615; yhteydenottopyynnön voi jättää myös tekstiviestillä tai soittopyynnöllä


Alueellista tietoa